EVENIMENT
Noi reguli la plata cu cardul: Ce schimbări aduce noul regulament european, care intră în vigoare de SÂMBĂTĂ

Tot mai mulţi români au carduri bancare, fie de credit, fie de debit, pe care le folosesc în mod obişnuit pentru efectuarea plăţilor, fie la comercianţi sau bancomate, fie online. De sâmbătă, regulile se schimbă radical.
Concret, de sâmbătă, 14 septembrie, devin aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) cu privire la ”standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare (Regulamentul UE)”.
Acest Regulament, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor (SCA) şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată (Terţi PSP).
Aceştia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.
La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport, dacă nu aveţi CNP. Se aplică o nouă regulă şi pentru plăţile făcute fără PIN.
Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduceţi codul PIN. Regulamentul UE 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
Conform directivei PSD2 şi Regulamentului UE, dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.
Cele mai multe bănci româneşti îşi notifică în aceste zile clienţii cu privire la noile condiţii şi le comunică actualizări ale contractelor, aplicabile din 14 septembrie.
De altfel, ING Bank a trimis încă de miercuri clienţilor săi o notificare prin care-i anunţă că, începând de sâmbătă, 14 septembrie, plata cu cardul online sau în magazine se va schimba, ca urmare a intrării în vigoare a cerinţelor obligatorii impuse de directiva europeană de plăţi PSD2.
Potrivit ING Bank, plăţile se vor face astfel: Plăţile pe internet şi în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienţilor (SCA) cu anumite excepţii (plăţi de valoare mică sau plăţi recurente).
Asta înseamnă că vor trebui parcurşi câşiva paşi adiţionali pentru validarea/autorizarea plăţilor în online şi în magazine.
Cum plăteşti pe site-uri care folosesc serviciul 3D Secure:
La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport.
Cum plăteşti cu cardul în magazine:
Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.
Conform directivei PSD2 şi Regulamentului UE, dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.
Sursă: Adevarul.ro, Alba24.ro
EVENIMENT
Anchetă ca în filme la Sebeș: O persoană a reclamat calitatea unui detergent. Cumpărtor sub acoperire și percheziții în 2 județe

O anchetă desprinsă din filmele polițiste este detaliată într-o motivarea a Judecătoriei Sebeș. Totul a pornit după ce o persoană a făcut o sesizare la poliție și s-a plâns că detergentul pe care l-a cumpărat de pe Facebook nu este calitativ.
A urmat o întreagă serie de investigații, inclusiv a fost folosit un cumpărător sub acoperire, dar s-a ajuns și la percheziții fizice și chiar informatice.
După doi ani de la evenimentele întâmplate, procurorii au cerut ca…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Bărbat din Cluj, arestat pentru încălcarea ordinului de protecție. A dat buzna în miez de noapte peste mama sa, devenind agresiv

Un bărbat de 38 de ani din comuna Vultureni a fost reținut și ulterior arestat preventiv, după ce a încălcat ordinul de protecție emis de instanță pentru mama sa, pătrunzând fără drept în locuința acesteia și manifestând un comportament agresiv.
La data de 24 mai 2025, în jurul orei 23:25, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie din comuna Vultureni cu privire la faptul că fiul său, împotriva căruia…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VREMEA în Alba, în săptămâna 26 mai – 1 iunie. Ploi și furtuni, se încălzește ușor. Prognoza meteo pe zile în localități din județ

Vremea în Alba, în săptămâna 26 mai – 1 iunie. Temperaturile cresc ușor săptămâna viitoare, însă va fi în continuare frig pentru această perioadă. Sunt anunțate ploi aproape în fiecare zi, iar în unele zone vor fi furtuni.
Temperaturile maxime vor varia între 18 și 21 de grade. La munte, maximele vor fi de 9-12 grade (Oașa), respectiv 11-15 grade (Arieșeni).
Sunt semnalate averse în majoritatea localităților, săptămâna viitoare, iar în zonele montane vor fi și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
INTERVIU. Ana Blandiana: Pentru mine, poezia este încăpăţânarea de a exprima inexprimabilul

La cei 83 de ani ai săi (n. 25 martie 1942), Ana Blandiana este una dintre cele mai importante voci ale literaturii române contemporane. Ea este autoarea a numeroase volume de poezie, eseuri şi proză, precum şi câştigătoarea a numeroase premii naţionale şi internaţionale.
De Cluj o leagă foarte multe lucruri, inclusiv debutul său în revista clujeană Tribuna, în 1959, cu poezia „Originalitate”, iar asta înainte de a deveni studentă, tot la Cluj, la Facultatea de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro