Connect with us

EVENIMENT

IGPR: Numărul accidentelor grave a scăzut în 2021 față de 2020. Anul trecut, și-au pierdut viața în accidente 1.779 de persoane

Publicat

nou general accident politia

Accidentele rutiere grave au înregistrat în anul 2021 o scădere cu 21,6% faţă de anul precedent. Numărul persoanelor rănite grav în astfel de evenimente fiind mai mic cu aproximativ 1.700, a informat, marţi, 13 decembrie 2022, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în fiecare an, Poliţia Română, printr-o colaborare a Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii cu Direcţia Rutieră, realizează Buletinul siguranţei rutiere, rezultat din monitorizarea şi analiza acestei problematici la nivel naţional.

„În plan european, anul 2021 marchează începutul unui nou Cadru de politică al UE privind siguranţa rutieră 2021 – 2030, prin care se stabileşte drept obiectiv comunitar reducerea deceselor şi vătămărilor grave cu 50% până în 2030, etapă intermediară în atingerea obiectivului strategic de a ajunge la aproape niciun deces şi la nicio rănire gravă pe drumurile din Uniunea Europeană până în 2050 (‘Viziunea zero’)”, se precizează în comunicat.

În 2021, 1.779 de persoane au murit în urma accidentelor

În 2021, pe drumurile publice din România, s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, soldate cu 1.779 de decese, rănirea gravă a 3.790 de persoane şi rănirea uşoară a altor 2.235.

Comparativ cu 2020, în 2021, s-au produs cu 1.356 mai puţine accidente rutiere grave (-21,6%), în timp ce numărul persoanelor rănite grav în astfel de evenimente a fost mai mic cu 1.692 (-30,9%), arată sursa citată.

În raport de mediul producerii lor, în 2021, cel mai mare număr de accidente rutiere grave a fost înregistrat în rural, respectiv 1.915 evenimente, 39% din totalul anual, menţionează IGPR.

Care sunt principalele cauze ale accidentelor

Aproximativ o treime (32,4%) dintre accidentele rutiere grave produse în 2021 sunt evenimente în care au fost accidentaţi grav pietoni (1.594).

„Comparativ cu anul anterior, se remarcă o scădere, în 2021 producându-se cu 315 mai puţine astfel de evenimente (-16,5%)”, precizează Poliţia Română.

Conform IGPR, neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară de către pietoni rămân şi în 2021 cele mai frecvente două cauze generatoare de accidente rutiere grave, următoarele cauze în ordinea frecvenţei lor de manifestare fiind neacordarea de prioritate pietonilor, abaterile bicicliştilor şi neacordarea de prioritate vehiculelor.

„În 61,2% dintre accidentele grave produse în anul 2021, vinovăţia, integral sau în parte, aparţine unui conducător de autoturism. La fel ca în anul 2020, în anul 2021, pietonii au reprezentat cele mai numeroase victime – 32,8% din totalul celor decedaţi.

Pietonii reprezintă 51,3% dintre persoanele decedate în accidentele produse pe stradă, 28,6% în cele care au avut loc pe drumuri naţionale şi 30% în evenimentele de pe drumuri judeţene”, arată Poliţia Română. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Podcast Cluj24. Alexandru Cordoș (PSD): Electoratul de stânga vrea o schimbare. Vor fi schimbări în județul Cluj

Publicat

cordos 2.jpg

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost desemnat candidat al social-democraților la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost consilier local la Cluj-Napoca, fost senator două legislaturi, în prezent consilier județean, acesta explică în podcastul ”Test de sinceritate”, realizat de Vasile Măgrădean, la Cluj24 de ce a decis să treacă la nivelul următor și să vizeze câștigarea funcției de președinte al CJ Cluj.

Alexandru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr din Alba, prins la volan, beat și fără permis de conducere, pe DN 75. Ce alcoolemie avea și ce măsuri au luat polițiștii

Publicat

masina politia fb politia romana.jpg

Un tânăr din Alba a fost prins în timp ce conducea băut și fără permis. A fost oprit de polițiști pe DN 75, la Bistra.

Tânărul de 26 de ani, din comuna Vidra, a fost depistat în trafic în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 3.50, de către polițiștii Postului de Poliție Bistra. Acesta conucea un autoturism, pe raza comunei Bistra, a anunțat IPJ Alba.

Se afla sub influența băuturilor alcoolice și nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Supraînălțarea digului de pe râul Mureș, la Cisteiu de Mureș. Sistem de monitorizare cu fibră optică

Publicat

supraînălțarea digului de pe râul mureș, la cisteiu de mureș.

Supraînălțarea digului de pe râul Mureș, la Cisteiu de Mureș. O porțiune de 3,2 kilometri de dig, aflată în zona satului Cisteiu de Mureș, urmează să fie reabilitată și supraînălțată. Proiectul prevede amplasarea unui sistem de monitorizare cu fibră optică, care va putea detecta și monitoriza mișcările și deformările digului. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis cfr cluj facebook cfr.jpg

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe