Connect with us

ACTUALITATE

Noi reguli de evaluare a școlilor doctorale. Universităţile, obligate să utilizeze un soft anti-plagiat

Publicat

Școlile doctorale din România trebuie să-şi obţină acreditarea până la sfârşitul lui 2019. Noul ordin emis de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru evaluarea şcolilor doctorale arată că începând cu 15 februarie 2019, fiecare din universităţi trebuie să fie evaluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Invăţământului Superior (ARACIS) sau de o altă agenţie.

Printre standardele pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu-şi pierde acreditarea se află şi acela conform căruia rata de abandon a studenților doctoranzi la 2 ani de la admitere nu depășește 30%. Conducătorii de doctorat nu mai au voie să coordoneaze mai mult de 8 doctoranzi nu trebuie să depăşească 5%. În plus, dacă nu fac dovada că au cel puţin trei conducători de doctorat abilitaţi şcolile doctorale riscă să fie închise.

Profesorul Mădălin Bunoiu, director de evaluare instituţionale de la ARACIS şi coordonatorul comisiei care a lucrat la ordin, a declarat pentru Hotnews că toate lucrările de doctorat vor fi verificate de plagiat.

„Pentru a descuraja şi pentru a identifica astfel de posibile fapte, universităţile sunt obligate să aibă şi să utilizeze un soft pentru identificarea similitudinilor, iar tezele de doctorat nu pot să treacă nici de comisiile de îndrumare, nici de comisiile de evaluare a tezelor de doctorat fără existenţa acelui raport. Din start, trebuie să ai un instrument care face acest lucru. După care există comisiile de specializare ale CNADTCU, care şi ele au atribuţiuni în acest sens”, a spus Mădălin Bunoiu.

Întrebat ce se întâmplă cu acele şcoli doctorale care au fost în mjilocul scadalurilor de plagiat, Bunoiu spune că procesul de evaluare ţine cont de ce se întâmplă în prezent în şcoala doctorală. „În lipsa unor criterii foarte clare care să fi existat înainte, este foarte complicat de spus că universitatea respectivă nu mai primeşte acreditarea pentru ce s-a întâmplat acum doi sau trei ani în urmă. Aici este prevăzut un indicator care spune că procentul de teze care să fie invalidate de către comisii să nu fie mai mare decât 5%. Asta e unul dintre criteriile pentru care o şcoală doctorală îşi încetează activitatea”, a mai spus Bunoiu.

Pe de altă parte, o schimbare fundamentală în privinţa şcolilor doctorale este obligativitatea organizării de cursuri de etică pentru doctoranzi.

„Se întăreşte rolul disciplinelor şi activităţilor care vizează etica şi dentologia profesională. Universităţile sunt obligate să arate pentru procesul de evaluare că au activităţi specifice în acest sens. Adică, de exemplu, să aibă în cursurile care sunt puse la dispoziţia doctoranzilor cursuri specifice de etică şi deontologie profesională care să cuprinsă aspectele acestea care privesc plagiatul, autoplagiatul”, precizează reprezentantul ARACIS.

Comisiile de doctorat trebuie aibă în componenţă profesori diferiţi. Noul regulament nu mai permite ca cel care conduce tezele de doctorat să cheme pentru evaluare aceleaşi comisii.

„În celebrele cazuri de plagiat o chestiune era aceea că aceeaşi oameni erau implicaţi în toate tezele respective. Mă refer la aceeaşi oameni care erau membri în comisiile de teze de doctorat. Prin această metodologie se aduc clarificări în acest sens şi sunt impuse restricţii din acest punct de vedere. Adică, conducătorul de doctorat X care are de condus 4 teze de doctorat nu poate să aducă de patru ori aceleaşi comisii”, a spus Bunoiu.

Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învăţământ universitar, arată că în 45 de zile de la publicarea ordinului semnat de el ARACIS trebuie să întocmească ghidul de aplicare.

„În primul rând că este pentru dată când şcolile doctorale vor fi evaluate. În 45 de zile de la publicarea ordinului de ministru ARACIS trebuie să vină cu ghidul de aplicare astfel încât universităţile să ştie ce să facă. Apoi, universităţile au obligaţia ca până la 15 februarie 2019 să-şi depună dosarul de evaluare la ARACIS. Standardele acestea au fost discutate cu toate universităţile, sunt discuţii vechi încă de anul trecut. După ce fac dovada indeplinirii standardelor primesc acreditarea”, a spus Gigel Paraschiv.

Legea Educaţiei Naţionale prevede că şcolile doctorale trebuie evaluate din 5 în 5 ani.

În România, există 57 de Instituţii Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat(IOSUD) care au 214 şcoli doctorale şi 436 de domenii de cercetare. În total, există în prezent 19.433 doctoranzi români şi străini, la buget şi la taxă.

sursa: hotnews.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe