Connect with us

ACTUALITATE

Numărul elevilor din sistemul de învățământ românesc, în scădere continuă. Cei mai mulți copii și tineri au emigrat anul trecut

Publicat

Numărul elevilor din sistemul de învățământ românesc este într-o scădere continuă, pe măsură ce populația scade, din cauze demografice naturale sau din cauza migrației, informează ziarul Alba24.ro.

Anul trecut au emigrat 44.048 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Este cel mai mare număr de persoane care migrează din România, din această categorie de vârstă, din anul 2010 până în prezent, notează edupedu.ro. Cea mai mare creștere este la grupa 15-19 ani, adică elevi de liceu, urmată de 0-4 ani – familii cu copii mici, care pleacă din țară.

Cei 44.048 de copii și tineri care au emigrat anul trecut reprezintă un potențial de 1.761 de clase de școală a câte 25 de elevi. Asta în contextul în care anul trecut România a avut cea mai mare migrație din ultimii 9 ani.

Pe grupe de vârstă, cea mai mare creștere a emigrației este între 15 și 19 ani, mai ales în rândul băieților, potrivit datelor INS. O creștere mare are și grupa de vârstă 0-4 ani. De asemenea, se poate observa că și grupa 5-9 ani consemnează o creștere față de anii trecuți.

Potrivit datelor INS, de la 3.497.228 de copii și elevi înscriși în învățământul preuniversitar în anul 2007, în anul 2017 mai erau 3.039.690 (mai puțini cu 13,8%).

Reducerea populației școlare înseamnă implicit reducerea numărului de clase și chiar desființarea școlilor. Din 8.230 de școli înregistrate oficial în 2007, au mai rămas 7.047 de unități de învățământ 10 ani mai târziu (-14,4%). Fenomenul este prezent cu mai mare amploare în mediul rural și în orașele mici.

În ultimii 4 ani au plecat din țară 855.175 de români, adică 4,4% din populația rezidentă a României la data de 1 ianuarie 2019.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe