Connect with us

EVENIMENT

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. România intră în zona galbenă. Lista completă a țărilor și decizia în ce-i privește pe copii

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. România și Grecia au trecut în zona galbenă, iar Austria în zona roșie. Copiii până la 12 ani nu mai stau în carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi noua listă a țărilor de risc epidemiologic ridicat, modificarea și completarea deciziei privind aprobarea listei țărilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, astfel:

– în zona roșie au intrat: Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao

– în zona galbenă au intrat:

– din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla

– din zona verde, în urma creșterii incidenței: România, Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe

– în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Lista State cu risc epidemiologic ridicat_rosu si galben_23 09 2021 (1)

Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții.

Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

Hotararea CNSU nr 74 din 23 09 2021


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Doi sirieni, depistaţi la PTF Giurgiu într-un tir care transporta ţevi

Publicat

sirieni

Doi cetăţeni sirieni au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră giurgiuveni ascunşi într-un tir care transporta ţevi metalice din Turcia pentru Polonia.

‘La Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră un cetăţean belarus, în vârstă de 49 de ani, care conducea un ansamblu rutier. Conform documentelor de însoţire a mărfii, în autocamion se afla ţeavă metalică din Turcia pentru Polonia. În urma controlului fizic preliminar efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că prelata semiremorcii era tăiată şi lipită. În acest context, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea unor verificări amănunţite asupra autocamionului, ocazie cu care au depistat, în compartimentul pentru marfă, doi bărbaţi ascunşi. În cadrul cercetărilor a fost stabilit faptul că aceştia sunt sirieni, cu vârste de 26, respectiv 37 de ani”, se arată într-un comunicat de presă emis duminică de ITPF Giurgiu.

Cei doi bărbaţi au declarat poliţiştilor că s-au urcat în mijlocul de transport în timp ce se aflau pe teritoriul Turciei, fără ca şoferul să aibă cunoştinţă despre acest aspect, şi intenţionau să ajungă în Germania.

În acest context, poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor depistate, iar conform protocolului româno-bulgar, cei doi bărbaţi, şoferul şi mijlocul de transport au fost preluaţi de către autorităţile bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Autoritățile din București confirmă că școlile private vor fi deschise luni dimineața

Publicat

Autoritățile din București confirmă că școlile private vor fi deschise luni dimineața deoarece nu au intrat sub incidența ordinului de ministru prin care a fost instituită vacanța.

Școlile private nu au intrat sub incidența ordinului de ministru prin care a fost instituită vacanța, a anunțat, duminică, reprezentantul Prefecturii București.

Un articol care prevede suspendarea cursurilor în școlile private, care era în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern, ceea ce a produs confuzie, a spus, tot duminică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor față în față din școlile private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern în care sunt prevăzute restricţiile ce intră în vigoare de luni. Eroarea ar putea fi îndreptată luni în urma unei decizii a Guvernului

Comitetul pentru Situații de Urgență din București a mai stabilit duminică faptul că opt unități de învățământ private și de stat își vor relua activitatea începând de luni. Elevii sunt în vacanță și nu revin la cursuri, iar școlile se redeschid doar pentru cadrele dicactice care au activități în interior, au explicat reprezentanții autorităților.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O mașină scăpată de sub control s-a răsturnat și după a luat foc, într-o localitate din Mehedinti. Patru persoane implicate

Publicat

mehedinti 2

Un accident rutier a avut loc duminică după-amiaza, pe raza localității Puținei, în județul Mehedinți. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a răsturnat cu mașina. În urma impactului autoturismul a luat foc. Din fericire cele patru persoane aflate în autoturism s-au autoevacuat.

Cu puțin timp în urmă, două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier, produs pe raza localității Puținei din comuna Izvoru Bârzii.

În accident a fost implicat un singur autoturism care a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat, după care a luat foc.

mehedinti

Din fericire, toți ocupanții autoturismului au reușit să se autoevacueze, nefiind persoane surprinse în interior.

Cele patru persoane implicate în accident au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedicii SMURD și echipajele SAJ, ulterior fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin, în stare de conștiență.

Concomitent cu acordarea primului-ajutor medic victimelor, pompierii au intervenit și pentru stingerea incendiului izbucnit la autoturism.

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 3 tone de tutun neprelucrat, depistate la PTF Giurgiu într-un TIR care transporta piese auto

Publicat

tutun

Peste trei tone de tutun neprelucrat au fost depistate de poliţiştii de frontieră giurgiuveni într-un TIR încărcat cu piese auto din Bulgaria, având destinaţia Ungaria şi seminţe de susan ce urmau să ajungă în Letonia.

„În Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean leton, în vârstă de 51 de ani, conducând un ansamblu rutier. Conform documentelor de însoţire a mărfii, acesta transporta piese auto din Bulgaria pentru o societate din Ungaria, precum şi nouă paleţi cu seminţe de susan, destinaţi Letoniei. Cu ocazia controlului preliminar efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit că în compartimentul pentru marfă, în interiorul paleţilor, se aflau de fapt 25 de cutii din carton, în care era ascunsă o cantitate considerabilă de tutun neprelucrat”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de ITPF Giurgiu.

tutun 2

Poliţiştii de frontieră au efectuat inventarierea cutiilor în care se afla tutun şi a rezultat cantitatea de 3.350 kilograme de tutun neprelucrat, pentru care şoferul nu deţinea documente de provenienţă.

Întreaga cantitate de tutun, estimată la o valoare de 201 mii lei, a fost indisponibilizată de către poliţiştii de frontieră, în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, faţă de cetăţeanul leton sunt derulate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare prevăzut în prezentul titlu în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 452, alin.1, lit. a din Legea 227/2015, iar la finalizarea acestora urmează să fie dispuse măsurile legale.

AGERPRES

Citește mai departe