EVENIMENT
Noi prevederi privind accesul la serviciile de urgență 112, propuse de ANCOM. În ce constau modificările

ANCOM a lansat în consultare publică un proiect privind accesul la serviciile de urgență 112. Modificările prevăd actualizarea bazelor de date pentru a permite localizarea apelantului, dar și asigurarea accesului la serviciile de urgență pentru persoanele cu dizabilități.
Potrivit unui comunicat al ANCOM, pentru ca utilizatorii finali care apelează 112 să beneficieze de ajutor în timp util de la agențiile specializate de intervenție (Poliție, Ambulanță, Pompieri etc.) este necesară o localizare cât mai exactă a acestora, fapt ce necesită actualizarea permanentă a bazelor de date care conțin informația de localizare primară.
Conform proiectului, se propune ca bazele de date care conțin informația de localizare primară să fie actualizate permanent de către fiecare furnizor de reţele publice mobile de comunicații electronice, printr-un canal de date securizat, de îndată ce apar modificări ale informaţiilor conținute, susceptibile de a prejudicia procesul de localizare.
„Totodată, în cazul furnizorilor care oferă servicii de tip voce peste Wi-Fi, modificările impun transmiterea către serviciul de urgenţă 112 a apelurilor iniţiate pe o conexiune de date dintr-o altă reţea de comunicaţii electronice, în cazul în care apelantul se află într-o zonă fără semnal în oricare din reţelele publice de comunicații electronice mobile”, se arată în comunicat.
Proiectul propus abordează și cazurile în care serviciul de urgență 112 este apelat prin „roaming național”, prevăzând în acest caz transmiterea identificatorului unic al apelantului, utilizat atât pentru identificarea persoanei în cauză, cât și în procesul de localizare a acesteia. În acest sens se va utiliza identificatorul unic IMSI – International Mobile Subscriber Identity.
Noi prevederi privind accesul la serviciile de urgență 112 propuse de ANCOM: Ce vor pune la dispoziție furnizorii de servicii
„În situaţia utilizării unor servicii independente de locaţie, furnizorii de astfel de servicii vor pune la dispoziția abonaților o modalitate electronică rapidă și gratuită, de actualizare a informației de localizare, informându-și, de asemenea, abonaţii, lunar (de ex. prin intermediul facturii, email, SMS), cu privire la beneficiile completării și actualizării informaţiilor de localizare în cazul apelării 112, luând totodată toate măsurile pentru obținerea unei confirmări din partea acestora cu privire la recepționarea acestor informări.
Tot pentru asigurarea disponibilității informațiilor de localizare, s-a introdus o prevedere prin care activarea serviciului independent de locație se va realiza doar după ce abonatul pune la dispoziția furnizorului informațiile de localizare”, transmite ANCOM
„Pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la serviciul de urgență 112, furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale bazate pe numere destinate publicului au obligația de a asigura originarea și transmiterea către centrul unic pentru apeluri de urgență a comunicațiilor de urgență realizate prin intermediul serviciului de conversație totală de către utilizatorii finali cu dizabilități de auz și/sau de vorbire sau cu afecțiuni auditive și/sau tulburări de vorbire dovedite de un document medical, inclusiv în cazurile în care acești utilizatori se află în roaming pe teritoriul României”, se mai arată în comunicatul ANCOM.
Persoanele interesate pot transmite observaţii şi propuneri până în 2 septembrie.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Se amână aplicarea taxei de intrare la talciocul din Alba Iulia, ce era anunțată pentru 6 aprilie. Care este motivul

Se amână aplicarea taxei de intrare la talciocul din Alba Iulia. Anunțul a fost făcut de reprezentanții locației, pe rețeaua de socializare. Reamintim că taxa de intrare ar fi trebuit să fie aplicată de duminică, 6 aprilie.
”În urma unor discuții cu primarul Gabriel Pleșa și la sugestia acestuia, administratorul Talciocului Tara Alba Iulia amână introducerea taxei de intrare pentru vizitatori”, este anunțul publicat pe Facebook.
Administratorul talciocului, Ioan…
Citește mai mult pe Alba24.ro

ISU Cluj a transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert de avertizare către populația din comuna Mintiu Gherlii.
În zonă a fost raportată apariția unui urs.
ALERTĂ la Mintiu Gherlii. Un URS a fost văzut în localitate
Mesajul a fost transmis în jurul orei 11.00. La fața locului s-a deplasat preventiv o ambulanță SMURD, împreună cu un echipaj de jandarmi. Potrivit ISU Cluj, până acum nu au fost înregistrate solicitări din partea oamenilor din zonă.
Populația…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO PlantFEST Aiud 2025: palmieri și alte plante exotice, prezentate la târg. Planurile Primăriei pentru amenajări peisagistice

PlantFEST Aiud 2025. La Aiud se desfășoară în acest weekend PlantFEST 2025, care a transformat centrul orașului într-o adevărată grădină urbană. Târgul este organizat de Primărie și aduce împreună pasionații de flori, plante și grădinărit.
La eveniment participă zeci de expozanți cu diferite feluri de produse: flori, arbuști, pomi fructiferi, răsaduri, dar și unelte și utilaje pentru grădinărit.
Vizitatorii pot descoperi o mulțime de produse, cultivate atât de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara, dispărut de 10 zile

Mobilizare la Iara pentru căutarea lui Dani, fratele primarului comunei.
Daniel Popa, Dani cum îi spun apropiații, în vărstă de 51 de ani, a dispărut în data de 27 martie.
Mobilizare. Zeci de persoane participă la căutarea fratelui primarului din Iara
Sâmbătă, 5 aprilie, au reînceput căurările bărbatului dispărut de acasă. Ioan Popa, primarul comunei Iara, a cerut ajutorul tuturor celor care vor să se implice în căutarea fratelui său. Astfel, un anunț în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro