Connect with us

EVENIMENT

Nou focar de pestă porcină africană la mistreţ, în județul Alba. Populaţia, atenţionată că lemnele din pădure pot fi purtătoare ale virusului

Publicat

mistret

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) la mistreţ a fost confirmat, miercuri, în judeţul Alba, la peste o săptămână după înregistrarea primului caz de îmbolnăvire, context în care autorităţile atenţionează cetăţenii care se aprovizionează cu lemne din pădurile din zona afectată că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA.

În cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba, desfăşurată miercuri la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, au fost prezentate şi dezbătute o serie de măsuri care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane la nivelul judeţului Alba.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, un semnal de alarmă extrem de important vizează  aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală  de pe raza a circa 40 de localităţi unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate.

„Dorim să atenţionăm populaţia asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. De aceea, recomandăm cetăţenilor din zonele afectate de virusul PPA să efectueze pe cât posibil acţiuni de dezinfecţie a gospodăriilor”, a precizat, potrivit comunicatului, subprefectul Nicolae Gheorghe Mera.

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Alba, respectiv pe Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin. Aria afectată este formată din zona infectată, pe o rază de opt kilometri, incluzând Berghin, Sântimbru, Ciugud şi Alba Iulia, şi o zonă tampon, pe o rază de încă cinci kilometri, incluzând Mihalţ, Ohaba, Şpring, Daia Română, Ighiu, Cricău şi Galda de Jos.

„Informăm cetăţenii că există un punct de dezinfecţie în localitatea Dumitra. Îndemnăm populaţia să-l utilizeze, iar primarii să se ocupe de funcţionarea corespunzătoare a acestuia. Totodată, comunicăm cetăţenilor interesaţi că animalele vor putea fi transportate în alte localităţi doar  însoţite de un formular de mişcare şi fişa de inspecţie întocmită de medicul veterinar din localitatea de provenienţă”, se arată într-un comunicat postat, tot miercuri, pe site-ul Instituţiei Prefectului.

Totodată, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt atenţionaţi să respecte „cu stricteţe” prevederile Ordinului ministrului apelor şi pădurilor nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, respectiv articolul „În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km şi zona-tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează întregul efectiv de mistreţi şi cotele de recoltă aprobate pentru speciile şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda ‘la pândă’ şi ‘la dibuit’, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului”.

În 25 noiembrie, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a anunţat primul caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană la porc mistreţ în judeţ, virusul fiind confirmat la un animal vânat pe un fond de vânătoare din comuna Ohaba.

La începutul lunii noiembrie, virusul fusese confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Între timp, au fost efectuate mai multe examene de laborator pentru depistarea genomului virusului PPA, însă toate rezultatele au fost negative. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

ambulanta 2 e1670876778104.jpg

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

u cluj otelul.jpg

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Procurorii din Blaj au transferat un dosar de înșelătorie la nivel european, magistraților din Germania. Escrocherii cu utilaje

Publicat

procurorii din blaj au transferat un dosar de înșelătorie la

Un bărbat din Blaj a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole. 

Utilaje agricole folosite, care au un preț destul de mare, de peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania. 

Din câte se pare făptuitorii, mai mulți bărbați din Germania, sunt anchetați…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

pietoni scaled.jpg

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează, potrivit IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe