ACTUALITATE
Noua Zeelandă: Noi RESTRICȚII din cauza răspândirii variantei Omicron. Premierul Jacinda Ardern şi-a anulat nunta

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat duminică că şi-a anulat nunta ca urmare a noilor restricţii impuse pentru a încetini răspândirea în comunitate a variantei Omicron COVID-19, informează Reuters.
Noua Zeelandă va impune noi reguli privind purtarea măştilor de protecţie şi va limita adunările începând de duminică, la miezul nopţii, după ce un grup de nouă cazuri de COVID-19 Omicron a indicat răspândirea noii variante din insula nordică în cea la sud după o nuntă.
Noua Zeelandă va trece la codul roşu în sistemul său de protecţie împotriva COVID-19
Printre măsurile impuse de codul roșu, măştile vor fi obligatorii în mai multe locuri. Barurile, restaurantele şi evenimente precum nunţile vor fi limitate la 100 de persoane. Limita este redusă la 25 de persoane dacă localurile nu folosesc certificate de vaccinare, a precizat Ardern.
„Nunta mea nu va avea loc”, a spus ea reporterilor, adăugând că îi pare rău pentru oricine se află într-o situaţie similară.
Jacinda Ardern nu a dezvăluit data nunţii, dar se zvonea că era iminentă.
Întrebată de reporteri cum s-a simţit după anularea nunţii cu partenerul său Clarke Gayford – gazdă a unei emisiuni de pescuit – cu care este împreună de mult timp, Ardern a răspuns: „Asta-i viaţa”.
„Nu sunt diferită de, îndrăznesc să spun asta, mii de alţi neozeelandezi care au avut efecte mult mai devastatoare resimţite ca urmare a pandemiei, dintre care cea mai destructivă este incapacitatea de a fi alături de persoana dragă atunci când este grav bolnavă. Asta va depăşi cu mult orice tristeţe pe care o experimenteze”.
Graniţele Noii Zeelande sunt închise pentru străini din martie 2020
Guvernul a amânat până la sfârşitul lunii februarie planurile pentru o redeschidere treptată, prevăzută să înceapă la mijlocul lunii ianuarie, îngrijorat de izbucnirea unui potenţialul focar Omicron, aşa cum s-a întâmplat în Australia vecină.
Cu puţine excepţii, persoanele care pot călători în Noua Zeelandă trebuie să depună cerere pentru a fi cazaţi în unităţi de carantină administrate de stat. Guvernul a încetat săptămâna trecută să mai emită noi sloturi pe fondul creşterii numărului de persoane care sosesc infectate cu varianta Omicron.
Aproximativ 94% din populaţia Noii Zeelande cu vârsta de peste 12 ani este complet vaccinată şi aproximativ 56% din persoanele eligibile au fost vaccinate cu doza de rapel. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News

ACTUALITATE
Vatican: Papa Francisc a suferit o intervenţie chirurgicală care a durat trei ore şi s-a desfăşurat fără complicaţii

Papa Francisc a suferit miercuri o intervenţie chirurgicală care a durat trei ore şi s-a desfăşurat fără complicaţii, a precizat Vaticanul într-un comunicat, potrivit Reuters şi DPA.
”Operaţia s-a încheiată: s-a desfăşurat fără complicaţii şi a durat trei ore”, se mai spune în scurtul comunicat de presă.
Suveranul pontif a fost internat miercuri în spitalul Gemelli din Roma, unde a suferit o intervenţie chirurgicală din cauza unei hernii abdominale.
După terminarea operaţiei, papa Francisc a fost adus în apartamentul papal de la etajul al zecea al spitalului Gemelli din Roma, potrivit agenţiei de ştiri ANSA.
sursa: Agerpres


Potrivit datelor publicate miercuri, aproape o treime din electricitatea generată în Germania în primul trimestru al anului 2023 a provenit din energia eoliană. Turbinele eoliene au depășit cărbunele, devenind principalul furnizor de energie al țării, conform informațiilor transmise de Reuters.
Aproximativ 32,2% din electricitatea din Germania a fost produsă de vânt, în primele trei luni din 2023, faţă de 30% în cazul cărbunelui, a anunţat Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
A fost pentru prima dată din trimestrul doi din 2020 când energia eoliană a fost principala sursă de energie a celei mai mari economii europene.
Sursele convenţionale de energie – cărbune, gaz şi energia nucleară – încă reprezintă peste jumătate din producţia de electricitate din Germania (51,4%, în uşoară scădere faţă de anul trecut (52,9%), conform Destatis.
Germania vrea să genereze cel puţin 80% din electricitate din surse regenerabile, până în 2030. Ultimele centrale nucleare au fost închise în aprilie, iar producţia de cărbune este în declin constant. Agerpres