Connect with us

EVENIMENT

Noi reguli după care pot fi vizitați pacienții în spitale

Publicat

hol spital aiud fb 1 1000x580.jpg

Accesul vizitatorilor la pacienții internați în spitalele publice va fi limitat la 30 de minute, potrivit proiectului lansat în dezbatere de Ministerul Sănătății.

Conform proiectului, programul de acces al vizitatorilor se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15:00 – 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10:00 – 20:00, iar durata vizitei este limitată la 30 de minute.

Astfel, în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi va fi permis accesul unui vizitator/pacient, putând fi vizitat un pacient în același timp, iar în saloanele cu un număr mai mare de 3 paturi va fi permis accesul unui vizitator/pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp.

„În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile/compartimentele fără risc programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat.

Programul de vizită la nivelul unității sanitare poate fi suspendat în situațiile de risc epidemiologic, prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic crescut, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în referatul care însoțește proiectul de ordin.

Noi reguli după care pot fi vizitați pacienții în spitale: echipament de protecție asigurat de spital

În timpul vizitei, vizitatorii au obligația să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției, care va fi asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară, și să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

„Pentru facilitarea comunicării informațiilor privind starea de sănătate a pacienților internați, la internare, unitatea sanitară alocă fiecărui pacient un cod numeric unic care va fi comunicat aparținătorilor. Furnizarea telefonică către aparținători a informațiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului numeric unic”, se mai arată în referat.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, unitățile sanitare vor fi obligate să elaboreze proceduri și să implementeze un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate aparținătorilor, telefonic sau prin sms, la cerere, următoarele informații:

– secția/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul,
– numele medicului curant și
– numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.

Noi reguli după care pot fi vizitați pacienții în spitale: vizitele, permise zilnic

Vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic.

„În cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparținătorii au dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră.

În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului”, se mai arată în referat.

De asemenea, în cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate, accesul unui însoțitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor associate asistentei medicale.

„În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparținători, dacă se solicită acest lucru, iar în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment”, mai susțin inițiatorii proiectului.

Spitalele au obligația de a afișa programul de vizite la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare. Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bărbat din Săsciori, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins mort de beat la volan, pe raza localității Dumbrava

Publicat

whatsapp image 2021 04 08 at 08.58.32 1.jpeg

Un bărbat în vârstă de 54 de ani din comuna Săsciori a fost reținut de polițiști. Acesta a fost prins pe raza localității Dumbrava, în timp ce conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 aprilie, în jurul orei 21:30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat de 54 de ani, din comuna Săsciori, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 670C, pe raza localității Dumbrava, fiind sub…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O discuție aprinsă la beție s-a terminat la poliția din Vințu de Jos pentru un bărbat. Ce a făcut după ce a pus mâna pe un cuțit

Publicat

prevenirea bolilor ficatului. metode simple pentru o viață sănătoasă. cât

O discuție aprinsă la beție s-a terminat la poliția din Vințu de Jos pentru un bărbat. Este vorba despre un bărbat care în timpul unei certe cu un amic de pahar, a pus mâna pe un cuțit. 

Scandalul s-a produs marți, 23 aprilie, într-o locuință din Șibot. Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din 24 aprilie 2024.

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 aprilie 2024, în jurul orei 21.45, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au luat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

IPJ Cluj despre accidentul de pe str. Memorandumului, cu fetița acroșată de o autospecială a Poliției

Publicat

accident 3 e1713942304371.jpg

Poliția Cluj a transmis precizări despre accidentul rutier de miercuri pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că, o autospecială de poliție din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, care, conform primelor date, era condusă în regim prioritar, ar fi acroșat cu oglinda un pieton aflat pe partea carosabilă, respectiv o minoră de 11 ani.

Fetița nu a fost transportată la spital

În urma evenimentului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Târgul de cArte Alba Transilvana 2024 la Alba Iulia: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis, în prima zi a evenimentului

Publicat

târgul de carte alba transilvana 2024 la alba iulia: ana

Târgul de cArte Alba Transilvana 2024 la Alba Iulia: În perioada 10-12 mai, pe esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, va avea loc ediţia a XV-a a Târgului de cArte Alba Transilvana.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Edituri din întreaga ţară, instituţii de cultură și învățământ, asociații culturale și autori individuali îşi prezintă oferta de carte. Publicul are cu acest prilej…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe