EVENIMENT
Tot mai multe persoane vindecate de COVID-19 din Brașov s-au înscris pentru donare de plasmă
Numărul donatorilor de plasmă vindecaţi de COVID-19 a crescut în ultima perioadă la nivelul judeţului Braşov, aproximativ 20 de persoane adresându-se, zilnic, Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS), a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul unităţii, Camelia Roşu.
„Oamenii, în general, donează la Braşov, este o populaţie educată. Donează şi sânge şi, în ultima perioadă, a crescut şi numărul donatorilor de plasmă. Avem programări până în luna ianuarie”, a precizat Camelia Roşu, menţionând că se fac recoltări de la câte 5 persoane/zi.
Potrivit acesteia, numărul ridicat de donatori de plasmă convalescentă se datorează inclusiv campaniilor desfăşurate, atât la nivel naţional, cât şi local, o astfel de acţiune fiind cea desfăşurată în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie împreună cu Asociaţia Medicilor de Familie din Braşov.
Conform directorului CTS Braşov, recoltarea de plasmă COVID-19 se realizează prin două proceduri – cea prin plasmafereză, care este mai eficientă, putându-se recolta mai multe unităţi şi fără pierderea unor componente sangvine, care durează 45-60 de minute, şi cea de donare de sânge, care necesită 15 minute.
„Ne-am acoperit toată cererea de plasmă convalescentă şi, dacă e nevoie, putem da şi altor judeţe”, a subliniat Camelia Roşu, mulţumindu-le, totodată, braşovenilor care au înţeles necesitatea de a dona.
Ea a adăugat că recoltările se fac zilnic, între orele 7,00 şi 12,30, criteriile de eligibilitate pentru donarea de plasmă fiind cele standard, pentru cea de sânge, însă selecţia donatorilor se face de către medicul specialist din centru.
Peste 13.000 de pacienţi cu COVID-19 au fost declaraţi vindecaţi, de la începutul pandemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului Braşov. Agerpres
EVENIMENT
Acord al coaliției de guvernare, pentru reforma lui Bolojan în administrația publică. Câte posturi ar urma să fie desființate
Liderii coaliției de guvernare pare că au ajuns la un acord în ceea ce privește reforma în administrația publică. Marți, 4 noiembrie, liderii din coaliția PNL-PSD-USR-UDMR s-au întâlnit, iar una dintre temele dezbătute a fost reforma în administrația publică, reformă propusă de Ilie Bolojan.
Potrivit reporterilor digi24.ro, în jurul orei 16.30 liderii coaliției au ajuns la un consens. Ar fi vorba despre un acord de principiu, privind tăierile de personal din administrația…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
INTERVIU Preşedintele COPAC – ghid de orientare şi supravieţuire prin jungla sistemului medical
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) este una dintre cele mai importante organizaţii ale pacienţilor din România. Preşedintele COPAC, Radu Gănescu a oferit, pentru Cluj24, un mic ghid de orientare prin hăţişul sistemului medical românesc.
Primordial pentru pacient este accesul la tratament
Rep: Există o dezbatere la nivel naţional în privinţa acestot…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum se calculează pensia în România în 2025. Ghid simplificat: formula de calcul, pe înțelesul tuturor
Cum se calculează pensia în România în 2025: Suma pe care urmează să o primească o persoană care iese la pensie urmează un principiu simplu: fiecare primește în funcție de cât a contribuit de-a lungul vieții de muncă.
Cu cât ai avut un salariu mai mare și ai lucrat mai mulți ani, cu atât pensia ta va fi mai mare. Excepție fac pensiile speciale și pensiile de serviciu, care sunt necontributive.
Din anul 2024, modul de calcul s-a schimbat odată cu aplicarea noii Legi a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rețete etnice vechi și noi. Dezbatere despre gastronomia românească și influențele asupra acesteia, la Alba Iulia
Detalii despre gastronomia românească și influențele asupra acesteia vor fi prezentate vineri, 7 noiembrie la Depozitul de Ceramică Veche din Alba Iulia. Invitații sunt Vasile Ernu, scriitor, și Marius Rotar, istoric și cercetător.
Este vorba despre o dezbatere despre gastronomia românească și influențele celor trei imperii – austro-ungar, rus și otoman – asupra felului în care mâncăm și ne definim identitatea culinară astăzi.
Dezbaterea are loc în cadrul proiectului…
Citește mai mult pe Alba24.ro


