Connect with us

ACTUALITATE

Noile previziuni privind inflaţia şi creşterea economică vor decide reducerea dobânzilor

Publicat

1701033983 bani lei pixabay e1663503847879.jpg
sursa foto: pixabay.com

Potrivit declarațiilor lui Pablo Hernandez de Cos, un membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicației Politis din Cipru, previziunile noi ce urmează să fie publicate în martie de Banca Centrală Europeană în legătură cu inflația și creșterea economică vor avea un rol esențial în determinarea momentului începerii scăderii dobânzilor. Aceste previziuni sunt transmise de către Bloomberg.

„Proiecţiile vor fi cheia pentru a evalua, în primul rând, dacă putem fi suficient de încrezători că va realizată ţinta noastră de inflaţie pe termen mediu, de 2%, ţinând cont de riscurile asociate.

În al doilea rând, trebuie să evaluăm procesul de scădere a dobânzilor, care să fie compatibil cu atingerea ţintei noastre simetrice”, a declarat De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Pentru a lupta cu o inflaţie ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 şi luna septembrie 2023 gardienii euro au majorat costul creditului în zece reprize consecutive, până la nivelul istoric de 4%.

Şi economistul şef al BCE, Philip Lane, a atras atenţia că sunt necesare mai multe asigurări că inflaţia revine la ţinta de 2% pentru ca oficialii să fie în măsură să reducă dobânzile.

Indicând că preferă să nu fie grăbită relaxarea politicii monetare, Lane a explicat că, deşi în acest moment procesul de dezinflaţie s-ar putea desfăşura mai rapid decât s-a anticipat, perspectivele pe termen mediu sunt mai puţin clare.

„În ceea ce priveşte evaluarea generală a traiectoriei politicii noastre monetare, trebuie să observăm mai mult timp procesul de dezinflaţie înainte de a avea suficientă încredere că inflaţia va atinge ţinta în timp util şi într-o manieră sustenabilă”, a declarat Lane.

Ce arată datele publicate de Eurostat

După ce nu a fost evaluată exact creşterea preţurilor care a urmat după pandemie şi după invadarea Ucrainei de către Rusia, De Cos a explicat că acum încrederea în proiecţiile BCE a crescut semnificativ: „Erorile din previziuni au fost extrem de reduse şi chiar negative în ultimele trimestre, ceea ce înseamnă că datele privind inflaţia sunt uşor sub nivelul previzionat”.

Dezinflaţia în zona euro va continua probabil în următoarele trimestre, a declarat oficialul BCE.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat luna trecută la 2,8%, în scădere de la 2,9% în decembrie şi în linie cu estimările.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau luna trecută la o scădere până la 3,2%.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO Lângă noi: Lovitură de 4,5 milioane euro. Percheziții la persoane din Suceava și Iași care ar fi furat din Franța

Publicat

img 1 1000x600.jpg

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale au efectuat 22 percheziţii domiciliare, la persoane fizice şi juridice, în judeţele Tulcea, Maramureş, Iaşi, Suceava şi Braşov, pentru prinderea unor răufăcători români care au furat din Franţa aparatură medicală stomatologică în valoare de 4,5 milioane euro, potrivit AGERPRES.

Potrivit DIICOT, acţiunea a avut loc în cadrul unei anchete efectuată de Secţiunea de cercetări din Nancy a Jandarmeriei Naţionale Franceze şi vizează fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Cercetările, efectuate cu sprijinul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tupeu de „șoferiță”. A încercat să înșele vigilența polițiștilor din Botoșani cu un permis auto emis de statul german

Publicat

razie sosele prahpva politisti 6d835 1000x600.png

O femeie de 38 de ani, din municipiul Botoșani,  a încercat să inducă în eroare polițiștii rutieri, prezentând un permis de conducere emis de statul german, care, însă, a ridicat suspiciuni cu privire la autenticitatea sa.

 

În urma verificărilor efectuate la nivelul autorităților germane, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, s-a stabilit faptul că femeia nu figurează cu permis de conducere emis de statul german.

 

Astfel, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri legale.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste o sută de șoferi din Botoșani au fost amendați pentru viteză excesivă, după ultima razie a polițiștilor

Publicat

4b5d682a ca51 4872 b091 8f7e345e7082 1000x600.jpg

Peste 100 de conducători auto au fost depistați circulând cu viteză peste limita legală, în cadrul unei acțiuni a polițiștilor rutieri

La data de 27 februarie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunitățile de profil au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 250 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 143 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 64.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 102 au fost aplicate conducătorilor auto depistați circulând cu viteză peste limita legală.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tragedie în județ! Băieţel dispărut de lângă mamă, găsit mort pe un câmp din Botoşani

Publicat

smurd 881x600.jpg

Tragedie într-un sat din Botoşani, unde un copil de doar patru ani și-a găsit sfârșitul într-un mod cutremurător. Băiatul, aflându-se doar în grija mamei, a fost găsit înecat la mai bine de un kilometru de casă, în câmp, unde era săpată o groapă pentru adăparea vitelor. Mama lui este însărcinată şi mai are încă trei copii, iar soţul ei este plecat la muncă în Spania, informează observatornews.ro.

Tragedia a avut loc în satul Tudor Vladimirescu, din comuna Albeşti. Mama a observat dintr-o dată că cel mic a dispărut din casă. Femeia l-a anunţat imediat pe bunicul copilului, iar după au început să-l caute disperaţi.

Împăratu Adorel, bunicul copilului: Ne-am dus şi l-am căutat în jur de o oră jumate, poate mai bine şi aproape…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe