Connect with us

ACTUALITATE

Noile previziuni privind inflaţia şi creşterea economică vor decide reducerea dobânzilor

Publicat

1701033983 bani lei pixabay e1663503847879.jpg
sursa foto: pixabay.com

Potrivit declarațiilor lui Pablo Hernandez de Cos, un membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicației Politis din Cipru, previziunile noi ce urmează să fie publicate în martie de Banca Centrală Europeană în legătură cu inflația și creșterea economică vor avea un rol esențial în determinarea momentului începerii scăderii dobânzilor. Aceste previziuni sunt transmise de către Bloomberg.

„Proiecţiile vor fi cheia pentru a evalua, în primul rând, dacă putem fi suficient de încrezători că va realizată ţinta noastră de inflaţie pe termen mediu, de 2%, ţinând cont de riscurile asociate.

În al doilea rând, trebuie să evaluăm procesul de scădere a dobânzilor, care să fie compatibil cu atingerea ţintei noastre simetrice”, a declarat De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Pentru a lupta cu o inflaţie ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 şi luna septembrie 2023 gardienii euro au majorat costul creditului în zece reprize consecutive, până la nivelul istoric de 4%.

Şi economistul şef al BCE, Philip Lane, a atras atenţia că sunt necesare mai multe asigurări că inflaţia revine la ţinta de 2% pentru ca oficialii să fie în măsură să reducă dobânzile.

Indicând că preferă să nu fie grăbită relaxarea politicii monetare, Lane a explicat că, deşi în acest moment procesul de dezinflaţie s-ar putea desfăşura mai rapid decât s-a anticipat, perspectivele pe termen mediu sunt mai puţin clare.

„În ceea ce priveşte evaluarea generală a traiectoriei politicii noastre monetare, trebuie să observăm mai mult timp procesul de dezinflaţie înainte de a avea suficientă încredere că inflaţia va atinge ţinta în timp util şi într-o manieră sustenabilă”, a declarat Lane.

Ce arată datele publicate de Eurostat

După ce nu a fost evaluată exact creşterea preţurilor care a urmat după pandemie şi după invadarea Ucrainei de către Rusia, De Cos a explicat că acum încrederea în proiecţiile BCE a crescut semnificativ: „Erorile din previziuni au fost extrem de reduse şi chiar negative în ultimele trimestre, ceea ce înseamnă că datele privind inflaţia sunt uşor sub nivelul previzionat”.

Dezinflaţia în zona euro va continua probabil în următoarele trimestre, a declarat oficialul BCE.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie şi în linie cu estimările.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul mucenic marcu, episcopul aretuselor

Publicitate

Sfântul a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăraților Constantin cel Mare (306-337), Constantius II (337 – 361) și Iulian Apostatul (361-363). Sfântul Constantin cel Mare, a oprit prigoanele împotriva creștinilor, dând deplină libertate Bisericii lui Hristos, prin Edictul de la Mediolanum (Milano) din anul 313. Sfântul Sfințit Mucenic Marcu încuviințat fiind cu o credință creștină de neclintit a reușit să dărâme mai multe temple…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au plantat puieți de stejar pe raza cantonului silvic Guranda

Publicat

foto: elevii liceului „demostene botez” trușești au plantat puieți de

Publicitate

Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au participat la o acțiune inedită pentru a marca „Luna Plantării Arborilor” care are loc între 15 martie și 15 aprilie, care se înscrie într-un proiect ecologic mai amplu, „Împreună facem natura să zâmbească!”

Coechipieri de nădejde ai reprezentanților Ocolului Silvic Trușești, elevii au plantat puieți de stejar pe raza cantonului silvic Guranda.

Obiectivele proiectului educaţional constau…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trecerea la ora oficială de vară. DOCUMENTAR

Publicat

când trecem la ora de vară 2025 și cum poți

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.

CFR Călători a informat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiectul ANPC referitor la afișarea adaosului comercial la raft încalcă legislația și principiile în materie de concurență (organizații)

Publicat

proiectul anpc referitor la afișarea adaosului comercial la raft încalcă

Publicitate

Inițiativa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de informare a consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat în raport cu prețul de achiziție este o măsură contrară acțiunilor pe care Comisia Europeană intenționează să le întreprindă pentru a crea condiții de concurență echitabile între comercianții UE și cei non-UE, susțin reprezentanții a zece organizații profesionale,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe