EVENIMENT
Noul Program ”Casa Verde”, destinat persoanelor fizice, demarează luni, 9 septembrie. Buget pentru circa 33.000 de unităţi locative

Noul Program „Casa Verde”, destinat instalării de panouri fotovoltaice, începe luni, 9 septembrie şi se va adresa persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, şi producători de energie electrică.
Conform datelor Ministerului Mediului, prezentate recent de către fostul ministru de resort, Graţiela Gavrilescu, prin bugetul alocat pentru acest program vor putea fi finanţate proiecte pentru circa 33.000 de unităţi locative.
„Minimul de putere instalată este de 3 Kw şi se va putea din acel moment să negocieze şi cu societăţile de electricitate şi vor încheia contractul de racordare. Am aproximat că 33.000 de unităţi locative vor fi posesoare a acestor celule fotovoltaice. Ne gândim de pe acum ce sume să identificăm, împreună cu Ministerul Dezvoltării, alţi bani pentru un alt program şi lărgirea acestuia şi la persoane juridice şi instituţii publice. Dăm dovadă de mare responsabilitate, prin acest program. Încercăm să facem şi noislucruri pe care alte ţări le-au făcut mai demult. Consider că a venit momentul în care fiecare dintre cei care doreşte să facă o economie, la buget să poată accesa banii prin Programul Operaţional Regional şi de la Administraţia Fondului pentru Mediu”, a spus oficialul.
Contractul de finanţare aferent Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice a fost parafat, luni, 26 august 2019, de către preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), Cornel Brezuică, şi viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu.
Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM.
Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.
Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.
Scopul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
Începând din 26 august, lista cu instalatorii aprobaţi în cadrul programului a fost publicată pe site-ul AFM, iar instalatorii validaţi în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” au semnat contractele de participare în perioada 2 – 6 septembrie 2019.
Dosarele de finanţare pentru noul program se vor depune exclusiv electronic, iar pentru fiecare proiect eligibil solicitantul poate primi 20.000 de lei, indiferent de costul instalaţiei, diferenţa urmând să fie suportată de către acesta. AGERPRES
EVENIMENT
Baza lui „U” Cluj, gata odată cu metroul? Era prioritatea nr. 1 în 2017. „A zis că dacă reuşeşte asta, e maximum ce poate face”

Ioan Ovidiu Sabău vorbea despre construcţia unei baze sportive pentru Universitatea Cluj încă din 2017, când ar fi existat şi un proiect pe un teren din comuna Ciurila, unde ar fi urmat să se construiască un centru de pregătire şi cantonament, cu terenuri de antrenament, săli de forţă şi recuperare, clădiri administrative etc..
„Vorbim de normalitate, de un lucru obligatoriu pentru o echipă care își propune să facă performanță în viitor. Această bază…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Transapuseana, cea mai mare investiție pe un drum județean din România, finalizată oficial. Cum arată drumul

Consiliul Județean Alba a finalizat oficial Transapuseana, cea mai mare investiție pe un drum județean, din România. Drumul, deja vizitat de un mare număr de turiști, mai ales în weekend, face legătura între Aiud și Mogoș – Bucium – Abrud, printr-o zonă a Munților Apuseni marcată de peisaje spectaculoase.
Totodată drumul leagă mai multe comunități până acum izolate din cauza drumului aproape impracticabil.


Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Motociclist ucis de urs pe Transfăgărășan. Animalul i-a târât corpul într-o râpă adâncă de 80 de metri

Un motociclist a fost atacat de urs și ucis joi, pe Transfăgărășan, în apropierea barajului Vidraru. Bărbatul conducea o motocicletă înmatriculată în Italia. Potrivit autorităților, se oprise pentru un popas, într-o zonă populară pentru turiști. A fost târât de animal într-o râpă adâncă de 80 de metri.
Zona unde a avut loc incidentul are de 4 ori mai mulți urși față de numărul optim
Romsilva a informat că fondul cinegetic unde s-a petrecut incidentul are o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
(P)Tehnologie de top, prețuri realiste: cum poți cumpăra un iPhone 16 garantat, la preț mai mic

Deși lansările de telefoane Apple sunt mereu intens mediatizate, pentru mulți utilizatori adevărata întrebare apare abia după câteva luni: este momentul potrivit să treci la iPhone 16 sau iPhone 16 Pro Max? Prețurile rămân ridicate în retail, dar există alternative tot mai convingătoare – în special dacă iei în calcul achiziția unui dispozitiv recondiționat.
iPhone 16 – performanță matură, design rafinat
iPhone 16 a fost gândit ca o continuare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro