EVENIMENT
Biserici vechi de lemn, în pericol să fie pierdute, în Vâlcea. Nu sunt bani pentru reparații

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură Vâlcea atrag atenţia că judeţul riscă să piardă mai multe biserici de lemn aflate în patrimoniul judeţean sau cel naţional dacă nu se intervine de urgenţă pentru salvarea lor, în prezent acestea fiind într-o stare avansată de degradare.
Potrivit directorului Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure, în această situaţie se află nouă astfel de monumente, printre care şi un lăcaş de cult construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu şi soţia sa, Maria, pentru refacerea acestora autorităţile locale neavând la dispoziţie fondurile necesare.
„Numărul bisericilor de lemn este impresionant, ele întâlnindu-se practic pe tot teritoriul judeţului, unele având o vechime de peste 400 de ani, păstrându-se până în zilele noastre nemodificate, altele reconstruite parţial sau total din elemente de zidărie. Fără să aibă măreţia celor maramureşene, multe dintre bisericile vâlcene sunt apreciate de turişti, ele făcând parte dintr-o „coloană infinită a spiritualităţii noastre”. Nevoile de conservare ale bisericilor de lemn sunt însă, în cele mai multe situaţii, mult peste resursele locale. Documentaţiile de proiectare şi lucrările de restaurare conduse de specialiştii atestaţi sunt la rândul lor enorm de scumpe şi de multe ori exagerate”, a precizat directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea.
Între bisericile care au nevoie de intervenţie de urgenţă, directorul Epure a nominalizat: Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Budurăşti, comuna Stoeneşti, ridicată în anii 1755-1756 şi care se distinge prin imaginea Învăţătorului pictat în portul local de epocă; Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Suieşti-Stăneşti (1748), mutată din satul Gâlgău, judeţul Sălaj, în anul 1950, de patriarhul Iustinian Marina; Biserica „Buna Vestire” din Urşi-Popeşti, construită în 1775, având un sistem structural realizat din bârne suprapuse din lemn de stejar; Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Brezoi, ctitorită în anul 1789 şi care este înscrisă în lista monumentelor istorice încă din anul 1955; Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Măgureni-Guşoieni, ridicată în 1766 şi care se distinge prin picturi murale exterioare şi interioare în tradiţie neoclasică, caracteristice spiritului de modernizare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din primele decenii ale secolului XX; Biserica „Înălţarea Domnului” de la Valea Scheiului-Dănicei, construită în anul 1767 şi care în prezent este abandonată; Biserica „Sf. Nicolae” din Şirineasa, ctitoria domnească a lui Constantin Brâncoveanu şi a soţiei sale, Maria, de la anul 1694, dar care nu a fost clasată în Lista Monumentelor Istorice; Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Sineşti, ctitorită în anul 1746, din care nu au mai rămas decât zidurile după ce în septembrie 2004 a fost grav avariată de un incendiu şi Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Boroşeşti-Suteşti, construită în 1822 pe locul unui lăcaş de cult ars de turci şi care, la fel ca şi cea din Sineşti, a fost distrusă de un incendiu în anul 2017.
În prezent, în Vâlcea se mai păstrează 92 de biserici de lemn, clasate în Lista Monumentelor Istorice, din care trei sunt de categoria A – Mariţa-Vaideeni, Grămeşti şi Biserica Bolniţă a Mănăstrii Mamu de la Stăneşti-Lunca-Lungeşti. AGERPRES

Un accident a avut loc pe DN1 E60 Cluj-Oradea, între o mașină și o autobasculantă, vineri. Un bărbat de 50 de ani a fost rănit.
Un accident rutier în care au fost implicate o autobasculantă și un autoturism a avut loc vineri pe DN1 E60, la ieșirea din Huedin spre Oradea.
Un bărbat de aproximativ 50 de ani a fost rănit și transportat la spital, potrivit informațiilor transmise de ISU Cluj.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mesajul Curții de Apel Alba Iulia pentru judecătoarea Carmen Marilena Popa care s-a pensionat pentru a doua oară în carieră

Reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia au transmis un mesaj cu ocazia pensionării magistratului Carmen Marilena Popa care a activat timp de 36 de ani în funcție.
Acesta s-a pensionat de două ori în cariera sa de magistrat: în 2019, dar apoi a revenit în funcție în 2021, iar recent președintele interimar, Ilie Bolojan a semnat decretul de pensionare.
”În această săptămână judecătoarea Carmen Marilena Popa și-a încheiat activitatea în cadrul secției penale a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor din Alba. Amenzi de aproape 20.000 de lei în 24 de ore

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională. În ultimele 24 de ore, au fost aplicate amenzi de aproape 2o.000 de lei.
Potrivit IPJ Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 372 de verificări de persoane și 174 verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Au fost constatate 68 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Cluj24 informa, joi, despre închiderea de către ANAF a platformei de ride-sharing care gestionează Bolt și Uber în Cluj, până la finalizarea controlului pe care îl fac Serviciul de Investigare a Criminalității Economice de la IPJ Bihor și ITM Cluj.
Șoferii de pe aceste platforme din Cluj-Napoca au anunțat un protest de amploare pentru zilele de 1 și 2 iunie 2025. Aceștia intenționau să își suspende activitatea timp de 48 de ore, în semn de nemulțumire față de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro