Connect with us

EVENIMENT

Noi reglementări pentru transferul în străinătate al pacienţilor cu arsuri grave. Scopul – reducerea timpilor de aşteptare

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat noi reglementări pentru transferul în străinătate al pacienţilor cu arsuri grave.

Potrivit MS, Tătaru a aprobat Ordinul pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave şi Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 1.419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri.

„Cele două acte normative au ca scop reducerea semnificativă a timpilor de aşteptare pentru transferul pacienţilor cu arsuri grave în străinătate, în lipsa locurilor sau a capacităţilor de tratare în unităţile dedicate din ţară sau dacă evaluarea pacientului o impune. Am stabilit o procedură simplificată şi clară, astfel încât, atunci când apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave efectuat în unităţile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătăţii în cadrul programului acţiunilor prioritare”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Tătaru a menţionat că, în acelaşi timp, MS continuă demersurile pentru construirea sistemului propriu de tratament în cazul marilor arşi.

„În luna august am obţinut autorizaţia pentru construirea centrului din Timişoara şi aşteptăm avizul Băncii Mondiale pentru demararea licitaţiei în vederea execuţiei clădirii. Mâine supunem aprobării Guvernului hotărârea privind investiţia de la Centrul de mari arşi pentru copii din cadrul Spitalului pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ realizată tot în cadrul proiectului semnat cu Banca Mondială”, a adăugat Nelu Tătaru.

Conform MS, comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului şi vor stabili necesitatea transferului pacienţilor cu arsuri grave în străinătate se vor constitui la nivelul unităţilor sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului.

„Acestea vor aproba transferul numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de internare în centrele pentru arşi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 476/2017, cu modificările şi completările ulterioare. Evaluarea oportunităţii transferului se realizează cu respectarea prevederilor Anexei 8 din acelaşi act normativ”, a precizat MS.

Comisiile vor fi formate din trei membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă şi un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnaţi în prealabil prin decizie a directorului medical al unităţii sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, ţinând cont de graficul lunar al gărzilor.

Aceste comisii se întrunesc în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului, analizează dosarul medical al pacientului şi, după caz, aprobă transferul motivat.

Deciziile comisiilor se iau prin consens şi se transmit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru realizarea transferului către unităţi specializate în străinătate.

Pentru acest demers MS şi MAI vor încheia un protocol de colaborare şi coordonare.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii iniţiază demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unităţi medicale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.

„De asemenea, Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1.419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri prevede ca decontările cheltuielilor să se realizeze direct către unităţile sanitare pe baza documentelor medicale şi facturilor aferente serviciilor medicale de care a beneficiat pacientul din bugetul MS, în cadrul acţiunilor prioritare AP-ARSURI”, a informat MS.

Cele două acte normative au fost trimise la Monitorul Oficial pentru publicare. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sfântul Gheorghe: câți români își sărbătoresc ziua numelui în 23 aprilie 2024. Cui îi poți spune ”La mulți ani”

Publicat

sfântul gheorghe: câți români își sărbătoresc ziua numelui în 23

Sfântul Gheorghe, 23 aprilie 2024. Sfântul Mucenic Gheorghe este cunoscut pentru modul în care a susținut creștinismul și este considerat ocrotitorul forțelor terestre ale armatei române.

Sfântul Gheorghe: Numele de Gheorghe provine din limba greacă. Acesta se traduce prin: ţăran, agricultor sau lucrător al pământului.

Peste un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe, care este sărbătorit marți.

MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024: SMS de „La mulți…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

copil disparut1.jpg

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin e1617773905426.jpg

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Publicat

mesaje de sfântul gheorghe: urări de sănătate şi „la mulţi

MESAJE, FELICITĂRI, SMS de Sf Gheorghe 2024. Pe data de 23 aprilie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poată acest nume.

În acest an Biserica Ortodoxă a stabilit că pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să se facă pe 23 aprilie înainte de Florii și de Sfintele Paști.

Desigur, cele mai originale urări vin din sufletul fiecăruia și sunt compuse chiar de cei care doresc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe