Connect with us

ACTUALITATE

ANSVSA ia măsuri pentru a preveni introducerea virusului gripei aviare în România

Publicat

găini

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în Polonia.

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia, informează ANSVSA într-un comunicat remis AGERPRES.

Totodată, sunt informaţi şi crescătorii de păsări despre situaţia epidemiologică apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

„ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor şi subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor” , se arată în comunicat.

De asemenea, sunt verificate documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante şi respectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

„Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menţionate, neconformităţi cu privire la păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din pasăre”, susţin reprezentanţii ANSVSA.

De asemenea, în urma discuţiilor purtate de preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurări că au fost aplicate toate măsurile legale, iar din zonele supuse restricţiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din păsăre.

De asemenea, ANSVSA a fost informată de către Comisia Europeană /Directoratul G – Crisis management in food, animals and plants, despre măsurile de protecţie şi restricţiile impuse în focarele de boală din Polonia.

Potrivit sursei citate, în perioada 16-17 ianuarie, experţi din cadrul Autorităţii vor participa la Bruxelles, la o sesiune specială dedicată acestei teme.

În urmă cu trei zile, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine din România (ACEBOP) trăgea un semnal de alarmă în privinţa achiziţiilor de carne de pasăre şi ouă din Polonia, după ce ţara a notificat la OIE primul caz de influenţă aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017. În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 kilometri, cu aproximativ 400.000 capete, în regiunile Krasnostawski, Lubartowski şi Ostrowski din Polonia.

„Autorităţile veterinare din statele membre au început aplicarea de măsuri, conform Directivei 2005/94/CE a Consiliului, pentru a preveni eventuala răspândire a virusului influenţei aviare H5N8 în alte exploataţii de păsări din statul afectat şi din celelalte state membre, cu precădere cele care achiziţionează păsări, carne şi oua din Polonia. În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităţilor de sute de tone intrate săptămânal în ţară şi sute de mii de ouă. Prima restricţie corectă pe care o solicităm ar fi suspendarea achiziţiilor de carne şi ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, ştiind faptul că virusul influenţei H5N8 poate trece la om”, precizau reprezentanţii ACEBOP într-un comunicat remis AGERPRES.

Ei consideră că această măsură ar trebui secondată de controlul întărit la destinaţie al cărnii şi ouălor de la intrate, respectiv în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator şi retragerea lor de pe piaţă.

De asemenea, un recensământ al cantităţilor intrate în perioada noiembrie-ianuarie şi destinaţia finală ar fi binevenit în eventualitatea unui risc.

Potrivit ACEBOP, Comisia Europeană solicită în continuare menţinerea unei vigilenţe extreme, care ar trebui marcată şi de măsuri aplicate la achiziţiile intracomunitare, nu numai la supravegherea fermelor din România. Directiva în discuţie prevede derogări de la restricţiile de mişcare a păsărilor, cărnii, ouălor, cu specificaţia mişcării doar în statul afectat, nu şi în alte state membre.

„Dacă în luna decembrie 2019 au fost înregistrate notificări de cazuri de influenţă aviară slab patogenă de către Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii, noul an a debutat cu un caz de influenţă aviară înalt patogenă, în Polonia, care în numai trei zile s-a extins foarte mult. Acest fapt ne îngrijorează şi ne dorim măsuri urgente, care să protejeze consumatorii şi fermele româneşti. Asocierea pestei porcine africane în evoluţie cu afectarea sectorului aviar cu gripa înalt patogenă, ar fi un dezastru pentru societăţile producătoare, dezastru care considerăm că poate fi evitat prin acţiuni rapide şi ferme”, afirma Mary Pană, preşedintele ACEBOP, în comunicatul citat.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe