EVENIMENT
Noi restricții pentru românii care merg în Italia. Vor intra 14 zile în izolare

Noi restricții pentru românii care merg în Italia, începând de luni 7 septembrie, vor intră în izolare timp de 14 zile. Decizia a fost luată din cauza creşterii cazurilor de COVID-19, iar noul decret a fost deja semnat de premierul Italiei, Giuseppe Conte.
Prelungirea restricțiilor sanitare se aplică nu numai românilor, ci şi bulgarilor.
Intrarea în Italia se face pe baza actului care atestă reşedinţa şi se completează un formular unde se declară domiciliul pentru autorităţile sanitare.
În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.
În cazul persoanelor celor care ajung în Italia din Grecia, Malta, Spania şi Croaţia, acestea au obligaţia să facă testul pentru depistarea coronavirusului.
Totodată, râmâne interzisă intrarea în Italia a cetăţenilor din Republica Moldova, Armenia, Bangladeş, Boznia Herţegovina, Brazilia, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Kosovo, Muntenegru, Serbia şi Columbia.
În Italia, purtarea măştii este obligatorie în toate spaţiile închise, dar şi în exterior, în intervalul orar 18.00 – 6.00, acolo unde nu se poate respecta distanţa de un metru. Mijloacele de transport vor circula cu o capacitate de 80% pentru a permite respectarea distanţei.
Excepții generale de la obligația de autoizolare la sosire în Italia care nu se aplică cetățenilor care sosesc sau au tranzitat România în ultimele 14 zile:
- persoane care se deplasează din motive de muncă dovedite, dacă sunt cetățeni sau rezidenți ai următoarelor țări: Italia, Austria, Belgia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra, Principatul Monaco, Republica San Marino, Statul Vatican, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord);
- personal sanitar care intră în Italia în scopul exercitării profesiilor sanitare;
- lucrători transfrontalieri care intră și ies pentru a merge la muncă și pentru a se întoarce acasă;
- personal din cadrul companiilor cu sediul principal sau secundar în Italia care se întoarce în Italia după deplasări în străinătate din motive de muncă, pentru o perioadă de maxim 120 de ore (5 zile);
- deplasări din și spre Republica San Marino și Statul Vatican;
- funcționari și agenți ai Uniunii Europene, ai organizațiilor internaționale, personal al misiunilor diplomatice și al consulatelor, personal militar care își exercitează funcția;
- elevi și studenți care frecventează un curs de studiu într-un alt stat decât cel în care trăiesc și se întorc acasă cel puțin o dată pe săptămână;
- ședere de scurtă durată în Italia (până la 120 de ore totale) din motive de muncă, sănătate sau urgență absolută;
- tranzit aeroportuar;
- tranzit pentru o durată de maxim 36 de ore pentru a ajunge în țara de reședință.

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.
U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.
Echipele de strat:
FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.
Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
LIVE: Corul Magdalene al Universității Cambridge, în concert la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Corul Magdalene al Universității Cambridge susține un concert, în premieră, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, sâmbătă seara.
The Magdalene College Choir of the University of Cambridge a fost fondat în 1542. Corul este format din 20-24 de membri, interpretează în mod regulat la slujbele din capela universității, a cântat în mai multe țări din întreaga lume și a înregistrat numeroase albumuri muzicale.
Concertul a fost deschis de Corul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Investiție pe un teren de 5000 mp, ce trece în administrarea Consiliului Județean Alba

Adăpost pentru câini fără stăpân la Câlnic. Un teren de 5000 mp din localitate va trece în administrarea Consiliului Județean Alba, pentru demararea investiției. Proiectul intră la aprobare în ședința din 7 aprilie.
Consilierii județeni au de aprobat” încuviințarea cererii adresate Consiliului local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren, înscris în CF nr. 78958 Câlnic, din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al…
Citește mai mult pe Alba24.ro