Connect with us

ACTUALITATE

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole din județul Arad, s-a înjumătăţit anul trecut, dar preţurile au crescut

Publicat

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole înregistrate în judeţul Arad s-a înjumătăţit în 2021 şi este de patru-cinci ori mai mic decât era în urmă cu cinci ani, însă preţul mediu de vânzare a unui hectar a crescut cu aproximativ 50% anul trecut faţă de 2020.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în 2021 au fost înregistrate la sediul instituţiei doar 3.548 de oferte de vânzare terenuri agricole, la un preţ mediu de 7.267 euro pe hectar. Spre comparaţie, în 2020 au fost înregistrate 6.849 de oferte, la un preţ mediu de 4.950 de euro pe hectar.

„Este o scădere semnificativă a numărului de tranzacţii, pe care o punem în primul rând pe seama modificărilor aduse la Legea 17/2014, care acum încurajează achiziţia terenurilor agricole de către cetăţeni români. Printre altele, modificările aduc un termen de soluţionare a dosarelor de două ori mai mare. Oferta de vânzare este afişată la primărie timp de 45 de zile lucrătoare, iar dacă nu există depus drept de preemţiune, se mai ţine 30 de zile. Acum soluţionarea unui dosar poate ajunge la 90 de zile, în timp ce anterior modificării legii dura cel mult 40 de zile până când proprietarul unui teren parcurgea etapele înainte de a merge la notar”, a spus Ioan Martin.

Datele DAJ Arad arată că anul trecut s-au înregistrat cele mai puţine tranzacţii după apariţia Legii 17/2014. În anii 2014 şi 2015 au fost înregistrate circa 8.000 de dosare de tranzacţii, iar în 2016 şi 2017 au fost înregistrare 15.000 – 16.000 de oferte de vânzare, fiind anii cu cele mai multe tranzacţii.

Preţurile terenurilor sunt mai mari cu aproape 50%

În ofertele de vânzare depuse anul trecut la DAJ Arad, preţurile terenurilor sunt mai mari cu aproape 50%, iar acum un hectar în zona de şes poate ajunge la 13.000 de euro, cum ar fi în Curtici, Sântana sau Chişineu-Criş. În zona de deal, unde terenurile nu sunt la fel de productive, preţurile sunt cele mai mici, dar pornesc de la 3.000 de euro hectarul.

În ofertele din 2020, preţurile porneau de la 2.000 de euro hectarul şi ajungeau la 10.000 – 12.000 de euro pe hectar.

„Preţurile de vânzare mult mai mari din 2021 pot fi explicate prin faptul că multe dintre preţurile regăsite în ofertele din 2020 erau stabilite cu doi – trei ani înainte de tranzacţii, existând doar promisiuni de vânzare, iar atunci preţurile erau mai mici. Astfel, documentele din 2020 nu reflectau scumpirea terenurilor agricole înregistrată în anii anteriori tranzacţiei”, a explicat şeful DAJ Arad.

Suprafaţa arabilă a judeţului Arad este de 350.000 de hectare, însă Direcţia Agricolă nu are date cu privire la terenurile deţinute de cetăţenii străini. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe