Connect with us

ACTUALITATE

Numărul cazurilor de rujeolă s-a DUBLAT, de la o lună la alta, în judeţul Suceava

Publicat

rujeola

Numărul cazurilor de rujeolă este în creştere continuă în ultimele luni, acesta dublându-se de la lună la lună, a informat, marţi, directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.

Aceasta a spus că, după o perioadă în care nu s-au înregistrat cazuri de rujeolă în judeţ, din luna ianuarie au reapărut, numărul fiind în creştere.

Potrivit datelor statistice de la DSP Suceava, în martie s-au înregistrat 20 de cazuri, în aprilie 42, iar în luna mai 87 de cazuri, 90% dintre acestea necesitând internare, dar fără a se înregistra decese.

De la începutul anului au fost raportate, la nivel judeţean, 157 de cazuri de îmbolnăvire, cele mai multe în zonele Câmpulung Moldovenesc, Vama şi Pojorâta, majoritatea pacienţilor nefiind vaccinată.

Conform procedurilor, pentru fiecare caz de rujeolă s-a efectuat anchetă epidemiologică cu depistarea contacţilor direcţi, anunţarea medicilor de familie, asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari, în vederea aplicării măsurilor antiepidemice.

Liliana Grădinariu a subliniat că singura şi cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este vaccinarea, ce conferă imunitate pe viaţă în majoritatea cazurilor.

Este necesară vaccinarea cu două doze a cel puţin 95% din populaţie, pentru a împiedica circulaţia bolii.

Vaccinul poate fi administrat doar cu colaborarea părinţilor sau aparţinătorilor.

În judeţul Suceava, acoperirea vaccinală este de 85%, iar DSP dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic.

Rujeola sau pojarul este o boală respiratorie foarte contagioasă şi se estimează că 90% din persoanele neimunizate expuse vor contracta boala. Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave, unul din patru copii ajungând la spital din cauza gravităţii bolii, iar unul dintr-o mie moare, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.

Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinaţi şi care, dacă se îmbolnăvesc, pot face forme grave ale afecţiunii.

O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură, în situaţia în care nu au protecţie, iar fătul poate fi afectat de virus. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de PRIMĂRII. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de

Publicitate

Taxa auto pentru vehiculele poluante ar putea fi decisă la nivel local, nu national, deci de către primarii aleși de populație și de către consilierii locali. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după ședința de Guvern, că propunerile privind această taxă trebuie să vină din partea primăriilor, întrucât tot ele vor fi responsabile de aplicarea noilor măsuri, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comunele Albești și Coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. Investiții în energie verde din Fondul pentru Modernizare

Publicat

comunele albești și coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. investiții

Publicitate

Vești bune pentru locuitorii comunelor Albești și Coțușca din județul Botoșani: cele două administrații locale au semnat contractele de finanțare pentru construirea unor centrale fotovoltaice, investiții care vor reduce semnificativ costurile cu energia electrică și vor aduce multiple beneficii comunităților.

Evenimentul a avut loc ieri, la sediul Ministerului Energiei, unde primarii Florin-Cristian Cîmpanu (Albești) și Constantin-Viorel Ciobanu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi obligații pentru operatorii de transport: Afișarea tarifelor în sistem Braille pentru nevăzători

Publicat

noi obligații pentru operatorii de transport: afișarea tarifelor în sistem

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, precum și un Ordin privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Abia ăsta e ca Schumacher: Un tânăr de 24 de ani a fost prins cu 223 km/h pe A1. A fost sancționat drastic de polițiști

Publicat

abia ăsta e ca schumacher: un tânăr de 24 de

Publicitate

Un tânăr de 24 de ani a fost surprins de radar în timp ce rula cu nu mai puțin de 223 km/h pe autostrada A1, pe un tronson unde limita de viteză este de 130 km/h, una dintre cele mai mari viteze înregistrate de radar pe șoselele din România.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, incidentul s-a petrecut miercuri, 2 aprilie, pe autostrada A1, la kilometrul 431, sensul de mers dinspre Lugoj către Deva.

Polițiștii din cadrul Biroului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe