Connect with us

ACTUALITATE

Numărul autovehiculelor furate, descoperite de poliţiştii de frontieră, este în creştere cu peste 40% în luna august

Publicat

În luna august a anului 2019, în urma acţiunilor desfăşurate în punctele de frontieră şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 32 autovehicule (27 autoturisme, trei remorci, un microbuz și un automarfar), care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 22 de autovehicule, în acest an s-a constatat o creştere de peste 40%.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare) şi P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu R. Bulgaria, în P.T.F. Giurgiu şi P.T.F. Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova.

Persoanele implicate au fost cetăţeni români, bulgari, moldoveni, ucraineni, germani, turci, italieni, iar mărcile cele mai întâlnite au fost cele de lux – BMW, Audi sau Jaguar.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea şi a punctelor comune de contact.

Din analizele efectuate la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită care aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracţionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene.

Dintre cazurile semnificative înregistrate în luna august a anului 2019 pe linia prevenirii şi combaterii traficului cu autoturisme furate, prezentăm următoarele:

  • În data de 04.08.2019, la Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, un cetăţean bulgar, care conducea un autoturism marca Jaguar, înmatriculat în Marea Britanie. În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că mașina,  în valoare de 88.000 de lei, figurează ca „bun căutat pentru confiscare“, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie în aprilie 2019.
  • Câteva zile mai târziu, în data de 10 august a.c., la Punctul de Trecere al Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat un cetățean român care conducea tot un autoturism marca Jaguar, înmatriculat în Italia. Cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în bazele de date, în urma cărora au constatat că autoturismul în valoare de 94.000 lei era semnalat ca fiind căutat de autoritățile din Italia.
  • În data de 03.08.2019, în jurul orei 20.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, cetățeanul român C.A., în vârstă de 32 de ani. Acesta conducea un autoturism marca Audi A6, înmatriculat în Italia. Şi de această dată, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare în bazele de date, constatând că autoturismul în valoare de aproximativ 117.500 lei era semnalat ca „bun căutat pentru confiscare”, alertă introdusă de autoritățile din Italia.

Sursa: Poliția de Frontieră Română

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe