Connect with us

ACTUALITATE

Nouă coruri de liceeni din trei judeţe, în Olimpiada corală, la Oradea

Publicat

Nouă coruri de elevi, peste 360 de liceeni, din judeţele Maramureş, Cluj şi Bihor s-au întrecut vineri, la Liceul greco-catolic din Oradea, în faza interjudeţeană a Olimpiadei Naţionale Corale.

Cele opt coruri de liceu şi unul de gimnaziu au concurat pe patru secţiuni: coruri din şcoli (gimnaziu), corurile seminariilor teologice, corurile liceelor altele decât liceele de arte şi corurile liceelor de arte.

Câştigătorii etapei care vor participa la faza naţională, în vacanţa de primăvară, au fost declaraţi pe ultimele trei secţiuni: Corul Angelli de la Seminarul teologic liceal „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare (dirijor pr. Andrei Baboşan), corul mixt al Liceului teologic reformat Cluj-Napoca (dirijor Szekely Arpad), respectiv Corul Colegiului de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca (dirijor Andrei Dunca).

Bihorul a fost reprezentat de două coruri: cel de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan” Beiuş (dirijor Gabriela Vescan) şi cel de la Şcoala Gimnazială ‘Szacsvay Imre’ Oradea (dirijor Kiss Tunde), care a obţinut anul trecut locul I pe ţară.

Comisiile de jurizare au fost formate din cadre universitare ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte – Departamentul Muzică din Oradea, inspectori de arte şi cadre didactice de educaţie muzicală. Preşedinte de onoare al juriului a fost profesoara universitară dr. Agneta Marcu, Facultatea de arte din Oradea.

„M-am simţit onorată să fiu invitată în această funcţie la olimpiada corală. Am primit, atât eu cât şi publicul din sală, o energie extraordinară de la aceşti elevi artişti, pasionaţi de arta cântului. Cred că ţara noastră nu-i pierdută, cum se spune, dacă avem asemenea tineri talentaţi. Repertoriul lor a fost foarte variat şi interesant. Chiar mă gândesc că dacă am selecta din programul fiecărui cor una-două piese s-ar putea prezenta un spectacol demn pentru marele public. Felicitări elevilor şi profesorilor lor!”, a declarat, pentru AGERPRES, Agneta Marcu.

Specialiştii din jurii au apreciat gradul de dificultate, fidelitatea respectării partiturii, acurateţea intonaţiei, respectarea ritmului, omogenitatea şi echilibrul vocilor. Unele ansambluri corale au încântat publicul prin combinaţii cu dans, mişcare scenică şi costumaţie, stârnind, la final, ropote de aplauze şi ovaţii.

„Arta corală este un tip de educaţie foarte necesară astăzi în rândul tinerilor noştri, care se menţine încă vie în ciuda descurajărilor constante ale sistemului de educaţie actual, cu un număr aproape inexistent de ore de educaţie muzicală şi ore de cor. Dacă arta corală este încă promovată şi trăieşte în şcolile româneşti, acest fapt se datorează dăruirii şi vocaţiei cadrelor didactice din domeniul muzical. Pentru o frumoasă şi armonioasă dezvoltare psihică şi culturală a elevilor noştri recomandăm încurajarea participării acestora în diferite forme de organizare muzicală – fie în echipe, coruri sau formaţii. Sensibilitatea şi bunătatea sunt calităţi umane ce se pot ridica la un alt nivel prin trăirea muzicii”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedinta juriului, prof. Antonia Nica, gazda evenimentului în calitate de director al Liceului greco-catolic Iuliu Maniu.

Şi-au dat concursul, în ordinea intrării pe scenă, Şcoala Gimnazială ‘Szacsvay Imre’ Oradea (dirijor Kiss Tunde), Corul Angelli de la Seminarul teologic liceal „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare (dirijor pr. Andrei Baboşan), Corul Seminarului teologic ortodox Cluj-Napoca (dirijor Petru Stanciu), Corul Liceului teoretic „Apaczai Csere Janos” Cluj-Napoca (dirijor Szabadi Ildiko), Corul Colegiului naţional „Samuil Vulcan” din Beiuş (dirijor Gabriela Vescan), Ansamblul coral al Liceului teologic baptist „Emanuel” Cluj-Napoca (dirijor Valentin Olar), corul mixt al Liceului teologic reformat Cluj Napoca (dirijor Szekely Arpad), Madrigaletto – Colegiul de arte din Baia Mare (dirijor Dorin Chereji) şi Corul Colegiului de muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca (dirijor Andrei Dunca). AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe