Connect with us

ACTUALITATE

Numărul turiștilor care au vizitat România a scăzut cu 4,4 % față de 2018. Peste 5 milioane de sosiri, în prima jumătate a anului

Publicat

mare

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au scăzut cu 4,4% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 5,035 milioane, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

În luna iunie, sosirile au crescut însă cu 8,3%.

Din numărul total de sosiri înregistrat în primul semestru, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 78,7%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 21,3%.

În rândul turiştilor străini, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74% din total turişti străini), iar din aceştia 84,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada ianuarie – iunie 2019 au însumat 10,243 milioane, în scădere cu 1,1% faţă de cele din perioada similară a anului trecut.

Înnoptările turiştilor români au reprezentat în 79,4%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 20,6%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (72% din total turişti străini), iar dintre aceştia 83,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii a fost de 2,1 zile la turiştii români şi de 2 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 28,2% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de perioada ianuarie – iunie 2018.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (35,5%), spaţii de cazare pe nave (24,2%), hosteluri (20,9%), vile turistice (20,7%), bungalouri (19,5%), şi pensiuni turistice (19,2%).

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mari în Municipiul Bucureşti (867.900), Braşov (560.600) şi Constanţa (314.200). Numărul de înnoptări ale turiştilor a înregistrat valori mari în Municipiul Bucureşti (1,491 milioane), Braşov (1,107 milioane) şi Constanţa (927.300).

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în prima jumătate a anului au provenit din Germania ( 114.200), Italia şi Israel (fiecare cu câte 92.100).

Peste 5,5 milioane de sosiri ale vizitatorilor străini au fost înregistrate la punctele de frontieră, în creştere cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru sosirile vizitatorilor străini în România, reprezentând 73,1%, respectiv 24,4% din numărul total al sosirilor.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 10,152 milioane, în creştere cu 6% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2018. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 66,4%, respectiv 33% din numărul total de plecări. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe