EVENIMENT
Noi reglementări pentru transferul în străinătate al pacienţilor cu arsuri grave. Scopul – reducerea timpilor de aşteptare

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat noi reglementări pentru transferul în străinătate al pacienţilor cu arsuri grave.
Potrivit MS, Tătaru a aprobat Ordinul pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave şi Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 1.419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri.
„Cele două acte normative au ca scop reducerea semnificativă a timpilor de aşteptare pentru transferul pacienţilor cu arsuri grave în străinătate, în lipsa locurilor sau a capacităţilor de tratare în unităţile dedicate din ţară sau dacă evaluarea pacientului o impune. Am stabilit o procedură simplificată şi clară, astfel încât, atunci când apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave efectuat în unităţile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătăţii în cadrul programului acţiunilor prioritare”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul Tătaru a menţionat că, în acelaşi timp, MS continuă demersurile pentru construirea sistemului propriu de tratament în cazul marilor arşi.
„În luna august am obţinut autorizaţia pentru construirea centrului din Timişoara şi aşteptăm avizul Băncii Mondiale pentru demararea licitaţiei în vederea execuţiei clădirii. Mâine supunem aprobării Guvernului hotărârea privind investiţia de la Centrul de mari arşi pentru copii din cadrul Spitalului pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ realizată tot în cadrul proiectului semnat cu Banca Mondială”, a adăugat Nelu Tătaru.
Conform MS, comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului şi vor stabili necesitatea transferului pacienţilor cu arsuri grave în străinătate se vor constitui la nivelul unităţilor sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului.
„Acestea vor aproba transferul numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de internare în centrele pentru arşi conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 476/2017, cu modificările şi completările ulterioare. Evaluarea oportunităţii transferului se realizează cu respectarea prevederilor Anexei 8 din acelaşi act normativ”, a precizat MS.
Comisiile vor fi formate din trei membri: medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie şi terapie intensivă şi un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnaţi în prealabil prin decizie a directorului medical al unităţii sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, ţinând cont de graficul lunar al gărzilor.
Aceste comisii se întrunesc în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului, analizează dosarul medical al pacientului şi, după caz, aprobă transferul motivat.
Deciziile comisiilor se iau prin consens şi se transmit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru realizarea transferului către unităţi specializate în străinătate.
Pentru acest demers MS şi MAI vor încheia un protocol de colaborare şi coordonare.
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii iniţiază demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unităţi medicale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.
„De asemenea, Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1.419/2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri prevede ca decontările cheltuielilor să se realizeze direct către unităţile sanitare pe baza documentelor medicale şi facturilor aferente serviciilor medicale de care a beneficiat pacientul din bugetul MS, în cadrul acţiunilor prioritare AP-ARSURI”, a informat MS.
Cele două acte normative au fost trimise la Monitorul Oficial pentru publicare. AGERPRES
EVENIMENT
Percheziţii ale procurorilor DNA la Caransebeş, într-un dosar privind obţinerea nelegală de fonduri europene

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) desfășoară joi percheziții domiciliare în municipiul Caransebeș. Acestea au loc la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice suspectate de obținerea ilegală a fondurilor europene.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurori Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind infracţiuni comise în perioada 2016-2022, în legătură cu obţinerea nelegală de fonduri europene, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Agerpres
EVENIMENT
Accident cu două autoturisme implicate, într-o localitate din Dâmbovița. O adolescentă a ajuns la spital

O adolescentă de 14 ani a fot rănită, joi la amiază, într-un accident rutier produs într-o localitate din Dâmbovița. În eveniment au fost implicate două mașini, dintre care una parcată.
Potrivit ISU Dâmbovița, pompierii au intervenit în cazul unui eveniment rutier produs în comuna Sotânga, sat Teiș, strada Teiul Doamnei.
Pentru gestionarea situației de urgență acționează Detașamentul Târgoviște cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, iar SAJ DB cu un echipaj.
La locului evenimentului rutier o persoană este evaluată de echipajul medical, ulterior aceasta a fost transportată la spital.
Concomitent sunt asigurate și măsurile de prevenire a incendiilor la locul evenimentului rutier.
Potrivit IPJ Dâmbovița, la data de 8 iunie 2023, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier în localitatea Teiș.
Din verificările efectuate, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat, de 66 de ani, din comuna Șotânga, în timp ce ar fi condus un autoturism pe strada Teiul Doamnei, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism care se afla parcat.
În urma coliziunii a rezultat rănirea pasagerei în vârstă de 14 ani.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Polițiștii efectuează cercetări, urmând să stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii accidentului rutier.
EVENIMENT
Salariaţi din peste 400 de unităţi sanitare din România se află în grevă japoneză. Când s-ar putea declanșa greva generală

Salariaţi din peste 400 de unităţi sanitare din România se află joi în grevă japoneză, a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti. Acesta a adăugat că peste 80.000 de oameni au semnat pentru declanşarea grevei generale după data de 15 iunie, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.
„Astăzi va fi prima ordonanţă de urgenţă care va rezolva o revendicare, adică va da la maxim Anexa nr. 2, care înseamnă salarizarea la maxim în Legea salarizării pentru infirmiere, brancardieri, registratori medicali. Dar nu este de ajuns. Adică până nu vom avea o creştere de venituri pentru toţi salariaţii din sistem, rămâne programul stabilit, inclusiv greva generală”, a precizat Huşanu.
Pentru a întări necesitatea creşterii de venituri pentru personalul auxiliar, Huşanu a exemplificat cu un fluturaş de salariu al unui director de îngrijiri la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală.
„Am primit fluturaşul de salarii al directorului de îngrijiri de la Institutul C.C. Iliescu. Are 2.982 de lei net”, a arătat liderul sindical.
În acest context, el a precizat că membrii Federaţiei Sanitas se vor afla în grevă japoneză până pe data de 15 iunie, fără întreruperea activităţii în unităţile sanitare. Ulterior vor decide acţiunile de protest., dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.
Aproape 50% din angajați în sistemul sanitar au semnat pentru greva generală
„Pe 15 iunie tragem linie şi vedem dacă s-au transpus în acte normative promisiunile, iar dacă nu sunt toate rezolvate până pe 15 vom hotărî să mergem înainte cu aceleaşi mijloace de protest, adică grevă de avertisment de două ore, eventual un miting, aşa cum este propunerea Consiliului Naţional, după care greva generală.
La ora actuală se află în grevă japoneză angajaţi din peste 400 de unităţi sanitare de la nivel naţional, că sunt spitale, institute, centre ş.a.m.d. şi avem semnăturile pentru greva generală a peste 80.000 de oameni, aproape de 50% din aproximativ 200.000 în total”, a explicat liderul sindical.
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au declanşat miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat Federaţia Sanitas.
Greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”.
Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor. Reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.
Revendicările sindicaliștilor
Revendicările sindicaliştilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.
De asemenea, se solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, „acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.
În plus, conform organizaţiei sindicale, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
Alte solicitări vizează deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem.
Agerpres
sursa foto: Facebook – Federația Sanitas din România

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat joi, 8 iunie, că regulamentul de organizare a fost modificat, astfel încât să se faciliteze încheierea situației școlare cu un număr mai mic de note.
„Am simplificat procesul de încheiere a situațiilor școlare prin modificarea regulamentului intern și al funcționării în sistemul de învățământ. Astfel, cadrele didactice pot finaliza situațiile școlare cu mai puține note.
Deci, nu ne bazăm pe numărul de note care ar fi fost necesar într-un an fără întreruperi, ci încercăm să facilităm încheierea situațiilor școlare în beneficiul elevilor”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.