Connect with us

EVENIMENT

Biserici vechi de lemn, în pericol să fie pierdute, în Vâlcea. Nu sunt bani pentru reparații

Publicat


Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură Vâlcea atrag atenţia că judeţul riscă să piardă mai multe biserici de lemn aflate în patrimoniul judeţean sau cel naţional dacă nu se intervine de urgenţă pentru salvarea lor, în prezent acestea fiind într-o stare avansată de degradare.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure, în această situaţie se află nouă astfel de monumente, printre care şi un lăcaş de cult construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu şi soţia sa, Maria, pentru refacerea acestora autorităţile locale neavând la dispoziţie fondurile necesare.

“Numărul bisericilor de lemn este impresionant, ele întâlnindu-se practic pe tot teritoriul judeţului, unele având o vechime de peste 400 de ani, păstrându-se până în zilele noastre nemodificate, altele reconstruite parţial sau total din elemente de zidărie. Fără să aibă măreţia celor maramureşene, multe dintre bisericile vâlcene sunt apreciate de turişti, ele făcând parte dintr-o “coloană infinită a spiritualităţii noastre”. Nevoile de conservare ale bisericilor de lemn sunt însă, în cele mai multe situaţii, mult peste resursele locale. Documentaţiile de proiectare şi lucrările de restaurare conduse de specialiştii atestaţi sunt la rândul lor enorm de scumpe şi de multe ori exagerate”, a precizat directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea.

Între bisericile care au nevoie de intervenţie de urgenţă, directorul Epure a nominalizat: Biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Budurăşti, comuna Stoeneşti, ridicată în anii 1755-1756 şi care se distinge prin imaginea Învăţătorului pictat în portul local de epocă; Biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Suieşti-Stăneşti (1748), mutată din satul Gâlgău, judeţul Sălaj, în anul 1950, de patriarhul Iustinian Marina; Biserica “Buna Vestire” din Urşi-Popeşti, construită în 1775, având un sistem structural realizat din bârne suprapuse din lemn de stejar; Biserica “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Brezoi, ctitorită în anul 1789 şi care este înscrisă în lista monumentelor istorice încă din anul 1955; Biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Măgureni-Guşoieni, ridicată în 1766 şi care se distinge prin picturi murale exterioare şi interioare în tradiţie neoclasică, caracteristice spiritului de modernizare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din primele decenii ale secolului XX; Biserica “Înălţarea Domnului” de la Valea Scheiului-Dănicei, construită în anul 1767 şi care în prezent este abandonată; Biserica “Sf. Nicolae” din Şirineasa, ctitoria domnească a lui Constantin Brâncoveanu şi a soţiei sale, Maria, de la anul 1694, dar care nu a fost clasată în Lista Monumentelor Istorice; Biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Sineşti, ctitorită în anul 1746, din care nu au mai rămas decât zidurile după ce în septembrie 2004 a fost grav avariată de un incendiu şi Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Boroşeşti-Suteşti, construită în 1822 pe locul unui lăcaş de cult ars de turci şi care, la fel ca şi cea din Sineşti, a fost distrusă de un incendiu în anul 2017.

În prezent, în Vâlcea se mai păstrează 92 de biserici de lemn, clasate în Lista Monumentelor Istorice, din care trei sunt de categoria A – Mariţa-Vaideeni, Grămeşti şi Biserica Bolniţă a Mănăstrii Mamu de la Stăneşti-Lunca-Lungeşti. AGERPRES

EVENIMENT

Poliţist din Covasna, trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi alte infracţiuni

Publicat

Un poliţist din judeţul Covasna, care a ocupat o funcţie de conducere, a fost trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi alte infracţiuni, fiind suspectat că ar fi intervenit pe lângă subordonaţii săi în favoarea unui localnic depistat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, informează Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

“Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui agent de poliţie care, la data săvârşirii faptelor, deţinea o funcţie de conducere, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu (3 acte materiale), fals intelectual (2 acte materiale) şi uz de fals, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi 2 Cod Penal”, se arată într-un comunicat de presă, remis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în cauză s-a reţinut că, la data de 1 iulie 2018, poliţistul, la momentul comiterii faptelor împuternicit la conducerea unui post de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, a intervenit pe lângă doi dintre lucrătorii de poliţie din subordine pentru a-i determina să nu îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, respectiv să nu se sesizeze cu privire săvârşirea unei infracţiuni la regimul rutier de către un localnic care fusese depistat în trafic în timp ce conducea sub influenţa băuturilor alcoolice.

“În ciuda intervenţiei, dosarul penal a fost înregistrat, însă, deşi a fost repartizat pentru soluţionare altui lucrător de poliţie, inculpatul a efectuat acte de urmărire penală în context, contrar dispoziţiilor procedurale”, menţionează comunicatul DGA.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare către Judecătoria Sfântu Gheorghe. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Un șofer de 20 de ani a fost rănit GRAV, într-un accident pe DN 76 în județul Hunedoara

Publicat

ambulanta

Un tânăr șofer de 20 de ani a fost rănit grav, în urma unui accident rutier produs marți, pe DN 76, pe raza localității Vălișoara din județul Hunedoara.

Din primele informații furnizate de IPJ Hunedoara, semiremorca unui TIR condus de un brbat de 30 de ani, din Arad, care circula din direcția Deva – Brad a derapat într-o curbă și a acroșat un autoturism care circula regulamentar, din sens opus.

În urma impactului, șoferul autoturismului, un tânăr de 20 de ani, a fost rănit, fiind transportat la spital în stare gravă.

Potrivit IJ Hunedoara, cauza accidntului pare a fi neadaptarea vitezei TIR-ului în curbă, pe un carosabil umed.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție șoferi! Restricţii de circulaţie pe Autostrada Soarelui şi DN 1 din cauza lucrărilor de reparații

Publicat

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, din cauza lucrărilor de reparaţii la partea carosabilă, pe autostrada A 2 Bucureşti – Constanţa este instituită marţi, până la ora 15,00, o restricţie de circulaţie între kilometrii 13+500 de metri şi 15, pe sensul către Capitală, între localităţile Glina şi Cernica, judeţul Ilfov.

Potrivit unui comunicat de presă, traficul rutier este restricţionat pe banda de urgenţă şi pe prima bandă până la finalizarea lucrărilor.

De asemenea, Centrul Infotrafic anunţă că, în perioada 28 ianuarie – 6 februarie, pe sensul către Capitală al DN 1 Bucureşti – Ploieşti, între kilometrii 41+600 de metri – 53+300 de metri, între localităţile Bărcăneşti şi Pucheni, judeţul Prahova, se vor efectua lucrări de montare a separatoarelor de sens, motiv pentru care benzile doi de pe ambele sensuri vor fi restricţionate.

Circulaţia rutieră se va desfăşura dirijat, cu ajutorul echipajelor de poliţie rutieră.

Pentru ambele situaţii, conducătorii auto sunt sfătuiţi să reducă viteza în zona lucrărilor şi să semnalizeze orice intenţie de schimbare a benzii de circulaţie. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Proxenet căutat de autoritățile italiene, prins în Galați

Publicat

femeie-catuse-arestata-inchisoare-300x169

Un tânăr din Galaţi, urmărit internaţional pentru proxenetism şi alte infracţiuni, a fost arestat provizoriu în vederea extrădării, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi.

Potrivit sursei citate, poliţiştii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale au depistat, în apropierea cartierului Fileşti din municipiul Galaţi, un bărbat de 26 ani, din localitate, pe numele căruia autorităţile italiene emiseseră, în data de 18 octombrie 2019, un mandat european de arestare.

Bărbatul, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de proxenetism şi loviri sau alte violenţe, a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat Curţii de Apel Galaţi, care a emis un mandat de arestare provizorie a acestuia, în vederea extrădării.

AGERPRES

Citește mai departe