Connect with us

ACTUALITATE

Noua lege a turismului, în dezbatere publică. Care sunt drepturile și obligațiile turiștilor

Publicat

turisti

Ministerul Turismului a pus recent în dezbatere publică forma finală a Legii Turismului. Noul act normativ stabilește mai clar competențele ministerului, dar certifică și autoritățile locale ca fiind competente în domeniul administrării patrimoniului turistic din zona lor. 

Potrivit documentului, autoritățile administrației publice locale au obligația să introducă şi să mențină în circuitul turistic, casele memoriale, muzeele şi alte obiective turistice locale din patrimoniul acestora şi să asigure personal calificat pentru desfășurarea activităților specifice pentru conservarea şi valorificarea turistică a acestor obiective.

De asemenea, județele, în a căror rază administrativ-teritorială se află masive montane, organizează servicii publice Salvamont de interes județean, cu personalitate juridică, care coordonează activitatea de prevenire a accidentelor montane şi care intervin în zone montane şi munți, cu echipe specializate, pentru salvarea persoanelor accidentate şi a bolnavilor. Serviciile publice Salvamont se află sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situații de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit legii şi își constituie formații de salvare montană, conform prevederilor legale în vigoare privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activității de salvare în munți.

În privința patrimoniului turistic, proiectul cuprinde toate reglementările privind regimul construcțiilor în zonele turistice, inclusiv plajele, documentațiile de urbanism necesare, regimul amenajărilor – de exemplu, pe litoral, vor fi interzise lucrările de renovare, de construcții, amenajare după data de 31 mai, când începe sezonul turistic.

Totodată, autoritățile sunt obligate să înființeze un sistem național de colectare și interpretare a datelor culese, atât de la firmele de turism, cât și de la turiști, pentru o evaluare cât mai exactă a veniturilor din turism – Sistemul Informatic de Evidenţă a Activității de Turism din România. Noua lege introduce, de asemenea, termenul de atașat în turism în cadrul structurii de specialitate a autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului. Nu în ultimul rând, proiectul prevede drepturile și obligațiile operatorilor din domeniu, sancțiunile și contravențiile prevăzute pentru încălcarea legislației, dar și obligațiile și drepturile turiștilor.

Turistul are următoarele drepturi:

a) de a obține de la operatorul economic autorizat, informații corecte, complete, adecvate şi clare privind prețurile, condițiile şi facilitățile oferite de către acesta, cu privire la serviciile ofertate;

b) de a beneficia de produsele şi serviciile turistice la prețul şi în condițiile ofertate şi contractate;

c) de a achiziționa serviciile turistice sau pachetele de servicii turistice în baza unor contracte în care sunt menționate explicit şi detaliat, toate costurile şi condițiile convenite de parți;

d) de a beneficia de serviciile şi produsele turistice achiziționate, în condiții de igienă conform normelor sanitare în vigoare;

e) de a formula petiții, în condițiile legii, cu privire la produsele şi serviciile turistice achiziționate.

Turistul are următoarele obligații:

a) de a respecta prevederile legale în raportul cu operatorii economici din turism şi cu ceilalți participanți la activitățile turistice;

b) de a respecta regulamentele impuse de operatorii economici cu privire la folosirea bazei materiale şi facilitaților puse la dispoziția lui, pe parcursul folosirii acestora în calitate de turist/client, cât şi  privind regulile de bună coabitare şi respect reciproc faţă de alți turiști şi faţă de angajații prestatorului de servicii;

c) de a respecta valorile, tradițiile şi obiceiurile comunităților gazdă;

d) să solicite documentul fiscal justificativ pentru plata serviciilor turistice;

e) să prezinte documentul de identitate furnizorului de servicii turistice, potrivit legii;

f) de a respecta regulile de apărare împotriva incendiilor, precum şi modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă;

g) de a respecta normele de protecție a mediului privind gestionarea deșeurilor.

sursa: turism.gov.ro, legestart.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe