Connect with us

EVENIMENT

Noi detalii despre vizita Papei Francisc. Vestimentaţie care să acopere umerii şi genunchii pentru pelerinii de pe Câmpia Libertăţii din Blaj – Alba

Publicat

papa

Zecile de mii de pelerini care vor veni pe 2 iunie la Blaj pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif vor avea acces pe Câmpia Libertăţii, pentru evitarea aglomeraţiei, încă de la 6,00, cu câteva ore înainte de începerea Liturghiei şi a ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri.

„Accesul va fi permis în data de 2 iunie 2019 în intervalul orar 6,00-10,00. Pentru evitarea aglomeraţiei se recomandă sosirea din timp a pelerinilor. Accesul se va face pe baza biletului gratuit, nominal şi a actului de identitate, în urma unui control de securitate”, se menţionează pe site-ul lansat special de Biserica Greco-Catolică pentru vizita Papei Francisc la Blaj.

Pelerinii trebuie să ştie că este interzis accesul cu animale de companie. Totodată, ei trebuie să fie îmbrăcaţi „într-o ţinută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului”, cum ar fi purtarea unei vestimentaţii care „să acopere umerii şi genunchii”.

Pot avea asupra lor un rucsac mic, apă în recipient de plastic şi un sandwich, umbrelă şi scaun pliabil. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

Duminică, 2 iunie, după ora 10,30, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în ritul bizantin român şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Acesta va ajunge la Blaj cu elicopterul, din direcţia Sibiu. Papa va prezenta omilia celebrării euharistice şi va recita antifonul marian pascal „Regina Coeli” („Bucură-te, Regina Cerului”).

După prânz, Suveranul Pontif se va întâlni cu comunitatea romă din Blaj. Pentru organizarea vizitei Papei la Blaj, autorităţile au solicitat guvernului să aloce, din fondul de rezervă bugetară, peste 4,6 milioane de lei, după modelul sprijinului dat de către Ungaria pentru primirea Suveranului Pontif la Şumuleu Ciuc.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Instituţiei Prefectului Alba, administraţia din Blaj a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern, prin care solicită Executivului un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 de lei, bani ce ar urma să fie utilizaţi pentru organizarea vizitei Suveranului Pontif.
„Principalele lucrări vizate sunt reparaţii capitale şi curente pe străzile din municipiul Blaj, continuarea lucrărilor de reabilitare la Colegiul Naţional ‘Inochentie Micu Clain’- imobil construit în perioada 1925-1929 şi cu fonduri donate de Vatican, lucrări de reabilitare ale Monumentului Gloria de pe Câmpia Libertăţii, lucrări de amenajare şi dotări cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif, cheltuieli cu organizarea evenimentului”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Motivarea solicitării unui sprijin financiar către Guvernul României este dată de faptul că, faţă de Bucureşti şi Iaşi, „Blajul – deşi are capacitatea administrativă şi organizatorică de a gestiona un astfel de moment – are nevoie şi de un suport financiar suplimentar necesar” pentru a organiza vizita la cel mai înalt nivel.

„În acest context, comunitatea locală a luat act cu interes de sprijinul financiar substanţial acordat de Guvernul de la Budapesta, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru primirea Sfântului Părinte la Şumuleu şi consideră că, la rândul său, Guvernul României poate face un gest similar de sprijin faţă de Blaj”, se arată în comunicat.

Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, şi-a exprimat speranţa că „Guvernul României va înţelege importanţa evenimentului de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj şi că, spre deosebire de Anul Centenar 2018 – când nu a alocat Blajului niciun sprijin financiar, deşi oraşul celebra 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la 1848 – de această dată va acorda importanţa cuvenită atât localităţii, Câmpiei Libertăţii, Şcolilor Blajului, cât şi Bisericii Greco-Catolice, fără de care nu ar fi existat poate nici 1 Decembrie 1918 şi pentru care se întâmplă vizita Suveranului Pontif la 2 iunie 2019”. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Viorel Băltărețu, antreprenorul din Parlament, îl concurează pe Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

viorelb.jpg

După mai bine de douăzeci de ani de antreprenoriat, a intrat în politică să schimbe regulile jocului. Scrie proiecte de legi pentru susținerea mediului privat, mai puțină birocrație și simplificarea interacțiunilor cu statul. Pune presiune pentru accelerarea proiectelor mari de infrastructură din nordul Transilvaniei. Acum, are un plan pe 20 de ani pentru Cluj-Napoca.

Timp de peste două decenii, Viorel Băltărețu a condus Trend Furniture, companie clujeană care…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

15 mai: „Ziua Familiei”, la Aiud. Cuplurile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite de Primărie

Publicat

15 mai: „ziua familiei”, la aiud. cuplurile care împlinesc 50

Primăria municipiului Aiud organizează, în data de 15 mai 2024, evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024.

În acest context, cuplurile căsătorite în anul 1974, care domiciliază pe raza municipiului Aiud, sunt invitate la Centrul de Informații pentru Cetățeni, în vederea depunerii certificatului de căsătorie, până în data de 9 mai 2024, ora 16:00.

Informaţii suplimentare se pot…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

La ISU Alba au început înscrierile pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ. Condiții și documente necesare

Publicat

la isu alba au început înscrierile pentru admiterea în instituțiile

La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba au început înscrierile pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea iulie-august 2024.

Candidații cu domiciliul sau reședința în județul Alba, pot opta pentru una sau mai multe instituţii de învăţământ în funcție de data stabilită pentru susținerea probelor de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

armeni 4.jpg

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au suferit în această tragedie, subliniind, totodată, importanța educării publicului și a păstrării memoriei istorice.

,,Privitorule, aș vrea să să te poti împărtăși în și cu durerea noastră, a armenilor, să iei o bucățică din ea,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe