EVENIMENT
Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut

Numărul locurilor de muncă vacante a fost 41.900 în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, în scădere cu 3.400 faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor furnizate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,83%, în scădere cu 0,07 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2021, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 3.800, iar rata locurilor de muncă vacante s-a diminuat cu 0,09 puncte procentuale.
Conform INS, în trimestrul IV 2022, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,61%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,46%), transport şi depozitare (1,44%), respectiv distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,41%). În industria prelucrătoare s-a concentrat o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (10..500 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,95%.
21% din numărul total al locurilor de muncă vacante. în sectorul bugetar
Datele anunţate de Statistică arată că sectorul bugetar a însumat circa 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 4.400 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 3.100 în sănătate şi asistenţă socială, iar 1.300 de locuri vacante în învăţământ.
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în construcţii (0,25%) şi în alte activităţi de servicii (0,26%). Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, alte activităţi de servicii, respectiv în industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în informaţii şi comunicaţii şi intermedieri financiare şi asigurări (-0,28 puncte procentuale pentru fiecare în parte), respectiv în administraţia publică (-0,25 puncte procentuale).
De asemenea, scăderi mai relevante s-au observat în industria prelucrătoare (-1.100 locuri vacante), urmată de construcţii, învăţământ şi administraţie publică (-700 locuri vacante pentru fiecare în parte).
În ce domenii a crescut numărul locurilor de muncă vacante
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante creşteri în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+0,29 puncte procentuale), respectiv în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,21 puncte procentuale).
Cele mai importante creşteri au fost consemnate în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (+900 locuri vacante) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+500 locuri vacante).
Faţă de acelaşi trimestru al anului 2021, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în informaţii şi comunicaţii (-0,79 puncte procentuale), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,75 puncte procentuale).
„Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut diminuări în sănătate şi asistenţă socială (-2,7 mii locuri vacante), informaţii şi comunicaţii (-1,5 mii locuri vacante), respectiv în administraţia publică (-1,1 mii locuri vacante). La polul opus, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au regăsit în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+0,74 puncte procentuale) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,48 puncte procentuale)”, arată datele INS.
Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai semnificativă creştere în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+1.200 locuri vacante).
Pe grupe majore de ocupaţii, în trimestrul IV 2022, cele mai mari valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat pentru ocupaţiile de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (1,21%), specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (0,99%) şi ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (0,91%).
Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai ridicate valori în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (11.500 locuri vacante) şi în cele de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (6.200 locuri vacante).
Conform INS, cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,31%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,45%, respectiv 1.700 locuri vacante).
„Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cu preponderenţă scăderi, iar cele mai importante s-au regăsit în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-0,24 puncte procentuale, respectiv -2,5 mii locuri vacante), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-0,17 puncte procentuale, respectiv -0,9 mii locuri vacante). La polul opus, singura creştere atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în rândul ocupaţiilor de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (+0,11 puncte procentuale, respectiv +0,9 mii locuri vacante)”, se mai arată în comunicatul INS.
Agerpres
EVENIMENT
Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.
S-a întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro