ACTUALITATE
Numărul fumătorilor de sex masculin a scăzut pentru prima dată pe plan mondial
Lupta împotriva fumatului a înregistrat o premieră, ce poate fi considerată un „punct de cotitură”: numărul bărbaţilor care consumă tutun a scăzut pentru prima dată pe plan mondial, o tendinţă observată la femei de mai mulţi ani deja, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport publicat joi, informează AFP.
Această informaţie nu este deloc lipsită de consecinţe, deoarece bărbaţii reprezintă marea majoritate (82%) din totalul de 1,337 miliarde de consumatori de tutun pe plan mondial, a precizat OMS, care analizează comportamentele fumătorilor şi ale altor consumatori de tutun de aproape 20 de ani.
Până în prezent, OMS constatase „o creştere regulată a numărului de bărbaţi care consumă produse mortale fabricate din tutun”, a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în acelaşi comunicat.
„Or, acum, pentru prima dată, observăm o scădere, datorită atitudinii mai ferme a guvernelor în faţa industriei tutunului”, a adăugat el, salutând totodată „acest punct de cotitură în lupta împotriva fumatului”, care s-a produs în 2019 şi care ar trebui să fie confirmat în viitor.
În aproape 20 de ani, numărul total al consumatorilor de tutun pe plan mondial a scăzut cu aproximativ 60 de milioane şi a ajuns la 1,337 miliarde de persoane în 2018, potrivit celei de-a treia ediţii a raportului mondial al OMS despre fumat.
Această scădere se explică prin scăderea cu aproximativ 100 de milioane a numărului consumatoarelor de tutun în aceeaşi perioadă, care a ajuns la 244 de milioane în 2018. În aceeaşi perioadă, numărul bărbaţilor care consumă produse pe bază de tutun a crescut cu 40 de milioane (1,093 miliarde în 2018).
Raportul OMS, care acoperă doar produsele conţinând tutun şi exclude ţigaretele electronice, arată că tendinţa de creştere a numărului de fumători de sex masculin a fost stopată.
Potrivit previziunilor OMS, numărul consumatorilor bărbaţi ar trebui să scadă cu 2 milioane între 2018 şi 2020 şi va ajunge la 1,091 miliarde, urmând să scadă apoi cu 4 milioane între 2020 şi 2025, când va ajunge la 1,087 miliarde.
Global, OMS prevede o scădere cu 10 milioane de persoane a numărului total pentru ambele sexe în raport cu 2018 şi o nouă scădere de 27 milioane până în 2025.
Aceste cifre arată că eforturile de luptă ale ţărilor pentru a învinge fumatul progresează, potrivit OMS, pentru care progresele rămân totuşi insuficiente în raport cu obiectivele fixate de către guverne.
Raportul arată de altfel că în Asia de Sud-Est sunt înregistrate cele mai mari rate ale fumatului, dar acestea ar trebui să scadă cu rapiditate, potrivit OMS, pentru a ajunge la niveluri asemănătoare cu cele din regiunile europene şi din Pacificul occidental.
În fiecare an, fumatul se află la originea a peste 8 milioane de decese, cauzând, în medie, moartea unui fumător din doi. Peste 7 milioane dintre aceste decese sunt cauzate de consumul direct al produselor din tutun, iar 1,2 milioane de decese reprezintă un rezultat al fumatului pasiv, potrivit OMS.AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro