Connect with us

EVENIMENT

Biserici vechi de lemn, în pericol să fie pierdute, în Vâlcea. Nu sunt bani pentru reparații

Publicat

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură Vâlcea atrag atenţia că judeţul riscă să piardă mai multe biserici de lemn aflate în patrimoniul judeţean sau cel naţional dacă nu se intervine de urgenţă pentru salvarea lor, în prezent acestea fiind într-o stare avansată de degradare.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure, în această situaţie se află nouă astfel de monumente, printre care şi un lăcaş de cult construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu şi soţia sa, Maria, pentru refacerea acestora autorităţile locale neavând la dispoziţie fondurile necesare.

„Numărul bisericilor de lemn este impresionant, ele întâlnindu-se practic pe tot teritoriul judeţului, unele având o vechime de peste 400 de ani, păstrându-se până în zilele noastre nemodificate, altele reconstruite parţial sau total din elemente de zidărie. Fără să aibă măreţia celor maramureşene, multe dintre bisericile vâlcene sunt apreciate de turişti, ele făcând parte dintr-o „coloană infinită a spiritualităţii noastre”. Nevoile de conservare ale bisericilor de lemn sunt însă, în cele mai multe situaţii, mult peste resursele locale. Documentaţiile de proiectare şi lucrările de restaurare conduse de specialiştii atestaţi sunt la rândul lor enorm de scumpe şi de multe ori exagerate”, a precizat directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea.

Între bisericile care au nevoie de intervenţie de urgenţă, directorul Epure a nominalizat: Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Budurăşti, comuna Stoeneşti, ridicată în anii 1755-1756 şi care se distinge prin imaginea Învăţătorului pictat în portul local de epocă; Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Suieşti-Stăneşti (1748), mutată din satul Gâlgău, judeţul Sălaj, în anul 1950, de patriarhul Iustinian Marina; Biserica „Buna Vestire” din Urşi-Popeşti, construită în 1775, având un sistem structural realizat din bârne suprapuse din lemn de stejar; Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Brezoi, ctitorită în anul 1789 şi care este înscrisă în lista monumentelor istorice încă din anul 1955; Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Măgureni-Guşoieni, ridicată în 1766 şi care se distinge prin picturi murale exterioare şi interioare în tradiţie neoclasică, caracteristice spiritului de modernizare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din primele decenii ale secolului XX; Biserica „Înălţarea Domnului” de la Valea Scheiului-Dănicei, construită în anul 1767 şi care în prezent este abandonată; Biserica „Sf. Nicolae” din Şirineasa, ctitoria domnească a lui Constantin Brâncoveanu şi a soţiei sale, Maria, de la anul 1694, dar care nu a fost clasată în Lista Monumentelor Istorice; Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Sineşti, ctitorită în anul 1746, din care nu au mai rămas decât zidurile după ce în septembrie 2004 a fost grav avariată de un incendiu şi Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Boroşeşti-Suteşti, construită în 1822 pe locul unui lăcaş de cult ars de turci şi care, la fel ca şi cea din Sineşti, a fost distrusă de un incendiu în anul 2017.

În prezent, în Vâlcea se mai păstrează 92 de biserici de lemn, clasate în Lista Monumentelor Istorice, din care trei sunt de categoria A – Mariţa-Vaideeni, Grămeşti şi Biserica Bolniţă a Mănăstrii Mamu de la Stăneşti-Lunca-Lungeşti. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Acțiuni ale polițiștilor din Alba: Amenzi de peste 43.000 de lei și 448 de persoane verificate

Publicat

acțiuni ale polițiștilor din alba: amenzi de peste 43.000 de

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ. 

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 448 de verificări de persoane și 248 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident rutier pe DN1 Aiud-Turda, la Dumbrava. Două persoane rănite după ce două mașini s-au lovit. Intervin pompierii

Publicat

accident rutier pe dn1 aiud turda, la dumbrava. două persoane rănite

Accident rutier pe DN1 Turda-Aiud, la Dumbrava, luni după-amiaza. Două persoane ar fi fost rănite. Traficul rutier este blocat.

Potrivit IPJ Alba, traficul rutier este blocat pe DN 1, pe raza localității Dumbrava, sensul de mers Turda-Aiud, din cauza unui accident rutier. Din primele date, ar fi implicate două autoturisme și două persoane ar fi suferit leziuni corporale.

Potrivit ISU Alba, La fața locului s-a deplasat Detașamentul de pompieri Aiud, care intervine pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ETA. Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE. Cât costă

Publicat

anglia uk londra pixabay1.jpg

Românii care călătoresc în UK, ca de altfel toți cetățenii Uniunii Europene, vor fi obligați, începând de miercuri, 2 aprilie 2025, să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA).

Această autorizație, fără de care românii nu mai pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), se eliberează online contra-cost.

Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrările la rețeaua de apă pe strada Emil Racoviță și întreruperea furnizării apei în mai multe zone din Alba Iulia, amânate

Publicat

se ia apa pe mai multe străzi din alba iulia,

Lucrările la rețeaua de apă pe strada Emil Racoviță și întreruperea furnizării apei pe mai multe străzi din Alba Iulia au fost amânate, a anunțat, luni, APA CTTA SA Alba. 

Inițial, compania anunța întreruperea furnizării apei potabile de luni, 31 martie 2025 ora 22.00 până marți, 1 aprilie 2025, ora 22.00. Motivul era efectuarea unor lucrări de cuplare a rețelei de apă potabilă pe strada Emil Racoviță, din municipiul Alba Iulia.

Străzile vizate erau: Emil…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe