Connect with us

ACTUALITATE

Nou test pentru depistare COVID-19, ieftin și rapid, descoperit în India

Publicat

Un test rapid, fiabil şi ieftin, ce permite detectarea noului coronavirus cu ajutorul unei benzi de hârtie reactivă, va fi în curând disponibil în India, unde a fost dezvoltat de o echipă locală de cercetători cu scopul de a contribui la limitarea epidemiei de COVID-19, informează AFP.

El se va numi „Faluda”, după numele unui personaj popular de film – un detectiv creat de cineastul Satyajit Ray (1921-1992) -, fiind totodată un acronim ştiinţific (FNCAS9 Editor-Limited Uniform Detection Assay).

Testul utilizează tehnica „foarfecelor moleculare” CRISPR-Cas9, create de două cercetătoare în genetică, franţuzoaica Emmanuelle Charpentier şi americanca Jennifer Doudna, care au fost recompensate la începutul lunii octombrie cu premiul Nobel pentru chimie.

Acest kit, care funcţionează pe baza prelevărilor realizate prin tamponare nazală, se aseamănă cu un test de sarcină la domiciliu, datorită benzii sale de hârtie reactivă pe care apar două linii colorate dacă rezultatul este pozitiv, iar rezultatele sunt furnizate în decurs de o oră.

„Acest test nu necesită niciun echipament sofisticat sau mână de lucru înalt calificată”, a explicat unul dintre inventatorii săi, Souvik Maiti, cercetător la Institutul de genomică şi biologie integrată (IGIB) din cadrul Consiliului de cercetări ştiinţifice şi industriale din New Delhi.

„Numeroase zone izolate din India nu deţin niciun laborator sofisticat. Testul va fi mult mai uşor de utilizat acolo, va avea un grad de penetrare în teritoriu mult mai mare”, a adăugat specialistul indian.

Cu peste 7,5 milioane de cazuri, India ocupă locul al doilea în topul celor mai infectate ţări din lume după Statele Unite. Boala COVID-19 s-a răspândit din oraşe până în zonele rurale, unde serviciile de sănătate sunt precare.

Oamenii de ştiinţă speră că acest test le va permite să detecteze noul coronavirus inclusiv în cele mai sărace regiuni din această ţară cu 1,3 miliarde de locuitori.

India foloseşte în prezent teste virusologice RT-PCR, teste de referinţă care necesită un material de laborator avansat, dar şi teste antigenice, mult mai rapide, întrucât nu necesită analiză în laborator, fiind însă mai puţin precise. Testele din prima categorie detectează materialul genetic al coronavirusului, iar cele din a doua categorie reperează proteinele virusului.

Testul Feluda, la fel ca alte teste în dezvoltare în mai multe ţări, este considerat o descoperire majoră în India, deoarece are fiabilitatea testelor PCR şi accesibilitatea testelor antigenice.

El a primit aprobarea autorităţilor indiene cu rol de reglementare. Ministrul indian al Sănătăţii, Harsh Vardhan, a declarat săptămâna trecută că noul test ar putea fi implementat în teritoriu de conglomeratul Tata în săptămânile următoare.

Preţul său nu a fost comunicat, dar, potrivit presei locale, el ar putea costa aproximativ 500 de rupii (5,8 euro). Un test PCR poate costa până la 2.400 de rupii într-un laborator privat din New Delhi.

Pentru moment, prototipul necesită utilizarea unui „ciclor termic”, sau maşină PCR, însă oamenii de ştiinţă lucrează deja la o versiune a testului bazată pe salivă sau pe autoprelevare nazală, susceptibilă de a fi utilizată la domiciliu, a precizat Debojyoti Chakraborty, co-inventator al testului şi cercetător în cadrul IGIB. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

„pe urmele lui marco polo”, volum semnat de cătălin mihai

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicat

botoșani: parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicitate

În această după-amiază, de la ora 18.00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu efective de poliție rutieră, va acționa pentru ca parada motocicliștilor, organizată de Asociația Sportivă Trust MC Botoșani, să se desfășoare fără incidente, pe traseul Parcul de agrement Cornișa – strada Sucevei – str.Primăverii – Bulevardul George Enescu – Bulevardul Mihai Eminescu – str. Sucevei – Calea Națională –…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medicii veterinari Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani!

Publicat

medicii veterinari daniel bejinariu și dănuț bratu, cetățeni de onoare

Publicitate

Cunoscuți în comunitatea botoșăneană, cei doi medici au o activitate de peste 10 ani, timp în care au salvat și tratat gratuit mai bine de 10.000 de animale cu sau fără stăpân. Dacă toate aceste necuvântătoare ar ar putea vorbi, ar spune cu siguranță despre cei doi medici că sunt îngeri!
„Nu întâmplător am ales această zi, 4 aprilie – Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, pentru a le conferi titlurile de Cetățeni de Onoare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe