Connect with us

ACTUALITATE

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole din județul Arad, s-a înjumătăţit anul trecut, dar preţurile au crescut

Publicat

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole înregistrate în judeţul Arad s-a înjumătăţit în 2021 şi este de patru-cinci ori mai mic decât era în urmă cu cinci ani, însă preţul mediu de vânzare a unui hectar a crescut cu aproximativ 50% anul trecut faţă de 2020.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în 2021 au fost înregistrate la sediul instituţiei doar 3.548 de oferte de vânzare terenuri agricole, la un preţ mediu de 7.267 euro pe hectar. Spre comparaţie, în 2020 au fost înregistrate 6.849 de oferte, la un preţ mediu de 4.950 de euro pe hectar.

„Este o scădere semnificativă a numărului de tranzacţii, pe care o punem în primul rând pe seama modificărilor aduse la Legea 17/2014, care acum încurajează achiziţia terenurilor agricole de către cetăţeni români. Printre altele, modificările aduc un termen de soluţionare a dosarelor de două ori mai mare. Oferta de vânzare este afişată la primărie timp de 45 de zile lucrătoare, iar dacă nu există depus drept de preemţiune, se mai ţine 30 de zile. Acum soluţionarea unui dosar poate ajunge la 90 de zile, în timp ce anterior modificării legii dura cel mult 40 de zile până când proprietarul unui teren parcurgea etapele înainte de a merge la notar”, a spus Ioan Martin.

Datele DAJ Arad arată că anul trecut s-au înregistrat cele mai puţine tranzacţii după apariţia Legii 17/2014. În anii 2014 şi 2015 au fost înregistrate circa 8.000 de dosare de tranzacţii, iar în 2016 şi 2017 au fost înregistrare 15.000 – 16.000 de oferte de vânzare, fiind anii cu cele mai multe tranzacţii.

Preţurile terenurilor sunt mai mari cu aproape 50%

În ofertele de vânzare depuse anul trecut la DAJ Arad, preţurile terenurilor sunt mai mari cu aproape 50%, iar acum un hectar în zona de şes poate ajunge la 13.000 de euro, cum ar fi în Curtici, Sântana sau Chişineu-Criş. În zona de deal, unde terenurile nu sunt la fel de productive, preţurile sunt cele mai mici, dar pornesc de la 3.000 de euro hectarul.

În ofertele din 2020, preţurile porneau de la 2.000 de euro hectarul şi ajungeau la 10.000 – 12.000 de euro pe hectar.

„Preţurile de vânzare mult mai mari din 2021 pot fi explicate prin faptul că multe dintre preţurile regăsite în ofertele din 2020 erau stabilite cu doi – trei ani înainte de tranzacţii, existând doar promisiuni de vânzare, iar atunci preţurile erau mai mici. Astfel, documentele din 2020 nu reflectau scumpirea terenurilor agricole înregistrată în anii anteriori tranzacţiei”, a explicat şeful DAJ Arad.

Suprafaţa arabilă a judeţului Arad este de 350.000 de hectare, însă Direcţia Agricolă nu are date cu privire la terenurile deţinute de cetăţenii străini. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 59 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Brașov și 85 km nord-est de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfințit mucenic ipatie, episcopul gangrei

Publicitate

Acest Sfânt Mucenic s-a născut în Cilicia,în a doua jumătate a secolului al III-lea și a fost hirotonit episcop al Gangrei, în Paflagonia, Asia Mică( în regiunea  Anatolia din Turcia de azi). A fost unul dintre cei 318 părinți care au participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, condamnând împreună cu ceilalți Sfinți Părinți erezia lui Arie, în prezența împăratului Constantin cel Mare (306-337).

Sfântul Ipatie a ajuns…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat

Publicat

cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină

Publicitate

Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile, scrie ADEVĂRUL. Piața de mașini second-hand din Europa este în plină dezvoltare, în condițiile în care mulți dintre cei care nu-și permit modelul preferat nou au o șansă bună de a conduce mașina visurilor.

De exemplu, un BMW seria…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (338)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (338)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

O PREUMBLARE LABIRINTICĂ A EULUI

Victor Tanasă este înainte de toate şi poet. Primul volum, “Melancolii juvenile”, a reprezentat strădania sa ca poet de a-şi pune ideile sub forma unor poeme. Acestea, spuneam la timpul respectiv (2017), “sunt rezultatul unor efecte de multiplicare pe două direcţii impuse de orizontul temporal al autorului”. Este un volum în care puseurile de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe