Connect with us

ACTUALITATE

Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 24.000 în trimestrul I. Pensia medie lunară a ajuns la 1.650 de lei

Publicat

Numărul mediu de pensionari se situa la 5,099 milioane la 31 martie 2021, în scădere cu 24.000 de persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară a fost de 1.650 lei, în creştere cu 0,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică transmise luni AGERPRES.

În ceea ce priveşte numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat, acesta a fost de 4,665 milioane, în scădere cu 14.000 faţă de trimestrul precedent.

Vezi și Cum poți verifica online vechimea în muncă și dacă angajatorul ți-a plătit contribuția pentru pensie

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.597 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 54,6% (comparativ cu 54,2% în trimestrul precedent). Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,7%.

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 34.000, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat s-a diminuat cu 5.000. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 16,0% , respectiv cu 16,2%.

Potrivit INS, în primul trimestrul din acest an, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,5% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,0%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în judeţul Giurgiu şi 14 la 10 în judeţele Botoşani şi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 849 de lei (1.269 lei în judeţul Botoşani, 1.276 lei în judeţul Giurgiu, 1.296 lei în judeţul Vrancea faţă de 2.118 lei în judeţul Hunedoara, 2.017 lei în municipiul Bucureşti şi 1.886 lei în judeţul Braşov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în trimestrul I 2021, a fost de 940.100 persoane, din care: 795.100 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,0% din totalul pensionarilor din această categorie; 140.300 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,8% din totalul acestora; 4.700 de persoane din sistemul militar, reprezentând 2,5% din totalul acestei categorii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Tânăr din Botoșani, bătut crunt în gara din Bacău. A fost transportat la spital

Publicat

batut1.jpg

Un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Botoșani, a fost agresat în urma unei discuții tensionate cu un alt bărbat, vineri seara, în jurul orei 19.45, în gara din Bacău.

Echipajul de jandarmi din Bacău a intervenit imediat după alertă și a acționat rapid în acest caz. Victima a primit primul ajutor pe loc și a fost asistată până la sosirea unei ambulanțe, care a preluat-o și transportat-o la spital pentru investigații suplimentare și tratament medical, relatează desteptarea.ro.

Agresorul, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Bacău, a fost identificat și reținut de către jandarmi. Incidentul a avut loc în cadrul unei dispute care a escaladat, culminând cu agresiunea în zona feței a victimei.

Jandarmii au întocmit actele necesare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr de 32 de ani, bănuit de furtul a 6500 de lire în comuna Mihai Eminescu, săltat de polițiști și dus în arest

Publicat

arest1.jpg

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au anunțat astăzi că la data de 16 martie a.c., în jurul orei 21:00, au identificat, în municipiul Botoșani, pe strada Sucevei, un tânăr de 32 de ani, din comuna Mihai Eminescu, pe numele căruia era emis un mandat de aducere.

Acesta este bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat, comisă la data de 25 februarie a.c.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi pătruns fără drept, în locuința persoanei vătămate, un barbat de 53 de ani, din comuna Mihai Eminescu, de unde ar fi sustras 6.400 de lire.

“Tânărul a fost condus la sediul poliției, iar ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore”, a transmis purtătorul de cuvânt al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod galben de ceață pentru cea mai mare parte a județului Botoșani

Publicat

1669268357 ceata.jpg

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru cea mai mare parte a județului Botoșani, valabil până la ora 09:00.

Din această cauză, pe drumurile din localitățile menționate se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto adaptarea vitezei la condițiile de drum.

Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112.

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență, a transmis ISU Botoșani.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 250 de amenzi, 9 permise reținute, în ultimele 24 de ore, după o mai multe acțiuni ale polițiștilor din Botoșani

Publicat

razie politisti politie actiuni control 3 1000x600.jpeg

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ.

Astfel, au fost organizate acțiuni punctuale, cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 225 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 100.000 de lei și au fost reținute 9 permise de conducere și 4 certificate de înmatriculare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe