Connect with us

ECONOMIE

Nu vom avea probleme nici la energie, nici la alimentele de bază – Kelemen Hunor

Publicat

kelemen.jpg

Vicepremierul Kelemen Hunor susţine că România poate asigura populaţiei, pentru această iarnă, cantităţile necesare de energie electrică, gaze şi lemne, precizând totodată că nu s-a discutat în Guvern despre o eventuală blocare a exporturilor de energie şi cereale.

El a punctat însă că „nu este ceva extravagant să discuţi despre aşa ceva”, dacă va fi cazul.

Prezent joi la UDMR Arad, Kelemen Hunor a fost întrebat dacă Guvernul va putea asigura trecerea cu bine peste iarnă pentru populaţie.

Nu vom avea probleme nici la energie, nici la alimentele de bază – Kelemen Hunor: Guvernul este preocupat şi caută soluţii

„Astăzi tot ce ştim înseamnă că nu vom avea probleme nici la energie şi nu vom avea probleme nici la alimentele de bază. Guvernul este preocupat şi caută soluţii, ieri am luat decizia şi pentru lemnele de foc, şi putem asigura toate cantităţile necesare şi de energie electrică şi de gaze naturale în această iarnă. (…) Sunt convins că vom trece cu bine această iarnă. Vor fi probleme în continuare, că nu noi controlăm preţul curentului electric, al gazelor naturale, nu noi am creat această situaţie, dar facem tot ce ne stă în putinţă şi în limitele bugetului să asigurăm condiţiile cât mai bune pentru această iarnă”, a spus vicepremierul.

Nu vom avea probleme nici la energie, nici la alimentele de bază – Kelemen Hunor: exporturi de energie şi cereale

Întrebat dacă s-a pus problema în Guvern de a se bloca exporturile de energie şi cereale, Kelemen Hunor a declarat că nu au fost astfel de discuţii, dar că „nu este ceva extravagant să discuţi despre aşa ceva”.

„Dacă va fi cazul, sigur că vom discuta”, a mai spus vicepremierul.

Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, este prezent în Arad pentru a participa, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, la comemorarea celor 13 generali executaţi la sfârşitul Revoluţiei de la 1848 – 1849, manifestare a comunităţii maghiare care se desfăşoară în fiecare an la 6 octombrie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ECONOMIE

Asociaţia Pro Infrastructură acuză CNAIR că tergiversează lansarea licitaţiilor pentru supervizori

Publicat

asoc

400 kilometri de autostradă de 6 miliarde de euro fără „câine de pază”. Asociaţia Pro Infrastructură acuză CNAIR că tergiversează lansarea licitaţiilor pentru supervizori.

Rolul supervizorului, al dirigintelui de șantier denumit și „consultant”, „inginer FIDIC” sau simplu „inginer”, în implementarea în teren a unui proiect de infrastructură de transport este esențial: se asigură că lucrările puse în operă de constructor sunt conforme și respectă caietul de sarcini, oferta asumată și normativele în vigoare, adică standardele de calitate necesare, spun cei de la Asociaţia Pro Infrastructură.

„Dar CNAIR tergiversează lansarea licitațiilor pentru aceste servicii esențiale ori, în dulcele stil „timpul trece leafa merge”, tărăgănează procedurile de achiziție publice pornite în urmă cu mai bine de un an de zile în unele cazuri. În lipsa consultantului care să fie zilnic pe șantier și să certifice lucrările executate de antreprenor, se lasă liber la abuzuri, „scurtături” și „optimizări” care cresc riscul ca drumul să aibă probleme pe termen lung și cresc artificial profitul constructorului. Contractarea supervizării este urgentă pe cele 7 loturi ale Autostrăzii A7 dintre Buzău și Bacău, adică 178 km, unde constructorul a intrat în teren sau este pe cale să înceapă execuția (până) în primăvară. Aceeași situație pe lotul 3 de lângă Buzău și pe cele trei sectoare ale Bacău-Pașcani unde suntem în licitație de lucrări, dar ne așteptăm ca să fie și ele parafate cu antreprenorii până în vară. Mai mult, scandalos este că încă nu avem supervizor pe Autostrada A0 Nord tronsonul 2 (între Corbeanca și Afumați) deși se apropie cu pași rapizi de inaugurare în decembrie 2023! La fel pe 1 (în contestații, probabil vom avea constructor până în vară) și 3 (în procedură semnare contract de lucrări)”, arată sursa citată.

Asociaţia Pro Infrastructură acuză CNAIR că tergiversează lansarea licitaţiilor pentru supervizori: sectoare aflate în licitație

Potrivit asociației, nu există timp de pierdut nici pe secțiunile de munte ale A1 Sibiu-Pitești unde antreprenorii vor face proiectare în 2023 dar probabil la anul vor pune utilajele la treabă: „Nu trebuie să fii expert să-ți dai seama că ai nevoie de diriginte de șantier pe 68 de kilometri prin creierii munților pe Valea Oltului și Valea Topologului. Nici pe ciotul Holdea-Margina al A1 nu există consultant! Tot în 2024 ar trebui să se înceapă și aici lucrările. Doar aceste exemple de autostrăzi amintite mai sus însumează aproape 400 kilometri și au o valoare contractuală/estimată totală de peste 6 miliarde de euro! Iar din urmă vin noi sectoare aflate în licitație, precum A13 Boița-Făgăraș sau capetele din PNRR ale A8 Târgu Mureș-Târgu Neamț. Desigur, lor li se adaugă și multe alte proiecte rutiere mai mici și mai puțin mediatizate care nu au supervizor pe șantier”. Mediafax

Sursa foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Citește mai departe

ECONOMIE

Câți dintre investitorii români ar investi pe termen lung în criptoactive şi plăţi digitale

Publicat

criptomonede

Patru din zece investitori români (39%) par să se orienteze către criptoactive şi plăţi digitale atunci când se gândesc la investiţii pe termen lung, potrivit unui sondaj recent realizat de o platformă de investiţii.

Potrivit eToro Retail Investor Beat, la întrebarea legată de planurile de investiţii pe termen lung pe care investitorii le au în vedere, o treime dintre respondenţi (33%) au indicat transformarea digitală, iar 32% că au în vedere tehnologia curată, în timp ce o pondere similară se orientează către robotică şi automatizare.

O analiză eToro aminteşte şi de concluziile Forumului Economic Mondial, care a avut loc la Davos şi unde s-a ajuns la concluzia că tehnologia sprijină tranziţia către energia verde.

„Se preconizează că hidrogenul verde, fuziunea nucleară şi alte tehnologii curate îşi vor continua dezvoltarea în 2023, pentru a accelera separarea de combustibilii fosili.

Potrivit unor estimări, trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabilă va ajuta economiile să economisească 12 trilioane de dolari până în 2050.

Câți dintre investitorii români ar investi pe termen lung în criptoactive şi plăţi digitale. Producţia locală de energie eoliană şi solară a crescut în primele 11 luni ale anului 2022

În ultimele 12 luni, iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) a crescut cu peste 8%, iar anul acesta a crescut cu aproape 5%.

Pe o piaţă care a înregistrat preponderent pierderi, acest lucru subliniază importanţa pe care investitorii o acordă acestui sector.

În România, cele mai recente date arată că producţia locală de energie eoliană şi solară a crescut în primele 11 luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021″, menţionează sursa citată.

Datele centralizate de către reprezentanţii platformei de investiţii evidenţiază faptul că, în ultimele 12 luni, sectorul tehnologic (XLK) a pierdut aproape 17% din cotaţiile bursiere, dar la începutul acestui an a înregistrat o revenire de 6,56%.

Consultanţii Gartner preconizează că, în 2023, cheltuielile IT la nivel mondial vor totaliza 4.500 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 2,4% faţă de 2022. În această marjă, segmentele de software şi de servicii IT ar urma să crească cu 9,3%, respectiv cu 5,5%, în cursul acestui an.

Pe de altă parte, segmentul dispozitivelor este prognozat să scadă cu 5,1%, pe măsură ce atât consumatorii, cât şi companiile îşi prelungesc ciclurile de reînnoire a dispozitivelor, în timp ce cheltuielile IT vor creşte în fiecare ţară şi în fiecare industrie verticală pe care compania le urmăreşte.

Câți dintre investitorii români ar investi pe termen lung în criptoactive şi plăţi digitale. La cât vor ajunge veniturile mondiale din software-ul legat de inteligenţa artificială (IA)

„În 2023, Gartner vede companiile încercând să creeze „sisteme imunitare” digitale şi să-şi optimizeze rezilienţa, pentru a se proteja de numeroasele riscuri pe care le-am observat în 2022, inclusiv ameninţările cibernetice şi cele asupra lanţurilor de aprovizionare.

Veniturile mondiale din software-ul legat de inteligenţa artificială (IA) sunt prognozate să totalizeze 62,5 miliarde de dolari în 2022, o creştere de 21,3% faţă de 2021.

Companiile vor analiza cum să utilizeze mai bine IA şi să optimizeze gestionarea încrederii, a riscurilor şi a securităţii acestei tehnologii.

Unii experţi văd în 2023 un an în care companiile vor încerca să îşi monetizeze mai bine cheltuielile anterioare în evoluţia inteligenţei artificiale, în loc să dezvolte noi instrumente.

Câți dintre investitorii români ar investi pe termen lung în criptoactive şi plăţi digitale. Companiile se vor concentra pe inteligenţa artificială

Cu toate acestea, companiile se vor concentra pe inteligenţa artificială pentru a obţine o mai multă valoare din seturile de date existente”, relevă analiza citată.

Pe acest fond, un sondaj eToro arată că românii ar putea fi bine poziţionaţi pentru a profita de creşterea pe termen lung din sectorul tehnologic.

Astfel, 39% dintre investitorii din ţara noastră au în plan să se orienteze către criptoactive şi plăţi digitale, 33% către transformarea digitală şi 32% au în vedere tehnologia curată, aceeaşi pondere fiind orientată către robotică şi automatizare.

eToro este o platformă de investiţii cu active multiple ce permite oamenilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Rafinăria Petromidia își va reduce producţia pentru 10 zile. Vor avea loc mai multe operațiuni de mentenanță

Publicat

rafinarie petromidia sursa foto fb rompetrol
sursa foto: Facebook / Rompetrol, arhivă foto

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), va efectua, în următoarea perioadă, o serie de operaţiuni de mentenanţă, urmând să îşi reducă producţia la rafinăria Petromidia pentru aproximativ 10 zile, scrie Ziarul Financiar.

Compania va efectua lucrări de schimbare şi regenerare a catalizatorilor, decocsare şi alte operaţiuni specifice de mentenanţă. La finalizarea lucrărilor, rafinăria va continua să proceseze la capacitate optimă de producţie, de aproximativ 15.000 de tone de materii prime prelucrate zilnic.

„Pe parcursul lucrărilor programate, compania va continua să asigure necesarul de carburanţi pe piaţa din România. Carburanţii produşi în rafinăria Petromidia se adresează prioritar pieţei domestice, dar susţin şi realizarea de exporturi în ţări precum Republica Moldova, Georgia şi Bulgaria”, se precizează în comunicatul Rompetrol Rafinare.

Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre şi reprezintă aproximativ 40% din capacitatea de rafinare de pe teritoriul României.

Rafinăria Petromidia își va reduce producţia pentru 10 zile. Ce sume a încasat unitatea din Năvodari în primele 9 luni ale anului 2022

Unitatea din Năvodari dispune de un flux stabil de materie primă, graţie livrărilor de ţiţei kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

În primele 9 luni ale anului 2022, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime, obţinând o producţie de aproximativ 1 milion de tone de benzină şi 1,97 milioane de tone de carburanţi diesel şi Jet A1. De asemenea, în al treilea trimestru al anului trecut, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost la nivel maxim, de 100%, cu un supus total de 1,5 milioane de tone de materii prime.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ECONOMIE

Acord de principiu al statelor Uniunii Europene privind asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei

Publicat

comisia europeana
fotografie cu caracter ilustrativ

Miniştrii de Externe din statele Uniunii Europene au ajuns, luni,  23 ianuarie 2023, la un acord de principiu cu privire la asistenţa militară suplimentară destinată Ucrainei, care, conform unor surse, ar putea fi de peste 500 de milioane de euro.

„Cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Afaceri Externe, miniştrii de Externe au ajuns la un acord politic pentru asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei, în cadrul Instrumentului European de Pace. Menţinem susţinerea pentru forţele armate ucrainene”, a anunţat Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Oficiali europeni citaţi de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde afirmă că noul plan de asistenţă militară se ridică la 500 de milioane de euro. În plus, vor fi oferite echipamente non-letale în valoare de 45 de milioane de euro pentru misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni.

Uniunea Europeană oferă Ucrainei asistenţă militară masivă în eforturile de respingere a invaziei militare ruse. Moscova a acuzat statele occidentale că prelungesc conflictul militar din Ucraina prin oferirea de armament.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe