EVENIMENT
Noi reguli după care pot fi vizitați pacienții în spitale

Accesul vizitatorilor la pacienții internați în spitalele publice va fi limitat la 30 de minute, potrivit proiectului lansat în dezbatere de Ministerul Sănătății.
Conform proiectului, programul de acces al vizitatorilor se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15:00 – 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10:00 – 20:00, iar durata vizitei este limitată la 30 de minute.
Astfel, în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi va fi permis accesul unui vizitator/pacient, putând fi vizitat un pacient în același timp, iar în saloanele cu un număr mai mare de 3 paturi va fi permis accesul unui vizitator/pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp.
„În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile/compartimentele fără risc programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat.
Programul de vizită la nivelul unității sanitare poate fi suspendat în situațiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic crescut, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în referatul care însoțește proiectul de ordin.
Noi reguli după care pot fi vizitați pacienții în spitale: echipament de protecție asigurat de spital
În timpul vizitei, vizitatorii au obligația să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției, care va fi asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară, și să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.
„Pentru facilitarea comunicării informațiilor privind starea de sănătate a pacienților internați, la internare, unitatea sanitară alocă fiecărui pacient un cod numeric unic care va fi comunicat aparținătorilor. Furnizarea telefonică către aparținători a informațiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului numeric unic”, se mai arată în referat.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, unitățile sanitare vor fi obligate să elaboreze proceduri și să implementeze un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate aparținătorilor, telefonic sau prin sms, la cerere, următoarele informații:
– secția/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul,
– numele medicului curant și
– numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.
Noi reguli după care pot fi vizitați pacienții în spitale: vizitele, permise zilnic
Vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic.
„În cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparținătorii au dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră.
În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului”, se mai arată în referat.
De asemenea, în cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate, accesul unui însoțitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor associate asistentei medicale.
„În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparținători, dacă se solicită acest lucru, iar în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment”, mai susțin inițiatorii proiectului.
Spitalele au obligația de a afișa programul de vizite la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare. Mediafax
EVENIMENT
Concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia: Există o aplicație care îți spune timpul de așteptare la podul Giurgiu – Ruse

Pleci în concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia? Șoferii pot afla în timp real cât vor aștepta la Podul Dunării I Giurgiu – Ruse, folosind o aplicație specială.
Sezonul estival a început, iar printre cele mai populare destinații alese de români se numără litoralul din Bulgaria, Grecia și Turcia.
Totuși, în această perioadă, la Podul Prieteniei de la Giurgiu – Ruse se formează cozi mari pe ambele sensuri.
Aplicația „Cât stau la pod”, disponibilă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Eurodeputatul PNL/PPE de Cluj, Daniel Buda: Zootehnia este industria grea a agriculturii europene

Eurodeputatul PNL/PPE de Cluj, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, consideră că zootehnia este industria grea a agriculturii europene.
Într-o intervenție în PE, Buda a spus că vem nevoie de finanțare reală, adaptată riscurilor și muncii din acest sector.
”Câți dintre noi ne-am trimite copiii să muncească într-o fermă de animale? Fără sprijin concret, nu vom mai avea în Uniunea Europeană un efectiv de animale…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cazare ieftină în căminele UBB Cluj pentru candidații la admitere, inclusiv pentru părinții lor. Care este tariful

Candidații care dau admitere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor putea beneficia de cazare în căminele universității pe durata sesiunilor de admitere.
UBB Cluj pune la dispoziție 420 de locuri de cazare în Campusul Studențesc Hașdeu.
Cazare ieftină la UBB. Candidații tebuie să fie de la distanță mai mare de 20 de kilometri
Cazarea candidaților se va face în camere cu 5 paturi, exclusiv pentru cei care locuiesc la o distanță mai mare de 20 de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: CFR şi-a prezentat noile echipamente şi noul sponsor în Gara Cluj-Napoca. „Vişiniul va vibra în tot oraşul”

CFR Cluj şi-a prezentat două dintre cele trei echipamente pentru sezonul 2025-2026 cu o şedinţă foto în Gara Cluj-Napoca. Tricourile principale, cele vişinii, nu sunt finalizate, dar clubul promite că fanii nu vor regreta aşteptarea şi că „vişiniul va vibra în tot oraşul”.
Pe pieptul echipei din Gruia a apărut şi noul sponsor principal, o casă de pariuri online pentru care fac reclamă Dumitru Dragomir, Giovanni Becali, Adrian Mutu, dar şi antrenorul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro