EVENIMENT
Numărul locurilor de muncă vacante a crescut la peste 47.000 în primul trimestru din 2023

Numărul locurilor de muncă vacante a fost 47.100 în primul trimestru al din anul 2023, în creştere cu 5.200 faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul I 2023 a fost 0,93%, în creştere cu 0,10 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2022, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 200, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,02 puncte procentuale.
În ce domenii s-a înregistrar cea mai mare cerere
În trimestrul I 2023, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,91%), intermedieri financiare şi asigurări (1,88%), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,67%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,61%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.000 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 1,01%.
Sectorul bugetar a însumat sub o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.200 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 4.700 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 1.200 locuri vacante în învăţământ.
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activităţi de servicii (0,25%), respectiv în învăţământ (0,33%). Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în alte activităţi de servicii (100 locuri vacante), respectiv în industria extractivă şi tranzacţii imobiliare (200 locuri vacante pentru fiecare în parte).
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (+0,89 puncte procentuale), urmate de intermedieri financiare şi asigurări (+0,71 puncte procentuale). În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au observat în sănătate şi asistenţă socială (+1.600 locuri vacante), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1.000 locuri vacante), respectiv construcţii (+900 locuri vacante).
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante scăderi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,43 puncte procentuale), respectiv în transport şi depozitare (-0,39 puncte procentuale).
Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut cele mai importante scăderi în aceleaşi activităţi economice şi anume transport şi depozitare (-1.100 locuri vacante), respectiv activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-700 locuri vacante).
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost tot în tranzacţii imobiliare (+0,69 puncte procentuale), urmate de intermedieri financiare şi asigurări (+0,52 puncte procentuale).
Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai relevantă creştere în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1.100 locuri vacante).
La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari scăderi ale celor doi indicatori s-au observat în informaţii şi comunicaţii (-0,64 puncte procentuale, respectiv -1.200 locuri vacante), respectiv transport şi depozitare (-0,37 puncte procentuale, respectiv -1.000 locuri vacante).
În trimestrul I 2023, cele mai mari valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,16%), funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (1,11%), respectiv ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (1,05%).
Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai ridicate valori în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (13.600 locuri vacante), şi în cele de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (7.100 locuri vacante).
Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,36%, respectiv 100 locuri vacante) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,55%, respectiv 2.000 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat creşteri, cu excepţia ocupaţiilor de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (-0,10 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante). Astfel, cele mai importante creşteri s-au regăsit în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,17 puncte procentuale, respectiv +2.100 locuri vacante), tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +800 locuri vacante), respectiv de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (+0,14 puncte procentuale, respectiv +900 locuri vacante).
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai relevantă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a observat în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,21 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai mare scădere în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (-700 locuri vacante).
La polul, atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cele mai semnificative creşteri în rândul ocupaţiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (+0,10 puncte procentuale, respectiv +400 locuri vacante), respectiv de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (+0,05 puncte procentuale, respectiv +300 locuri vacante).
Agerpres
EVENIMENT
Scandal într-o locuință din Zlatna. O tânără a fost agresată de iubit, din gelozie. Polițiștii au emis ordin de protecție

Scandal într-o locuință din Zlatna. O tânără a reclamat la Poliție că a fost agresată de către iubitul ei. A fost emis un ordin de protecție provizoriu, iar tânărul s-a ales cu dosar penal.
Potrivit IPJ Alba, luni, 30 iunie, polițiștii din Zlatna au fost sesizați de către o tânără de 22 de ani, din localitatea Almașu Mare, cu privire la faptul că ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele verificări a reieșit că, duminică seara (29 iunie, în jurul orei 22.45,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Boc: Am adjudecat licitația pentru școala din Bună Ziua. Capacitatea, peste 600 de elevi

Primarul Emil Boc a anunțat adjudecarea licitației pentru construcția școlii din cartierul Bună Ziua care a are o capacitate de peste 640 elevi, aceasta fiind o investiție majoră de la bugetul local în educație de calitate.
”Avem o veste bună pentru ceea ce înseamnă investiții în sistemul educațional. Licitația pentru construcția școlii din cartierul Bună Ziua a fost adjudecată. Din cele 10 firme participante, asocierea Axial Construct Invest – ArchDesign a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Tânăr din Fărău, REȚINUT pentru tâlhărie. A agresat un bărbat de 50 de ani și i-a furat telefonul

Un tânăr de 21 de ani din Fărău a fost reținut de polițiști, pentru tâlhărie. Acesta l-ar fi agresat un bărbat de 50 de ani din județul Bihor și i-a furat telefonul. Victima a suferit leziuni care necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale.
Potrivit IPJ Alba, luni, 30 iunie, polițiștii din Ocna Mureș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr, în vârstă de 21 de ani, din localitatea Fărău, cercetat pentru tâlhărie.
Din verificări a reieșit că,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a colectat o sumă mare de bani pe care a donat-o populației afectate de dezastrul de la Praid

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a continuat și în această perioadă desfășurarea unor ample acțiuni social-filantropice dedicate sprijinirii comunităților afectate de crize, a transmis biroul de presă al instituției.
În urma incidentelor de poluare produse la Salina Praid, care au afectat grav calitatea apei potabile în zona orașului Târnăveni, Arhiepiscopia Alba Iulia, cu acordul Arhiepiscopului Irineu, a răspuns nevoilor stringente ale populației.
Astfel, în luna…
Citește mai mult pe Alba24.ro