Connect with us

EVENIMENT

Noi MĂSURI anunţate de autorităţi începând cu 1 iulie 2020, în contextul stării de alertă

Publicat

ministrul sanatatii tataru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, la 29 iunie 2020 că în contextul creşterii numărului de cazuri noi cu COVID-19, Grupul de suport tehnico-ştiinţific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie. Din declaraţiile autorităţilor, de la 1 iulie 2020, urmau să se deschidă restaurantele şi să se permită desfăşurarea evenimentelor private în interior şi aer liber cu mai mult de 20, respectiv 50 de persoane.

Tot la 29 iunie 2020, în contextul stării de alertă, prelungite pe întreg teritoriul ţării la 17 iunie 2020, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o nouă hotărâre prin care modifică şi completează măsurile de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Odată cu trecerea la starea de alertă, începând cu 15 mai/18 mai 2020, o serie de restricţii impuse în starea de urgenţă au fost ridicate, gradual, din două în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiologică. Până în prezent, în contextul stării de alertă, au fost aplicate trei valuri de relaxare: 15 mai, 1 iunie, 17 iunie 2020.

Măsuri anunţate de la 1 iulie 2020

Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nr. 32 din 29 iunie 2020 arată că lista cu statele pentru care nu se impune măsura izolării/carantinei – stabilită la 13 iunie, completată şi actualizată ulterior -, îşi menţine valabilitatea până la stabilirea unui criteriu unitar la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, ţările din aşa-numita zonă verde, exceptate de la măsurile carantinării/izolării sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Estonia, Finlanda, Franţa metropolitană (teritoriul european al Franţei), Germania (cu excepţia districtului Kreis Gutersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, potrivit listei publicate pe site-ul Institutului Naţional pentru Sănătate publică, http://www.cnscbt.ro/

Persoanelor asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională (ţările din zona galbenă) dintr-o ţară care nu face parte din lista ţărilor exceptate, li se aplică izolarea, mai scrie site-ul http://www.cnscbt.ro/.

Printre noile măsuri prevăzute de Hotărârea CNSU se numără:

* activitatea centrelor rezidenţiale de îngrijire pentru persoanele vârstnice, a centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi se va desfăşura după un program de lucru avizat de direcţiile judeţene de sănătate publică.
* instituirea sancţiunii complementare a suspendării autorizaţiei de funcţionare pentru organizatorii activităţilor şi evenimentelor în care regulile de siguranţă sanitară nu sunt respectate.
* permiterea organizării şi desfăşurării antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maximum 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori.
* permiterea organizării de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, precum şi a celor organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane.
* permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice desfăşurate în aer liber, cu participarea a maximum 200 de persoane.
* permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, în aer liber, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare participant.
* înlocuirea noţiunii de „triaj epidemiologic” cu „triaj” în privinţa activităţilor desfăşurate de instituţiile şi autorităţilor publice, operatorii economici şi profesioniştii, la intrarea în sediul acestora.

Toate aceste măsuri se aplică cu respectarea regulilor de distanţare socială şi de protecţie sanitară, conform Hotărârii CNSU.

Măsuri de restricţie menţinute după 1 iulie 2020, prevăzute de HG 394/2020 şi Legea 55/2020

HG nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 conţin restricţiile care se menţin după data de 1 iulie 2020.

Astfel, se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă (art. 1 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).

Se menţine obligaţia instituţiilor şi a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, a triajului şi a dezinfectării obligatorii a mâinilor. (art. 9, alin. 3 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Se menţine suspendarea consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor (art. 6, alin. 1, Anexa 3 din HG 394/2020).

Se menţin închise spaţiile de joacă pentru copii (art.9, alin. 1, Anexa 3 din HG 394/2020).

Măsuri de relaxare aplicate din 18 mai 2020

Principalele măsuri de relaxare aplicate, începând cu 18 mai, au fost, conform Hotărârii de Guvern (HG) nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea COVID-19: deschiderea saloanelor cosmetice, a cabinetelor stomatologice şi a muzeelor; deschiderea hotelurilor; deschiderea parţială a comerţului; deschiderea magazinelor care au intrare din stradă; permiterea circulaţiei persoanelor în interiorul localităţilor fără declaraţie pe proprie răspundere; deplasările în afara localităţii doar pentru o categorie de motive considerate întemeiate; deschiderea parcurilor etc.

Măsuri de relaxare aplicate din 1 iunie 2020

A doua etapă de eliminare a restricţiilor, din 1 iunie 2020, a cuprins o serie de măsuri de relaxare precum: desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori; desfăşurarea spectacolelor şi a concertelor în aer liber; ridicarea restricţiilor privind circulaţia persoanelor în afara localităţii; reluarea transportului feroviar şi rutier internaţional; deschiderea teraselor în aer liber; permiterea accesului pe plajă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară etc. (HG nr. 434 din 28 mai 2020)

Măsuri de relaxare aplicate din 17 iunie 2020

A treia etapă de relaxare, aplicată începând cu 17 iunie 2020, a cuprins, printre altele, măsuri de relaxare precum: redeschiderea mall-urilor (cu excepţia restaurantelor, a locurilor de joacă şi a cinematografelor din interiorul acestor complexuri); posibilitatea deschiderii creşelor, a grădiniţelor şi a instituţiilor tip after-school pe perioada vacanţei de vară; reluarea activităţii de tratament balnear; redeschiderea sălilor de sport/fitness, a operatorilor de jocuri de noroc; redeschiderea piscinelor exterioare; posibilitatea bisericilor de a desfăşura activitate religioasă şi în interior; creşterea la 6 a numărului de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative în aer liber (ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit etc); creşterea la 20 a numărului de participanţi la evenimente private în spaţii închise şi la 50 a numărului de persoane care pot participa la evenimente private în spaţii deschise; creşterea la 6 a numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot forma grupuri pietonale etc. (HG nr. din 476 din 16 iunie 2020 şi Hotărârea nr. 30 a CNSU din 16 iunie 2020).AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Flaviu Udrea: Floreștiul nu mai poate irosi încă patru ani așteptând să se schimbe ceva

Publicat

flaviu udrea floresti primarie usr.jpg

Flaviu Udrea, candidat din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI la funcția de primar al comunei, ne vorbește despre nemulțumirile sale legate de prestația actualei administrații locale și propunerea pe care o face floreștenilor care vor merge la vot pe 9 iunie.

Știri din Florești: Cine este omul Flaviu Udrea? Cum v-ați caracteriza și ce experiență aveți?

Flaviu Udrea: Sunt un om obișnuit, ca majoritatea celor care locuiesc în această comunitate. Am…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Povestea cuibului de berze de la Vlaha. Sunt, deja, 4 pui. Cuplul Leske și Miska așteaptă și al cincilea să iasă din ou

Publicat

berze e1715078583524.jpg

Cuplul de berze Leske și Miska hrănesc, deja, patru pui în cuibul din satul clujean Vlaha, fiind așteptat și al cincilea pui să spargă coaja de ou.

Gazda Arpad, care monitorizează din partea Clujbird.ro cuibul de berze de la Vlaha din anul 2007, a povestit pentru Cluj24 cum a început totul și cum urmărirea berzelor s-a transformat, pentru el, într-o adevărată pasiune.

A notat din 2007 ce se întâmplă în cuib

Arpi s-a mutat în Vlaha în anul 2006, iar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș din Cluj-Napoca

Publicat

ambulanta.jpeg

Un bărbat în vârstă a fost găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș, în a treia zi de Paști.

ISU Cluj a fost alertat marți seara cu privire la faptul că o persoană a fot găsită spânzurată.

Bărbat găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș din Cluj-Napoca

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul are în jur de 70 de ani. Din nefericire, echipajul de la Ambulanță care s-a deplsat pe aleea Meseș nu a mai avut posibilitatea de a aplica…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. UPDATE. Florin Piersic, transferat de la Cluj la Institutul ”Matei Balș” din București cu un avion SMURD

Publicat

avi 1.jpg

Actorul Florin Piersic, internat la Institutul Inimii ”Dr. Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca de dinainte de Paști, este transferat, marți seara, cu un avion SMURD, la spitalul ”Matei Balș” din București, la cererea sa și a familiei, pentru continuarea tratamentului.

Managerul Institutului Inimii, Florin Crișan, a declarat pentru Cluj24 că transferul nu este unul de urgență, ci unul progranat.

”Este transferat la Institutul Matei Balș din București pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe