Connect with us

EVENIMENT

Numărul unic pentru copii 119 ar putea fi apelat și din afara țării

Publicat

Autoritățile vor ca numărul unic pentru copii 119 să poată fi apelat și din afara țării, dar și să reglementeze posibilitatea localizării apelurilor la 119 și păstrării convorbirilor în sistem, precum și implementarea de soluții care să reducă numărul ridicat al celor care folosesc abuziv numărul.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, și directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, gl. lt. ing. Ionel-Sorin Bălan, au stabilit constituirea unui grup de lucru pentru dezvoltarea unui număr unic care va putea fi apelat din afara țării de copiii sau familiile în situații de risc, anunță MFTES. De asemenea, a fost evaluată funcționarea numărului unic pentru copii 119, la două luni de la lansare și au fost trasate direcții de optimizare.

Numărul unic pentru copii 119 și-a dovedit utilitatea

„Numărul unic pentru copii 119 și-a dovedit utilitatea, iar specialiștii în domeniul protecției copilului au intervenit în cazuri extrem de dificile care au fost raportate prin acest sistem. Amintesc doar cazul mamei din Constanța care s-a filmat în timp ce-și abuza copilul. Evaluarea la două luni de activitate a fost necesară pentru a vedea ce putem îmbunătăți la nivelul direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului. Vom analiza împreună cu specialiștii în domeniu posibilitatea extinderii sistemului pentru cazurile din afara țării. Avem o avalanșă de cazuri semnalate după apariția situației din Danemarca”, a spus Gabriela Firea..

Potrivit sursei citate, pe timpul întâlnirii au fost discutate propuneri legislative care să reglementeze posibilitatea localizării apelurilor la 119 și păstrării convorbirilor în sistem, precum și implementarea de soluții care să reducă numărul ridicat al celor care folosesc abuziv acest număr. Totodată, se ia în calcul extinderea acestui serviciu pentru a putea fi utilizat și de cei care se află în afara țării. Toate aceste obiective vor putea fi realizate odată cu actualizarea legislației.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a asigurat întreaga infrastructură și dotarea tuturor direcțiilor de asistență socială și protecția copilului

„Serviciul de Telecomunicații Speciale a asigurat întreaga infrastructură și dotarea tuturor direcțiilor de asistență socială și protecția copilului, instructajul personalului care preia apelurile, precum și sistemul informatic special dezvoltat prin care sunt gestionate cazurile de abuz. Evaluarea constantă ne permite să îmbunătățim serviciile pe care le punem la dispoziția instituțiilor și cetățenilor”, a afirmat Ionel-Sorin Bălan.

Până în prezent, peste 19.000 de persoane au apelat numărul unic pentru copii 119, însă doar puțin peste 4.000 de apeluri au reprezentat cazuri reale pentru care asistenții sociali au deschis fișe de lucru.

Cine răspunde la numărul unic de urgență 119

La numărul unic 119 răspund reprezentanți ai direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului, angajați ai primăriilor sau consiliilor județene pregătiți și coordonați de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin ANPDCA.

Principalele aspecte sesizate la numărul unic 119 au fost abuzuri, neglijare, exploatare sau alte forme de violență asupra copilului. De asemenea, au fost sesizate și alte aspecte care pun în pericol viața copilului precum consumul de alcool în familie, cerșetoria, fuga de la domiciliu sau violența domestică.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Copiii din centrele rezidențiale din Cluj își spun poveștile în culori, de ziua lor. Cum puteți să îi susțineți

Publicat

copilaria in imagini.jpg

Peste 200 de copii din centre rezidențiale din Cluj-Napoca, Apahida, Gherla, Turda, Huedin și Florești vor avea parte de o zi specială, plină de culoare și activități, la Wonderland Resort.

Copiii au pregătit și o expoziție cu vânzare, iar clujenii cu suflet mare îi pot astfel sprijini și susâine în proiectele viitoare.

Copiii din centrele rezidențiale din Cluj își spun poveștile în culori, de ziua lor

Copiii din centrele rezidențiale din județul Cluj își…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clădirea internatului și cantina Colegiului „Avram Iancu” din Câmpeni vor fi modernizate cu bani europeni. Valoarea investiției

Publicat

clădirea internatului și cantina colegiului „avram iancu” din câmpeni vor

Clădirea internatului și cantina Colegiului „Avram Iancu” din Câmpeni vor fi modernizate. Investiția, finanțată prin PNRR, este estimată la peste 2,7 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Câmpeni a lansat pe 12 mai, în SEAP, o licitație pentru reabilitarea moderată a internatului și cantinei Colegiului Național „Avram Iancu”.

Valoarea totala estimată a investiției este de 2.789.495,02 lei, fără TVA. Proiectul este finanțat prin PNRR.

Potrivit documentației, cele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine FLUIERĂ finala Cupei României de la Arad, dintre CFR Cluj și Hermannstadt

Publicat

cupa romaniei semifinale.jpg

Miercuri se dispută finala Cupei României Betano. CFR Cluj și FC Hermannstadt se vor duela de la ora 20:30, la Arad, pentru marele trofeu. Comisia Centrală a Arbitrilor a anunțat centralul care va oficializa jocul de pe „Francisc Neuman”.

Se anunță un meci de foc la Arad. Jucătorii de la CFR Cluj se gândesc doar la victorie, care ar fi echivalentă cu participarea în preliminariile Europa League. Totuși, FC Hermannstadt își va vinde scump pielea. În joc este un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Bărbat reținut după ce a înșelat un pensionar cu peste 1,4 milioane de lei prin „investiții fantomă” timp de 11 ani

Publicat

retinut inselatorie.jpg

Un bărbat de 49 de ani a fost reținut de polițiștii clujeni, după ce, timp de peste un deceniu, a păcălit un pensionar de 70 de ani să-i transfere, în 639 de tranșe, peste 1.400.000 de lei, sub pretextul unor investiții financiare fictive.

Folosind identități false, titluri mincinoase și inclusiv un „robot bancar” fals, suspectul a construit un întreg scenariu pentru a întreține iluzia unor câștiguri uriașe, care nu au existat niciodată.

La data de 13 mai,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe