Connect with us

EVENIMENT

Nou focar de pestă porcină africană la mistreţ, în județul Alba. Populaţia, atenţionată că lemnele din pădure pot fi purtătoare ale virusului

Publicatmistret

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) la mistreţ a fost confirmat, miercuri, în judeţul Alba, la peste o săptămână după înregistrarea primului caz de îmbolnăvire, context în care autorităţile atenţionează cetăţenii care se aprovizionează cu lemne din pădurile din zona afectată că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA.

În cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba, desfăşurată miercuri la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, au fost prezentate şi dezbătute o serie de măsuri care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane la nivelul judeţului Alba.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, un semnal de alarmă extrem de important vizează  aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală  de pe raza a circa 40 de localităţi unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate.

“Dorim să atenţionăm populaţia asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. De aceea, recomandăm cetăţenilor din zonele afectate de virusul PPA să efectueze pe cât posibil acţiuni de dezinfecţie a gospodăriilor”, a precizat, potrivit comunicatului, subprefectul Nicolae Gheorghe Mera.

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Alba, respectiv pe Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin. Aria afectată este formată din zona infectată, pe o rază de opt kilometri, incluzând Berghin, Sântimbru, Ciugud şi Alba Iulia, şi o zonă tampon, pe o rază de încă cinci kilometri, incluzând Mihalţ, Ohaba, Şpring, Daia Română, Ighiu, Cricău şi Galda de Jos.

“Informăm cetăţenii că există un punct de dezinfecţie în localitatea Dumitra. Îndemnăm populaţia să-l utilizeze, iar primarii să se ocupe de funcţionarea corespunzătoare a acestuia. Totodată, comunicăm cetăţenilor interesaţi că animalele vor putea fi transportate în alte localităţi doar  însoţite de un formular de mişcare şi fişa de inspecţie întocmită de medicul veterinar din localitatea de provenienţă”, se arată într-un comunicat postat, tot miercuri, pe site-ul Instituţiei Prefectului.

Totodată, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt atenţionaţi să respecte “cu stricteţe” prevederile Ordinului ministrului apelor şi pădurilor nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, respectiv articolul “În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km şi zona-tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează întregul efectiv de mistreţi şi cotele de recoltă aprobate pentru speciile şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda ‘la pândă’ şi ‘la dibuit’, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului”.

În 25 noiembrie, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a anunţat primul caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană la porc mistreţ în judeţ, virusul fiind confirmat la un animal vânat pe un fond de vânătoare din comuna Ohaba.

La începutul lunii noiembrie, virusul fusese confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Între timp, au fost efectuate mai multe examene de laborator pentru depistarea genomului virusului PPA, însă toate rezultatele au fost negative. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Trei persoane, cercetate pentru trafic de droguri. Cu cât vindeau gramul de cocaină în cluburile din București

Publicat

diicot

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat două percheziţii, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Călăraşi, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri.

Potrivit DIICOT, în cauză s-a stabilit că trei persoane desfăşoară activităţi de comercializare de cocaină pe raza municipiului Bucureşti, cu preponderenţă în cluburi, la preţul de 80-100 euro/gram, în funcţie de cantitate.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate cantitatea de 5 grame de cocaină, suma de 32.000 de lei, diferite materiale folosite la porţionarea şi ambalarea drogurilor şi un autoturism.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse trei persoane pentru audieri.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie lovită de mașină pe o trecere de pietoni din Brașov. Șoferița autoturismului, o tânără de 23 de ani

Publicat

arhivă foto

O femeie de 73 de ani a fost rănită, după ce a fost lovită de un autoturism în timp ce traversa strada, în municipiul Brașov. Autoturismul era condus de o  tânără în vârstă de 23 de ani.

Potrivit IPJ Brașov, accidentul s-a produs pe Bulevardul Saturn, iar femeia se angajase în traversarea străzii în momentul în care a fost lovită de autoturismul condus de o tânără de 23 de ani.

Conform sursei citate, victima a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătoarea autoturismului a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cauzele și împrejurările în care s-a produs accidentul.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Matiz distrus de flăcări, în județul Cluj. A vrut să ardă vegetația uscată, dar și-a distrus complet mașina

Publicat

Un bărbat din județul Cluj și-a distrus complet autoturismul, după ce a aprins focul pentru a curăța vegetația uscată de pe un teren agricol, iar flăcările au scăpat de sub control.

Potrivit ISU Cluj, pompierii au fost solicitați la ieșire din localitatea Aghireșu spre Leghia, în jurul orei 15.10 pentru a stinge flăcările, care au cuprins un autoturism, după ce focul a fost pus pentru a curăța vegetația uscată de pe un teren agricol a scăpat de sub control.

Incendiul a fost stins în scurt timp de către pompieri, însă autoturismul a fost distrus în totalitate.

Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în urma evenimentului.

 

sursa foto: Facebook Info Trafic jud. Cluj, ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O persoană a fost rănită în urma unui accident în LANȚ, în Vrancea. Trei autoturisme s-au ciocnit

Publicat

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier în lanț în Tișița-Cosmești, județul Vrancea. Coliziune puternică între trei autoturisme.

Potrivit ISU Vrancea, conducătorul unui autoturism care circula pe direcția Tișița- Cosmești, s-a angajat în depășire, a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune cu un al treilea autoturism. A rezultat rănirea conducătorului auto care circula din sens opus.

Polițiștii rutieri sunt la fața locului, traficul este blocat total în acest moment.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate