Connect with us

ACTUALITATE

Numărul vizitatorilor în muzeele din București s-a redus cu peste 60%, în perioada mai-august, faţă de 2019

Publicat

muzeu
sursa foto: wikipedia.org

Muzeele bucureştene au resimţit din plin, în această vară, efectele generate de pandemia de coronavirus.

Deşi s-au redeschis în luna mai, la finalul stării de urgenţă instituite în România, nu au putut recupera prea mult din numărul vizitatorilor care le treceau pragul în anii trecuţi.

Cu puţine excepţii, cel mult 40% din numărul celor prezenţi cu un an în urmă au vizitat muzeele bucureştene după redeschidere, în ciuda ofertei deosebit de atractive, după cum au afirmat reprezentanţii acestor instituţii de cultură.

Începând cu luna martie a acestui an, Muzeul Municipiului Bucureşti se confruntă cu o modificare dramatică a interesului public pentru consumul cultural în maniera clasică, afirmă managerul instituţiei, Adrian Majuru.

„În argumentarea acestei realităţi, noi am făcut analize comparative între anii 2014 şi 2020, pentru aceleaşi repere de timp. Începând cu luna martie, pe fond de lockdown, stări de urgenţă şi alertă, comportamentul cultural s-a diminuat, intrările în unităţile muzeale ale MMB fiind între 70 şi 90% mai mici faţă de anul precedent. În perioada ianuarie – iulie, deci într-o jumătate de an, dacă în 2018 un număr de 65.799 de persoane au vizitat muzeul, în 2019 – 71.623, anul acesta au fost doar 16.967 de vizitatori în intervalul menţionat”, precizează Majuru.

* Şi la Muzeul Naţional de Artă al României scăderea numărului de vizitatori este mare.

Astfel, în perioada 20 mai – 23 august, 9.062 de vizitatori au trecut pragul MNAR.

Anul trecut, în perioada similară, 40.089 de oameni vizitau muzeul.

* De la redeschiderea sa după starea de urgenţă, Muzeul Naţional de Artă Contemporană a înregistrat 3.000 de vizitatori plătitori, la care se adaugă, estimat, 2.000 gratuit, o scădere de peste 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum arată reprezentanţii instituţiei.

* Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi-a redeschis porţile pentru public la sfârşitul lunii mai.

În iunie muzeul a înregistrat 39,2% din numărul vizitatorilor lunii iunie 2019, iar în luna iulie – 36,2% din numărul
vizitatorilor din aceeaşi lună a anului trecut.

* Scăderea numărului de vizitatori se vede în cifre şi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Conform reprezentanţilor instituţiei, dacă în perioada 20 mai – 30 iunie anul trecut au fost 303.152 de vizitatori, în acest an, în aceeaşi perioadă, au trecut pragul muzeului doar 23.838 de vizitatori.

* La Muzeul Naţional de Istorie a României, după redeschiderea din 20 mai, numărul vizitatorilor, format în proporţie de 70% din străini, s-a redus semnificativ, la un sfert, faţă de anul 2019 sau 2018, respectiv aproximativ 1.300 de persoane în luna iunie şi 1.100 în iulie.

Grupurile de elevi, care erau printre vizitatorii constanţi ai muzeului, nu au mai ajuns la MNIR şi nici nu par să revină în viitorul apropiat, afirmă reprezentanţii instituţiei.

* Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi-a reluat activitatea cu publicul de la 1 iunie.

În perioada 1 iunie – 15 august, expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare ale instituţiei muzeale au fost vizitate de 23.431 de persoane, faţă de 86.541 persoane în aceeaşi perioadă a anului 2019.

* Muzeul Naţional Cotroceni şi-a redeschis porţile pe 29 mai.

În condiţiile limitării drastice a numărului de persoane din cadrul unui grup şi măririi intervalului orar dintre grupurile programate, interesul publicului a fost impresionant, spun reprezentanţii instituţiei, numărul vizitatorilor depăşind pragul de 1.000 de persoane, români şi străini.

* La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în perioada 15 mai – 15 august au fost înregistraţi 8.605 vizitatori la expoziţii, târguri şi filme, faţă circa 27.000 în perioada similară a anului 2019.

* De la redeschiderea sa în data de 16 mai şi până la sfârşitul lunii august, circa 400 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Naţional al Literaturii Române, cifra reprezentând o scădere dramatică, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, muzeul înregistra 450 de vizitatori pe săptămână.

* Şi Muzeul „George Enescu” a fost redeschis în luna mai, reducând numărul de vizitatori la maximum trei pe sală, la fel şi programul de vizitare – de miercuri până duminică, în loc de marţi până duminică, cum era până la apariţia crizei sanitare.

În perioada mai – august, instituţia a înregistrat o scădere a numărului de vizitatori de aproximativ 25% faţă de cât avea în urmă cu un an, respectiv 3.662 în spaţiul fizic. În spaţiul virtual, Muzeul Enescu a totalizat, în aceeaşi perioadă a acestui an, aproape 25.000 de vizitatori pe site, la care se adaugă cei de pe pagina de Facebook a instituţiei muzeale.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact

Publicat

actul care te lasă fără moştenire, în 2025. ce trebuie

Publicitate

În România, legislația privind moștenirea poate părea simplă, dar realitatea din teren ne arată că un detaliu trecut cu vederea, o semnătură lipsă sau chiar o exprimare greșită într-un document pot duce la pierderea definitivă a dreptului de a primi o moștenire. Iar în 2025, aceste aspecte devin cu atât mai importante, mai ales în contextul intensificării controalelor și digitalizării actelor notariale, scrie playtech.ro.

.

Care este termenul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici

Publicat

raed arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii,

Publicitate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici.

‘A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecțiilor și există și riscul unui…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat care căuta ciuperci în pădure la Băiceni a dat peste un proiectil în perfectă stare de funcționare

Publicat

un bărbat care căuta ciuperci în pădure la băiceni a

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această dimineață, într-o pădure din localitatea Băiceni, de un bărbat care era la cules ciuperci. Realizând pericolul acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

 

Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, cal. 57 mm, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de viscol și ninsori

Publicat

județul botoșani a fost plasat sub cod galben de viscol

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au anunțat că până mâine seară, la ora 23:00, județul Botoșani, va fi sub incidența a două coduri galbene de intensificări ale vântului, viscol și ninsori. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.

Din această seară, de la ora 23:00, până mâine seară, la aceeași oră, va ninge, pe alocuri viscolit. Stratul de zăpadă va fi atinge 5 ….10 centimetri.

Pentru a gestiona…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe