Connect with us

ACTUALITATE

Noi condiţii pentru sporuri de muncă în MApN. Cât vor primi în plus angajaţii ministerului şi criteriile de acordare

Publicat

Noi condiții de acordare a sporului de muncă au fost publicate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere, informează ziarul Alba24.ro

Modificările sunt propuse în contextul alinierii la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, având în vedere că sistemul de apărare nu are doar gradați ca angajați, ci și funcţionari publici şi personal contractual.

Angajații MApN, dar și din celelalte sisteme din apărare, ordine publică și securitate națională beneficiază în prezent de sporurile de până la 15% pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, pentru condiţii grele de muncă şi pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată.

Prin noua hotărâre se propune reglementarea unitară a acordării sporului reglementat de art. 12 alin. (2) din Anexa VI – Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Apărare, ordine publică şi securitate naţională”, deoarece sporul pentru condiţii de muncă specificat este un spor strict legat de locul de desfăşurare a activităţii.

Hotărârea prevede că angajații care îşi desfăşoară activitatea fracţionat la mai multe locuri de muncă, cu sporuri diferite, beneficiază de sporul prevăzut pentru fiecare loc de muncă, în funcţie de timpul efectiv lucrat.

Pentru încadrarea locurilor de muncă în anumite condiții, se vor avea în vedere următoarele criterii:

– existenţa factorilor nocivi – fizici, chimici sau biologici şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;

– intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

– durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;

– existenţa unor condiţii de muncă care implică un efort fizic mare, în condiţii de microclimat zgomot intens sau vibraţii;

– existenţa unor condiţii de muncă ce implică un risc de accidentare sau îmbolnăvire;

– structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;

– alţi factori care pot duce la uzura prematură a organismului.

Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare se acordă acolo unde, cu toate măsurile de securitate a muncii luate, se menţine un permanent risc de îmbolnăvire sau leziune fizică, cum ar fi pericolul de explozie, iradiere, contagiune şi/sau contaminare, accidentare, agresiune fizică.

La stabilirea concretă a procentelor de spor în cadrul cuantumului aprobat, se vor avea în vedere riscul de îmbolnăvire şi/sau de accidentare, solicitarea nervoasă şi indicii de morbiditate.

Pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată se acordă un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat.

sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe