Connect with us

EVENIMENT

Numărul autovehiculelor diesel care circulă pe drumurile din Europa a crescut cu 74% în ultimii 4 ani (analiză)

Publicat

Numărul autovehiculelor diesel care circulă pe drumurile din Europa a ajuns la 51 de milioane, în creştere cu 74% comparativ cu anul 2016, când a izbucnit scandalul Volkswagen, reiese dintr-o analiză a organizaţiei Transport şi Environment (T&E) de la Bruxelles, citată de 2Celsius România.

În acest context, România a înregistrat cea mai ridicată rată a importurilor de maşini diesel în regiune, precizează documentul.

‘Deşi România se află la mijlocul clasamentului, ţara noastră a înregistrat cea mai mare rată de importuri a dieselurilor poluante în Europa Centrală şi de Est. Acest fapt se datorează taxării precare din ultimii trei ani a maşinilor care emit noxe şi pulberi în suspensie. Pe de altă parte, măsurile administraţiilor locale privind limitarea accesului maşinilor poluante sunt firave, iar impactul dieselurilor asupra calităţii aerului în centrele urbane este semnificativ’, declară Raul Cazan, preşedintele 2Celsius.

Analiza relevă o creştere cu 18%, în ultimele 12 luni, şi un salt de 74%, din 2016. Realizatorii cercetării susţin că „având în vedere că Volkswagen este încă suspectată că instalează dispozitive de manipulare a emisiilor, numărul real al maşinilor poluatoare ar putea fi mult mai mare”.

Calculele se bazează pe date referitoare la vânzările din 2008 până în prezent, precum şi pe date privind emisiile reale din atmosferă. „Acestea arată că producătorii de maşini continuă să vândă autovehicule diesel poluatoare. Aproape o cincime din acestea sunt în Germania (9,9 milioane), urmată de Franţa (9,8 milioane) şi Marea Britanie (8,5 milioane). Împreună cu Italia, Spania şi Belgia, cele şase ţări reprezintă 81% din flota poluatoare a UE”, se menţionează în concluziile analizei de specialitate.

„Principalul motiv pentru creşterea numărului acestor maşini este decizia producătorilor de a-şi maximiza profiturile vânzând în continuare modelele diesel existente în loc de a investi în modele mai curate. Din 2015 când a izbucnit scandalul Dieselgate, primii cinci producători de maşini care au vândut peste două treimi din autovehiculele diesel din UE au înregistrat profituri de peste 140 de miliarde de euro”, sunt de părere realizatorii cercetării.

Potrivit sursei citate, Grupul Volkswagen este responsabil pentru mai mult de 20% din maşinile şi dubele diesel din UE (11,6 milioane), Renault-Nissan pentru 8,1 milioane, iar PSA Group pentru 7,2 milioane.

„Este scandalos să vedem cum creşte numărul maşinilor diesel pe drumurile din UE şi cum depăşeşte 50 de milioane. Asta se întâmplă din cauză că producătorii prioritizează profiturile, şi nu sănătatea oamenilor. Decidenţii se fac că nu văd această sursă majoră de poluare a aerului şi refuză să oblige producătorii să facă modele mai curate’, spune Florent Grelier, reprezentant al organizaţiei Transport & Environment.

Conform datelor Agenţiei Europene de Mediu, expunerea la oxid de azot, substanţă emisă de motoarele diesel, a cauzat decesul prematur al 79.000 de persoane din 41 de ţări europene, în 2015.

Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu (T&E) are ca scop promovarea şi crearea atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel global, de politici pe domeniul transporturilor, bazate pe principii de dezvoltare sustenabilă. Înfiinţată în anul 1990, T&E reprezintă 58 de organizaţii din 26 de ţări din Europa, în special grupuri de mediu şi militanţi care lucrează pentru politici de transport durabile la nivel naţional, regional şi local.

Entitatea coordonează Coaliţia Internaţională pentru Aviaţie Durabilă (ICSA), care are statutul de observator la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO) şi este membră a Coaliţiei pentru Transporturi Navale (CSC), ce deţine statutul de observator în cadrul Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI).

2Celsius (2C) este organizaţie membră a reţelei Transport şi Mediu de la Bruxelles (T&E). AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos va fi modernizat. Valoarea lucrărilor

Publicat

foto: centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică de la galda

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) din Galda de Jos va fi modernizat și transformat în Centru de Abilitare și Reabilitare (CABR). Investiția de peste 15,6 milioane de lei vizează, printre altele, scăderea consumului anual de energie convențională, utilizarea energiei din surse regenerabile, asigurarea serviciilor de calitate în condiții de siguranță și creșterea gradului de confort a persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate. 

Direcția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Echipa de la Liceul de Informatică din Cluj, premiul I la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Publicat

locul 1.jpeg

Echipa de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a câștigat premiul I, de 3.000 de lei, la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Cluj a organizat în premieră semifinala județeană „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri.

Competiția este parte a programului național omonim adresat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosarul Mineriadei: fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare

Publicat

dosarul mineriadei: fostul premier petre roman și fostul vicepremier gelu voican

Dosarul Mineriadei. Fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare de procurorii militari în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Meteo în Alba, în weekend 26 – 28 aprilie. Cum va fi vremea de Florii. Prognoza pe localități

Publicat

meteo în alba, în weekend 26 – 28 aprilie. cum

Cum va fi vremea de Florii. Meteo în Alba, în weekend 26 – 28 aprilie. Prognoza pe localități. În ultimul weekend din aprilie vom avea parte de o vreme frumoasă, cu temperaturi în creștere.

Ploile se opresc în sfârșit, iar soarele va fi tot mai prezent. Cea mai frumoasă zi va fi chiar de Florii, cu temperaturi maxime de 22 – 24 de grade Celsius și minime cuprinse între 5-7 grade Celsius.

Vezi și Vremea în România până la jumătatea lunii mai: Variații mari de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe