Connect with us

EVENIMENT

Nu ajung 12,5 milioane de lei. Primăria Alba Iulia mai cere 4.400.000 de lei pentru finalizarea Ansamblului Marii Uniri

Publicat


Primăria Alba Iulia solicită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului suma de 5.512.680 de lei (aproape 1,2 milioane de euro) pentru finalizarea investițiilor la obiectivul „Realizare Ansamblu Memorial al Marii Uniri 1918 – 2018, Alba Iulia” respectiv organizarea de manifestări și acțiuni comemorative, evocatoare, științifice  și cultural-artistice, dedicate Centenarului Marii Uniri. Cei mai mulți bani, respectiv 4,4 milioane de lei, sunt solicitați pentru finalizarea lucrărilor aflate în derulare și cuprinse în programul Centenar.

Consilierii locali din municipiu vor avea de aprobat, în ședința de marți, 30 octombrie, solicitarea adresată Consiliului Județean Alba pentru inițierea unui inițierea unui proiect de  Hotărâre  de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru municipiul Alba Iulia.

Potrivit raportului de specialitate, este necesară transmiterea unei solicitări către Consiliul Județean Alba pentru inițierea unui proiect de  Hotărâre  de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru municipiul Alba Iulia, deoarece Primăria nu deține necesarul bugetar pentru finalizarea lucrărilor de investiții aflate în derulare și cuprinse în programul Centenar, respectiv nu poate asigura finanțarea acțiunilor culturale, a evenimentelor și spectacolelor cuprinse în programul dedicat Zilei Naționale a României.

„Administrația publică locală a demarat și demarează un amplu proiect pentru marcarea Centenarului Marii Uniri într-un mod activ prin investiții, respectiv evenimente culturale, istorice și educative menite să aducă în lumină cei 100 de ani ce au trecut de la nașterea poporului român. Cu toate eforturile bugetare derulate, disponibilul până la finalul anului nu este suficient pentru a acoperi totalul investițiilor aflate în derulare, adică sume necesare suplimentar de 4.430.200 lei pentru obiectivul „Realizare Ansamblul Memorial al Marii Uniri 1918-2018, Alba Iulia” dar nici pentru derularea unor acțiuni culturale impresionante, evenimente și spectacole pentru care ar fi necesară alocarea sumei de 1.082.480 lei”, se mai precizează în document.

Contractul pentru Ansamblul Memorial al Marii Uniri – Alba Iulia 1918-2018 este de 12.557.863,11 lei. Elis Pavaje, singura firmă interesată de contractul de 3 milioane de euro, a fost declarată câștigătoarea licitației. Contractul prevede amenajarea de alei, amenajarea pasajului pietonal, a zonelor verzi, inclusiv sistemul de irigații, mobilierul urban, iluminatul arhitectural și ambiental, precum și realizarea unei piațete. Se propune de asemenea realizarea următoarelor obiective specifice: închiderea inelului auto perimetral, reamenajarea parcului, inclusiv dotările urbane, realizarea piațetei de ceremonii și realizarea podului Marii Uniri.

Acțiuni culturale, evenimente și spectacole cuprinse în programul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia

29 noiembrie – Tot ce-i românesc nu piere – spectacol concert (buget necesar: 52.800 lei)

Pornind de la tema lansată de Jean Moscopol, spectacolul este o formulă culturală unică și inedită. Trebuie să învățăm să ne oprim, să știm să apreciem valorile din jurul nostru și trebuie să ne luăm timp să zâmbim, pentru că viața se scurge mai repede decât ne dăm seama. În acest cultural vor fi martorii simbiozei între prelucrările din folclorul românesc, sunetul cult al orchestrei și vocile pătrunzătoare ale corului de voci bărbătești

30 noiembrie – Concert extraordinar Centenar – spectacole concert muzică clasică (buget necesar: 110.000 lei)

Repertoriul propus conturează o zonă de creație muzicală cultă, plecând de la Rapsodiile enesciene, cunoscuta suită de valsuri Valurile Dunării și emblematica Baladă a lui Ciprian Porumbescu, trecând prin stilizările folclorice specifice lui Tiberiu Brediceanu și Ghelase Dendrino, pentru ca în final să ajungă în contemporaneitate prin orchestrațiile epice pe care Cristian Lolea le realizează pentru piesele Lie Ciocârlie și Până când nu te iubeam. Se realizează astfel o sinteză de ethos românesc ce subliniază în final unitatea stilistică și muzicală a românilor din toate provinciile istorice, de acum, de ieri și dintotdeauna. Personalitățile muzicale invitate sunt valori ale tinerei generații de muzicieni români. Ei interpretează lucrări emblematice, consacrate național și internațional prin prestații artistice ale unor muzicieni români precum Sergiu Celibidache, Angela Gherorghiu, Ion Voicu, Ion Dacian, ș.a. În acest fel, valorile trecutului devin prezent interpretativ palpabil.

1 Decembrie – România 100 – spectacol piro-muzical (buget necesar: 120.000 lei)

În 1918, mai mult ca oricând, „Cealaltă Capitală” a fost adevărata capitală! Din Alba Iulia a pornit cea mai importantă decizie a poporului român, în Alba Iulia s-au pus bazele celor 100 de ani ai României unite. La 1918, oameni diferiți, cu viziuni diferite, au știut să-și dea mâna și să lucreze împreună. Deși reprezentau ideologii diverse, aveau în comun o dorință mai puternică decât oricare alta: o Românie unită și democrată. Astăzi, la moment centenar, Alba Iulia retrăiește mai intens ca oricând freamătul voinței istorice din 1918. Aici unde a început totul, sărbătoarea e mai profundă ca oriunde, aici trăirea e mai puternică, aici spectacolul e mai intens. Focurile de artificii ce vor străluci pe cerul cetății se doresc a fi o declarație, o asumare, o voce răsunătoare, ce spun povestea a 100 ani de istorie. O istorie a curajului, a încercărilor, a consecvenței și a unității. Românii și-au trăit povestea centenară păstrându-și mereu focul din inimi, strălucirea din priviri și credința într-un viitor mai bun. Tot focul, tot strălucirea, vor ilustra, mai bine ca oricând, cei 100 de ani de când România este pentru toți – acasă!

29 noiembrie – 5 decembrie – CitadeLightning 100 – festival al luminii (buget necesar: 571.200 lei)

Vor exista nenumărate manifestări în jurul acestei sărbători în multe din orașele țării. Alba Iulia este un oraș european de referință prin istoria sa și importanță pentru România. De aceea orașul are nevoie de un eveniment și un concept unic, cu un impact mare la nivel național. Acum este momentul ca Alba Iulia să-și pună amprenta și în domeniul culturii și artelor moderne, vizuale: CitadeLightning 100 – Festivalul Luminii care va aduce la viață spațiile publice ale unuia dintre cele mai frumoase centre de fortificații ale Europei. Este momentul să unim arta cu tehnologia și să le aducem în stradă.

2 decembrie  – Spectacol etno-pop-rock (buget necesar: 228.480 lei)

Unirea nu a fost o întâmplare ci urmare a faptului că am rămas mereu împreună, indiferent de circumstanțe. Am fost mult timp împărțiți și totuși, mereu uniți de limbă, obiceiuri și tradiții, în fața celor mai importante și, uneori, cele mai grele momente din viață. Ne-am inspirat mereu din tot ce ne înconjoară și am reușit să valorificăm creativ tot ce ține de spiritul românesc: motivele populare, ritualuri, cântece sau jocuri. Muzicieni de avangardă s-au aplecat asupra folclorului, încercând să găsească soluții pentru a-l transpune în forme moderne cât mai originale. Ei au transformat teme binecunoscute din muzica tradițională românească în adevărate hituri rock. O călătorie în timp, de la momentul în care cântecul tradițional se naște, până astăzi, când omul modern ascultă folclorul în forma curată, dar și reinterpretată în variante pop, rock, jazz, dance sau electro.

 

 

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

În fiecare an, la 21 noiembrie, este marcată Ziua mondială a salutului, fiind un prilej ca oamenii din întreaga lume să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondială. Salutul, o formă elementară de acţiune interumană, este un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite.

Iniţiată în anul 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, Ziua mondială a salutului a fost susţinută de personalităţi publice, lideri religioşi, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace precum şi de 180 de ţări, potrivit www.worldhelloday.org. A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ca o formă de protest nonviolent la adresa războiului.

Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere şi datează din vremea primelor dinastii chineze, când oamenii de rând îşi acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar. În vremea romanilor, salutul “Ave Cezar!” era însoţit şi de strângerea antebraţelor, ca semn de încredere, întrucât braţul neînarmat simboliza pacea şi prietenia. În epoca cavalerilor, domniţele erau salutate cu reverenţe adânci şi sărutul mâinii înmănuşate. În prezent, strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc, chiar şi femeile salutându-se, uneori, astfel. Îmbrăţişatul şi sărutul sunt preferate de cei care se cunosc mai bine ori nu s-au văzut de mult.

În lume, forma de salut este influenţată de varietatea de culturi, având diferite semnificaţii. De exemplu, dacă japonezii se înclină, iar britanicii spun doar “bună ziua” şi îşi dau mâna, în Tibet este foarte politicos să scoţi limba atunci când întâlneşti pe cineva pentru prima dată. Francezii, în schimb, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji. În timp ce în Botswana, oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng, în Cambodgia, îşi lipesc palmele, ţinându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare. În nordul Mozambicului, oamenii bat de trei ori din palme înainte de a rosti cuvântul pentru salut. În Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.

Potrivit etnologilor, în lume sunt vorbite peste 6.500 de limbi, astfel că oamenii se salută cu: “Konnichi wa” (japoneză), “Jambo” (swahili), “Ni hao” (chineză), “Bonjour” (franceză), “Ciao” (italiană), “Ahoj” (cehă), “Hej” (daneză), “Şalom” (ebraică), “Hallo” (germană), “Olá” (portugheză), “Zdravstvuitie” (rusă), “Al Salaam a alaykum” (arabă), “Merhaba” (turcă). Totuşi, cel mai popular cuvânt de salut este “Hello”, care este şi formula universală de salut la telefon.

În ţara noastră, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică. În timp ce bucureştenii se salută cu “Bună!”, ardelenii îşi spun “Servus!”, iar în Cluj, Sibiu, Banat, se foloseşte “Ciau!” sau “Ceau!”. Adolescenţii mai folosesc şi formulele de salut: “Salve!”, “Salutare!”, “Salut!”, “Noroc!”, “Pa!”, “Te sărut!” sau “Hi”, “Hello”. De asemenea, sunt folosite şi saluturi religioase precum “Doamne ajută!”, “Domnul cu tine!” sau formule specifice anumitor sărbători creştine precum “Hristos a Înviat!”/ “Adevărat a Înviat!”, rostite din ziua de Paşti şi până în ziua de Înălţare. În ziua Înălţării, ortodocşii se salută cu “Hristos S-a Înălţat!” şi se răspunde “Adevărat S-a Înălţat!”.

Modul corect de a saluta îl învăţăm din Codul bunelor maniere. Astfel, dacă intrăm într-o încăpere salutăm primii, iar ceilalţi trebuie să ne răspundă. Dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toţi, iar aceştia trebuie să salute la rândul lor. În orice împrejurare, un bărbat salută întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără salută întotdeauna prima o femeie mai în vârstă. Este politicos să răspundem oricărui salut, iar strânsul mâinii, la bărbaţi, să se efectueze scurt şi ferm.

Formele de salut, indiferent de zona de pe mapamond unde sunt utilizate, contribuie la ameliorarea relaţiilor interumane şi aduc un plus de culoare vieţii, astfel că în fiecare an la 21 noiembrie, sunt organizate numeroase demonstraţii pentru a sublinia importanţa comunicării în menţinerea păcii. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier, la ieșire din Feldioara spre Brașov

Publicat

sursa foto: DRDP

Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier petrecut joi dimineața, la ieșire din localitatea Feldioara spre Brașov.

Potrivit ISU Brașov,la locul accidentului se deplasează trei echipaje SMURD, o autospecială pentru descarcerare și o autospecială cu apă și spumă.

În accident au fost implicate două autoturisme – o Dacia Logan și un Volkswagen, care s-au ciocnit frontal.

Potrivit sursei citate, una dintre persoanele rănite a rămas încarcerată.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 51 de ani din Prahova, dat dispărut după ce a plecat din spital fără acordul medicilor

Publicat

masina politia

Un bărbat de 51 de ani din localitatea Bărcăneşti a fost dat dispărut, miercuri, după ce a plecat din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti fără acordul medicilor, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.

“Azi, (…) în jurul orei 17,40, Poliţia municipiului Ploieşti a fost sesizată despre faptul că numitul Dumitru Matei, în vârstă de 51 de ani, aflându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţe Ploieşti, ar fi părăsit incinta unităţii fără încuviinţarea personalului medical şi nu a mai revenit până la acest moment, rudele nereuşind să îl găsească. Se pare că acesta ar fi plecat în cursul acestei zile din observatorul unităţii medicale, unde se afla pentru investigaţii”, precizează IPJ Prahova.

Bărbatul dispărut are 1,65-1,70 metri înălţime, constituţie astenică, păr tuns scurt de culoare neagră şi barbă. La momentul dispariţiei purta pantaloni sport de culoare neagră şi o bluză bleumarin.

Persoanele care pot oferi detalii despre persoana dispărută sunt rugate să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau cea mai apropiată unitate de poliţie. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Accident mortal pe DJ211A Brăila. O persoană a murit şi două au fost grav rănite, după ce o autoutilitară a intrat într-o căruţă

Publicat

O persoană a decedat şi două au fost grav rănite într-un accident de circulaţie produs miercuri seară, pe DJ 211A, la intrare în localitatea Viziru, informează IPJ Brăila.

O căruţă nesemnalizată, în care se aflau trei persoane, a fost lovită din spate de o autoutilitară condusă de un cetăţean turc, de 47 de ani, care a observat în ultimul moment atelajul care circula în faţa sa, fiind orbit de farurile unui TIR ce venea pe contrasens, potrivit declaraţiei date de şofer poliţiştilor aflaţi la locul accidentului.

Cele trei persoane din căruţă stăteau pe baloţi de ciocani, iar în momentul impactului au fost aruncate pe şosea, căruţaşul, în vârstă de 41 de ani, decedând pe loc, iar o femeie de 52 de ani şi fiului său de 25 de ani fiind grav răniţi.

Şoferul autoutilitarei a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă. AGERPRES

Citește mai departe