EVENIMENT
Noi prevederi privind accesul la serviciile de urgență 112, propuse de ANCOM. În ce constau modificările

ANCOM a lansat în consultare publică un proiect privind accesul la serviciile de urgență 112. Modificările prevăd actualizarea bazelor de date pentru a permite localizarea apelantului, dar și asigurarea accesului la serviciile de urgență pentru persoanele cu dizabilități.
Potrivit unui comunicat al ANCOM, pentru ca utilizatorii finali care apelează 112 să beneficieze de ajutor în timp util de la agențiile specializate de intervenție (Poliție, Ambulanță, Pompieri etc.) este necesară o localizare cât mai exactă a acestora, fapt ce necesită actualizarea permanentă a bazelor de date care conțin informația de localizare primară.
Conform proiectului, se propune ca bazele de date care conțin informația de localizare primară să fie actualizate permanent de către fiecare furnizor de reţele publice mobile de comunicații electronice, printr-un canal de date securizat, de îndată ce apar modificări ale informaţiilor conținute, susceptibile de a prejudicia procesul de localizare.
„Totodată, în cazul furnizorilor care oferă servicii de tip voce peste Wi-Fi, modificările impun transmiterea către serviciul de urgenţă 112 a apelurilor iniţiate pe o conexiune de date dintr-o altă reţea de comunicaţii electronice, în cazul în care apelantul se află într-o zonă fără semnal în oricare din reţelele publice de comunicații electronice mobile”, se arată în comunicat.
Proiectul propus abordează și cazurile în care serviciul de urgență 112 este apelat prin „roaming național”, prevăzând în acest caz transmiterea identificatorului unic al apelantului, utilizat atât pentru identificarea persoanei în cauză, cât și în procesul de localizare a acesteia. În acest sens se va utiliza identificatorul unic IMSI – International Mobile Subscriber Identity.
Noi prevederi privind accesul la serviciile de urgență 112 propuse de ANCOM: Ce vor pune la dispoziție furnizorii de servicii
„În situaţia utilizării unor servicii independente de locaţie, furnizorii de astfel de servicii vor pune la dispoziția abonaților o modalitate electronică rapidă și gratuită, de actualizare a informației de localizare, informându-și, de asemenea, abonaţii, lunar (de ex. prin intermediul facturii, email, SMS), cu privire la beneficiile completării și actualizării informaţiilor de localizare în cazul apelării 112, luând totodată toate măsurile pentru obținerea unei confirmări din partea acestora cu privire la recepționarea acestor informări.
Tot pentru asigurarea disponibilității informațiilor de localizare, s-a introdus o prevedere prin care activarea serviciului independent de locație se va realiza doar după ce abonatul pune la dispoziția furnizorului informațiile de localizare”, transmite ANCOM
„Pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la serviciul de urgență 112, furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului au obligația de a asigura originarea și transmiterea către centrul unic pentru apeluri de urgență a comunicațiilor de urgență realizate prin intermediul serviciului de conversație totală de către utilizatorii finali cu dizabilități de auz și/sau de vorbire sau cu afecțiuni auditive și/sau tulburări de vorbire dovedite de un document medical, inclusiv în cazurile în care acești utilizatori se află în roaming pe teritoriul României”, se mai arată în comunicatul ANCOM.
Persoanele interesate pot transmite observaţii şi propuneri până în 2 septembrie.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
FOTO. Timp redus de așteptare la predarea sacilor cu buletine de vot și procese verbale, la Cluj, la alegeri. Un nou circuit

Timpul de așteptare la predarea sacilor cu buletinele de vot și a proceselor verbale de la secțiile de votare după încheierea turului 2 al alegerilor prezidențiale de duminică s-a redus semnificativ la Cluj, astfel că președinții și locțiitorii care au ajuns după ora 21,30 la Cluj Arena nu au stat la coadă și nu au pierdut timp.
Asta după ce Prefectura Cluj a schimbat procedurile și circuitele de predare care vor fi aplicate, de aici înainte, la toate alegerile care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale a fost validată de Biroul Electoral Central. Următorul pas: Decizia CCR

Biroul Electoral Central (BEC) a validat oficial victoria lui Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025. Validarea a avut loc marți 20 mai 2025.
Membrii BEC au semnat, marți, procesul verbal care confirmă rezultatul alegerilor, potrivit căruia Nicușor Dan este câștigător. Următorul pas este validarea de către judecătorii Curții Constituționale a României (CCR), care va avea loc, probabil, în ședința de joi.
Nicușor Dan a obținut 53,6% din voturi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Hoț de adidași din Alba Iulia, trimis în judecată. A furat o pereche de pantofi sport Adidas și una de Nike

Un hoț de adidași a fost trimis în judecată de magistrații din Alba Iulia. Deși fapta s-a petrecut în urmă cu aproape doi ani, iar prejudiciul a fost unul relativ scăzut, judecătorii au decis totuși să îl trimită în judecată.
În data de 16 mai 2025, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Mai exact, inculpatul va fi judecat pentru furt calificat, pentru o faptă pe care a comis-o în noaptea de 8 spre 9 decembrie 2023.
Magistrații au…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Mulți n-au câștigat nicio competiție electorală, dar dau sfaturi și conduc partidul

Într-o declarație tranșantă, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a afirmat că nu își mai dorește nicio funcție din partea partidului și că nu mai este interesat de jocurile interne din PNL. Prezent la podcastul Contraste de pe Cluj24, Tișe a spus răspicat că realizările sale nu se bazează pe susținerea partidului, ci pe munca personală și votul direct al oamenilor.
„Eu sunt realizat profesional. Nu am intrat în politică…
Citește mai mult pe Cluj24.ro