Connect with us

EVENIMENT

Nu ajung 12,5 milioane de lei. Primăria Alba Iulia mai cere 4.400.000 de lei pentru finalizarea Ansamblului Marii Uniri

PublicatPrimăria Alba Iulia solicită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului suma de 5.512.680 de lei (aproape 1,2 milioane de euro) pentru finalizarea investițiilor la obiectivul „Realizare Ansamblu Memorial al Marii Uniri 1918 – 2018, Alba Iulia” respectiv organizarea de manifestări și acțiuni comemorative, evocatoare, științifice  și cultural-artistice, dedicate Centenarului Marii Uniri. Cei mai mulți bani, respectiv 4,4 milioane de lei, sunt solicitați pentru finalizarea lucrărilor aflate în derulare și cuprinse în programul Centenar.

Consilierii locali din municipiu vor avea de aprobat, în ședința de marți, 30 octombrie, solicitarea adresată Consiliului Județean Alba pentru inițierea unui inițierea unui proiect de  Hotărâre  de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru municipiul Alba Iulia.

Potrivit raportului de specialitate, este necesară transmiterea unei solicitări către Consiliul Județean Alba pentru inițierea unui proiect de  Hotărâre  de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru municipiul Alba Iulia, deoarece Primăria nu deține necesarul bugetar pentru finalizarea lucrărilor de investiții aflate în derulare și cuprinse în programul Centenar, respectiv nu poate asigura finanțarea acțiunilor culturale, a evenimentelor și spectacolelor cuprinse în programul dedicat Zilei Naționale a României.

„Administrația publică locală a demarat și demarează un amplu proiect pentru marcarea Centenarului Marii Uniri într-un mod activ prin investiții, respectiv evenimente culturale, istorice și educative menite să aducă în lumină cei 100 de ani ce au trecut de la nașterea poporului român. Cu toate eforturile bugetare derulate, disponibilul până la finalul anului nu este suficient pentru a acoperi totalul investițiilor aflate în derulare, adică sume necesare suplimentar de 4.430.200 lei pentru obiectivul „Realizare Ansamblul Memorial al Marii Uniri 1918-2018, Alba Iulia” dar nici pentru derularea unor acțiuni culturale impresionante, evenimente și spectacole pentru care ar fi necesară alocarea sumei de 1.082.480 lei”, se mai precizează în document.

Contractul pentru Ansamblul Memorial al Marii Uniri – Alba Iulia 1918-2018 este de 12.557.863,11 lei. Elis Pavaje, singura firmă interesată de contractul de 3 milioane de euro, a fost declarată câștigătoarea licitației. Contractul prevede amenajarea de alei, amenajarea pasajului pietonal, a zonelor verzi, inclusiv sistemul de irigații, mobilierul urban, iluminatul arhitectural și ambiental, precum și realizarea unei piațete. Se propune de asemenea realizarea următoarelor obiective specifice: închiderea inelului auto perimetral, reamenajarea parcului, inclusiv dotările urbane, realizarea piațetei de ceremonii și realizarea podului Marii Uniri.

Acțiuni culturale, evenimente și spectacole cuprinse în programul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia

29 noiembrie – Tot ce-i românesc nu piere – spectacol concert (buget necesar: 52.800 lei)

Pornind de la tema lansată de Jean Moscopol, spectacolul este o formulă culturală unică și inedită. Trebuie să învățăm să ne oprim, să știm să apreciem valorile din jurul nostru și trebuie să ne luăm timp să zâmbim, pentru că viața se scurge mai repede decât ne dăm seama. În acest cultural vor fi martorii simbiozei între prelucrările din folclorul românesc, sunetul cult al orchestrei și vocile pătrunzătoare ale corului de voci bărbătești

30 noiembrie – Concert extraordinar Centenar – spectacole concert muzică clasică (buget necesar: 110.000 lei)

Repertoriul propus conturează o zonă de creație muzicală cultă, plecând de la Rapsodiile enesciene, cunoscuta suită de valsuri Valurile Dunării și emblematica Baladă a lui Ciprian Porumbescu, trecând prin stilizările folclorice specifice lui Tiberiu Brediceanu și Ghelase Dendrino, pentru ca în final să ajungă în contemporaneitate prin orchestrațiile epice pe care Cristian Lolea le realizează pentru piesele Lie Ciocârlie și Până când nu te iubeam. Se realizează astfel o sinteză de ethos românesc ce subliniază în final unitatea stilistică și muzicală a românilor din toate provinciile istorice, de acum, de ieri și dintotdeauna. Personalitățile muzicale invitate sunt valori ale tinerei generații de muzicieni români. Ei interpretează lucrări emblematice, consacrate național și internațional prin prestații artistice ale unor muzicieni români precum Sergiu Celibidache, Angela Gherorghiu, Ion Voicu, Ion Dacian, ș.a. În acest fel, valorile trecutului devin prezent interpretativ palpabil.

1 Decembrie – România 100 – spectacol piro-muzical (buget necesar: 120.000 lei)

În 1918, mai mult ca oricând, „Cealaltă Capitală” a fost adevărata capitală! Din Alba Iulia a pornit cea mai importantă decizie a poporului român, în Alba Iulia s-au pus bazele celor 100 de ani ai României unite. La 1918, oameni diferiți, cu viziuni diferite, au știut să-și dea mâna și să lucreze împreună. Deși reprezentau ideologii diverse, aveau în comun o dorință mai puternică decât oricare alta: o Românie unită și democrată. Astăzi, la moment centenar, Alba Iulia retrăiește mai intens ca oricând freamătul voinței istorice din 1918. Aici unde a început totul, sărbătoarea e mai profundă ca oriunde, aici trăirea e mai puternică, aici spectacolul e mai intens. Focurile de artificii ce vor străluci pe cerul cetății se doresc a fi o declarație, o asumare, o voce răsunătoare, ce spun povestea a 100 ani de istorie. O istorie a curajului, a încercărilor, a consecvenței și a unității. Românii și-au trăit povestea centenară păstrându-și mereu focul din inimi, strălucirea din priviri și credința într-un viitor mai bun. Tot focul, tot strălucirea, vor ilustra, mai bine ca oricând, cei 100 de ani de când România este pentru toți – acasă!

29 noiembrie – 5 decembrie – CitadeLightning 100 – festival al luminii (buget necesar: 571.200 lei)

Vor exista nenumărate manifestări în jurul acestei sărbători în multe din orașele țării. Alba Iulia este un oraș european de referință prin istoria sa și importanță pentru România. De aceea orașul are nevoie de un eveniment și un concept unic, cu un impact mare la nivel național. Acum este momentul ca Alba Iulia să-și pună amprenta și în domeniul culturii și artelor moderne, vizuale: CitadeLightning 100 – Festivalul Luminii care va aduce la viață spațiile publice ale unuia dintre cele mai frumoase centre de fortificații ale Europei. Este momentul să unim arta cu tehnologia și să le aducem în stradă.

2 decembrie  – Spectacol etno-pop-rock (buget necesar: 228.480 lei)

Unirea nu a fost o întâmplare ci urmare a faptului că am rămas mereu împreună, indiferent de circumstanțe. Am fost mult timp împărțiți și totuși, mereu uniți de limbă, obiceiuri și tradiții, în fața celor mai importante și, uneori, cele mai grele momente din viață. Ne-am inspirat mereu din tot ce ne înconjoară și am reușit să valorificăm creativ tot ce ține de spiritul românesc: motivele populare, ritualuri, cântece sau jocuri. Muzicieni de avangardă s-au aplecat asupra folclorului, încercând să găsească soluții pentru a-l transpune în forme moderne cât mai originale. Ei au transformat teme binecunoscute din muzica tradițională românească în adevărate hituri rock. O călătorie în timp, de la momentul în care cântecul tradițional se naște, până astăzi, când omul modern ascultă folclorul în forma curată, dar și reinterpretată în variante pop, rock, jazz, dance sau electro.

 

 

EVENIMENT

VIDEO: Patru victime în urma unui accident în județul Teleorman

Publicat

Patru oameni au fost răniți în urma unui accident produs joi seara în județul Teleorman.

Conform ISU, accident rutier a avut loc pe DJ 504, la intrare în Lăceni dinspre Alexandria.

O mașină s-a răsturnat și sunt anunțate patru victime, neîncarcerate.

Intervin o descarcerare și un ATPVM de la Detașamentul Alexandria și 3 echipaje medicale de la SAJ Teleorman.

Imagini preluate live de la Total Impact

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident grav în Argeș. Ciocnire violentă între două maşini: o victimă e în stare gravă

Publicat

Accident grav în județul Argeș, joi seară. După ciocnirea violentă între două maşini, o victimă e în stare gravă.

Accidentul s-a produs între două atoturisme, în Albeștii de Argeș, pe DN7C.

Conform ISU, au rezultat două victime: una a suferit un traumatism cranio facial și a fost preluată de echipajul SMURD, iar cealaltă este în stare gravă și a fost preluată de un echipaj SAJ.

Ambele victime au primit îngrijiri medicale la fața locului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un judeţ din țară, sub cod galben de vreme severă, în următoarele ore

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare cod galben de vreme severă, care anunță ceață în mai multe localități din județul Covasna.

Alerta este valabilă până la ora 23:00, în județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Zagon, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Ghelința, Brăduț, Bățani, Cernat, Brețcu, Turia, Ojdula, Catalina, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Dobârlău, Reci, Lemnia, Valea Crișului, Vârghiș, Micfalău, Bixad, Ilieni, Poian, Aita Mare, Chichiș, Brateș, Mereni, Malnaș, Moacșa, Arcuș, Valea Mare, Estelnic, Dalnic;

Se vor semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Șase victime în urma unui accident rutier în județul Constanța. Două persoane sunt încarcerate, inconștiente

Publicat

Șase victime s-au înregistrat joi seară în urma unui accident rutier produs în județul Constanța, la ieșire din localitate.

Conform ISU Dobrogea, la accidentul rutier petrecut la iesire și localitatea Ovidiu intervin pompierii constănțeni cu o autospecială de descarcerare grea, două echipaje de prim ajutor SMURD B și un echipaj terapie intensivă mobilă.

Două autoturisme s-au ciocnit puternic.

În total 6 persoane au fost implicate în accident: două sunt conștiente, ieșite din mașini, două sunt  încarcerate inconștiente, una este lângă mașină semiconștientă, iar șoferul celuilalt vehicul este conștient.

Citește mai departe