Connect with us

EVENIMENT

Noi detalii despre vizita Papei Francisc. Vestimentaţie care să acopere umerii şi genunchii pentru pelerinii de pe Câmpia Libertăţii din Blaj – Alba

Publicatpapa

Zecile de mii de pelerini care vor veni pe 2 iunie la Blaj pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif vor avea acces pe Câmpia Libertăţii, pentru evitarea aglomeraţiei, încă de la 6,00, cu câteva ore înainte de începerea Liturghiei şi a ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri.

“Accesul va fi permis în data de 2 iunie 2019 în intervalul orar 6,00-10,00. Pentru evitarea aglomeraţiei se recomandă sosirea din timp a pelerinilor. Accesul se va face pe baza biletului gratuit, nominal şi a actului de identitate, în urma unui control de securitate”, se menţionează pe site-ul lansat special de Biserica Greco-Catolică pentru vizita Papei Francisc la Blaj.

Pelerinii trebuie să ştie că este interzis accesul cu animale de companie. Totodată, ei trebuie să fie îmbrăcaţi “într-o ţinută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului”, cum ar fi purtarea unei vestimentaţii care “să acopere umerii şi genunchii”.

Pot avea asupra lor un rucsac mic, apă în recipient de plastic şi un sandwich, umbrelă şi scaun pliabil. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

Duminică, 2 iunie, după ora 10,30, Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie în ritul bizantin român şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Acesta va ajunge la Blaj cu elicopterul, din direcţia Sibiu. Papa va prezenta omilia celebrării euharistice şi va recita antifonul marian pascal “Regina Coeli” (“Bucură-te, Regina Cerului”).

După prânz, Suveranul Pontif se va întâlni cu comunitatea romă din Blaj. Pentru organizarea vizitei Papei la Blaj, autorităţile au solicitat guvernului să aloce, din fondul de rezervă bugetară, peste 4,6 milioane de lei, după modelul sprijinului dat de către Ungaria pentru primirea Suveranului Pontif la Şumuleu Ciuc.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Instituţiei Prefectului Alba, administraţia din Blaj a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern, prin care solicită Executivului un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 de lei, bani ce ar urma să fie utilizaţi pentru organizarea vizitei Suveranului Pontif.
“Principalele lucrări vizate sunt reparaţii capitale şi curente pe străzile din municipiul Blaj, continuarea lucrărilor de reabilitare la Colegiul Naţional ‘Inochentie Micu Clain’- imobil construit în perioada 1925-1929 şi cu fonduri donate de Vatican, lucrări de reabilitare ale Monumentului Gloria de pe Câmpia Libertăţii, lucrări de amenajare şi dotări cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif, cheltuieli cu organizarea evenimentului”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Motivarea solicitării unui sprijin financiar către Guvernul României este dată de faptul că, faţă de Bucureşti şi Iaşi, “Blajul – deşi are capacitatea administrativă şi organizatorică de a gestiona un astfel de moment – are nevoie şi de un suport financiar suplimentar necesar” pentru a organiza vizita la cel mai înalt nivel.

“În acest context, comunitatea locală a luat act cu interes de sprijinul financiar substanţial acordat de Guvernul de la Budapesta, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru primirea Sfântului Părinte la Şumuleu şi consideră că, la rândul său, Guvernul României poate face un gest similar de sprijin faţă de Blaj”, se arată în comunicat.

Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, şi-a exprimat speranţa că “Guvernul României va înţelege importanţa evenimentului de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj şi că, spre deosebire de Anul Centenar 2018 – când nu a alocat Blajului niciun sprijin financiar, deşi oraşul celebra 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la 1848 – de această dată va acorda importanţa cuvenită atât localităţii, Câmpiei Libertăţii, Şcolilor Blajului, cât şi Bisericii Greco-Catolice, fără de care nu ar fi existat poate nici 1 Decembrie 1918 şi pentru care se întâmplă vizita Suveranului Pontif la 2 iunie 2019”. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

VIDEO Vlad Voiculescu: Mai sunt şase paturi libere la Terapie intensivă în toată ţara

Publicat

România mai are, în prezent, şase paturi libere la Terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-19, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Agerpres

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Două accidente rutiere cu motocicliști, petrecute aproape în același timp în județul Argeș

Publicat

Două accidente rutiere au avut loc duminică după-amiaza în Corbeni și Mihăești, județul Argeș, în care sunt implicați motocicliști.

La accidentul de la Mihăești,  polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung au stabilit că, un bărbat de 53 de ani, din Câmpulung, care conducea o motocicletă pe DN 73, din direcția Pitești către Câmpulung, în împrejurări ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-ar fi dezechilibrat, căzând pe carosabil.

În urma evenimentului, motociclistul a fost preluat inconștient de către echipajele medicale.

În cauză, va fi întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar verificările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

La accidentul de la Corbești, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Curtea de Argeș s-a stabilit că, un bărbat de 41 de ani, din București, care conducea o motocicletă pe DN 7C, din direcția Curtea de Argeș către Corbeni, ar fi pătruns pe contrasens, în împrejurări ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, unde ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus, din sens opus, de o femeie de 39 de ani, din județul Galați.

În urma accidentului, motociclistul a fost rănit grav (multiple contuzii), iar pasagera de pe motocicletă, o femeie de 42 de ani, tot din București, a fost rănită ușor. Ambii au fost transportați la spital.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar verificările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

La fața locului, s-au deplasat pentru gestionarea intervențiilor se deplasează pompierii cu autospeciale de intervenție, ambulanțe SMURD și un echipaj SAJ.

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru persoane au fost rănite dintre care un copil după impactul dintre două autoturisme, în județul Mureș

Publicat

Un accident rutier a avut loc duminică după-amiaza, la km 10+780 m, în Sângiorgiu de Pădure, județul Mureș. Patru persoane au fost rănite dintre care un copil de 12 ani în urma impactului dintre două autoturisme.

Potrivit ISU Mureș, a avut loc un accident rutier la km 10+780 m, în Sângeorgiu de Pădure. În urma impactului trei bărbați și un copil de 12 ani au fost răniți.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Aceștia au fost transportați la unitatea spitalicească, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Polițiștii au deschis dosar penal, pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în lanț pe o stradă din Brașov. Trei persoane au fost rănite după impactul dintre cinci autoturisme

Publicat

Un accident rutier în lanț a avut loc duminică după-amiaza, pe bulevardul Griviței din municipiul Brașov. Trei persoane au fost rănite după impactul dintre cinci autoturisme.

Potrivit ISU Brașov, în urma producerii accidentului rutier au rezultat 3 victime, care au fost transportate la spital.

Traficul este blocat pe o banda.

Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului rutier.

Citește mai departe