EVENIMENT
Noi măsuri impuse de Austria la intrarea în țară, în contextul pandemiei de COVID-19

Persoanele care călătoresc în Republica Austria au obligația de a se înregistra online, anterior intrării pe teritoriul austriac, prin completarea unui document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC”, anunță, miercuri, Ministerul de Externe. Sunt prevăzute și excepții de la această măsură.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, miercuri seara, că autoritățile austriece au adoptat noi măsuri privind condițiile de intrare în țară în contextul pandemiei de COVID-19, acestea urmând să intre în vigoare vineri, 15 ianaurie, de la ora 00.00.
Astfel, persoanele care călătoresc în Republica Austria au obligația de a se înregistra online, anterior intrării pe teritoriul austriac, prin completarea unui document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC”, disponibil online pe www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html.
Formularele sunt disponibile în limbile germană şi engleză.
Totodată, la momentul intrării pe teritoriul austriac, călătorii sunt obligați să prezinte confirmarea completării formularului menționat, în format electronic sau tipărit.
În situația în care nu este posibilă înregistrarea online, în mod excepțional, se poate opta pentru completarea formularului tipizat și semnat olograf.
Sunt exceptate de la măsura înregistrării electronice prin completarea formularului PTC următoarele categorii de persoane: transportatorii profesioniști de mărfuri, navetiștii, persoanele aflate în tranzit, persoane care participă la evenimente de familie care nu pot fi amânate (spre exemplu: ceremonii funerare).
De asemenea, pe lângă obligativitatea înregistrării electronice, până la data de 31 martie 2021, persoanele care sosesc în Republica Austria, inclusiv din România, vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea pe teritoriul austriac, cu suportarea costurilor de către persoana în cauză. Măsura carantinei poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR-RT sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Republica Austria, costurile fiind suportate de către persoanele în cauză. Aceste măsuri se aplică inclusiv turiștilor.
Sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele care sosesc în Republica Austria din Australia, Finlanda, Grecia, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, Singapore și Vatican și prezintă documente justificative, care să ateste faptul că în ultimele 10 zile anterior intrării în Republica Austria s-au aflat pe teritoriul statelor respective.
De asemenea, sunt exceptate de la măsura carantinei, cu condiția prezentării unui test PCR-RT sau antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu rezultat negativ, în limbile germană sau engleză și prelevat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Austria, următoarele categorii de persoane: personalul diplomatic și angajații organizațiilor internaționale, personalul aflat în misiune umanitară, persoanele care intră din motive profesionale, persoanele care călătoresc din motive medicale și o persoană însoțitoare, cu prezentarea documentelor justificative, persoanele care sosesc pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii, cum este prezentarea la citații în procese juridice.
În lipsa rezultatului negativ al unui test, persoanele respective și cele cu care locuiesc împreună sunt obligate să se supună unei perioade de carantină de 10 zile la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Republica Austria, cu suportarea costurilor de către persoanele în cauză.
Măsura carantinei poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR-RT sau antigen) efectuat în perioada carantinei.
Tranzitul este permis în regim permanent, fără oprire (înnoptare) pe teritoriul Republicii Austria, fără aplicarea măsurii de carantină/izolare sau test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă deplasarea spre statul de destinație este justificată. Astfel, autoritățile pot solicita prezentarea unor documente care să asigure intrarea în statul de destinație: acte de domiciliu, rezidență, drept de ședere, contract de muncă sau orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 și 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51901 și www.viena.mae.ro și informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate.
Sursa: Mediafax
EVENIMENT
Răzbunarea unui bărbat din Alba Iulia, pe un aparat de păcănele, i-a adus o condamnare. Ce a făcut după ce a pierdut mulți bani

Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat pentru distrugere după ce a lovit cu pumnul un aparat de jocuri de noroc. O pedeapsă din partea magistraților Judecătoriei Alba Iulia a fost dată pe 14 mai 2025.
Bărbatul a fost judecat și condamnat pentru o faptă veche de trei ani. Mai exact pentru un moment în care a dat cu pumnul într-un aparat de păcănele.
Nervos că a pierdut peste 6000 de lei bărbatul s-a răzbunat pe aparat.
”În data de 2 octombrie 2022, în jurul orei 10:20,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Cinci stații inteligente de transport public urmează să fie amplasate în curând în comuna Lupșa, printr-o investiție de peste 300.000 de lei
Primăria Lupșa a lansat pe 19 mai, în SEAP, o licitație pentru achizitionarea de mobilier urban inteligent, respectiv cinci stații inteligente de transport public.
Valoarea estimată a contractului este de 333.242 lei, fără TVA….
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
21 mai – Sfinții Împărați Constantin și Elena. 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica

Aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc miercuri, 21 mai, onomastica, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, dintre care aproape 1,1 milioane de femei și aproximativ 675.000 de bărbați, scrie Agerpres.
Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cel mai întâlnit nume masculin este Constantin – 422.622, urmat de Cosmin – 116.727, Costel – 74.184, Costică – 23.698, Costin – 22.235 și Costinel –…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului. Emil Boc: Vom avea ”Regal folcloric”, dar și spectacol de drone

4 zile, peste 40 de locații și peste 100 de evenimente. Zilele Clujului, eveniment ajuns la cea de a 13-a ediție, vor avea loc în perioada 22-25 mai.
Primarul Emil Boc a prefațat acest eveniment și a anunțat că în centru, pe lângă concerte, inclusiv de muzică clasică și populară, va avea loc și deja consacratul spactacol de drone și video mapping.
Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului
Final de săptămână plin de eveimente la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro