Connect with us

ACTUALITATE

Numărul vizitatorilor în muzeele din București s-a redus cu peste 60%, în perioada mai-august, faţă de 2019

Publicat

muzeu
sursa foto: wikipedia.org

Muzeele bucureştene au resimţit din plin, în această vară, efectele generate de pandemia de coronavirus.

Deşi s-au redeschis în luna mai, la finalul stării de urgenţă instituite în România, nu au putut recupera prea mult din numărul vizitatorilor care le treceau pragul în anii trecuţi.

Cu puţine excepţii, cel mult 40% din numărul celor prezenţi cu un an în urmă au vizitat muzeele bucureştene după redeschidere, în ciuda ofertei deosebit de atractive, după cum au afirmat reprezentanţii acestor instituţii de cultură.

Începând cu luna martie a acestui an, Muzeul Municipiului Bucureşti se confruntă cu o modificare dramatică a interesului public pentru consumul cultural în maniera clasică, afirmă managerul instituţiei, Adrian Majuru.

„În argumentarea acestei realităţi, noi am făcut analize comparative între anii 2014 şi 2020, pentru aceleaşi repere de timp. Începând cu luna martie, pe fond de lockdown, stări de urgenţă şi alertă, comportamentul cultural s-a diminuat, intrările în unităţile muzeale ale MMB fiind între 70 şi 90% mai mici faţă de anul precedent. În perioada ianuarie – iulie, deci într-o jumătate de an, dacă în 2018 un număr de 65.799 de persoane au vizitat muzeul, în 2019 – 71.623, anul acesta au fost doar 16.967 de vizitatori în intervalul menţionat”, precizează Majuru.

* Şi la Muzeul Naţional de Artă al României scăderea numărului de vizitatori este mare.

Astfel, în perioada 20 mai – 23 august, 9.062 de vizitatori au trecut pragul MNAR.

Anul trecut, în perioada similară, 40.089 de oameni vizitau muzeul.

* De la redeschiderea sa după starea de urgenţă, Muzeul Naţional de Artă Contemporană a înregistrat 3.000 de vizitatori plătitori, la care se adaugă, estimat, 2.000 gratuit, o scădere de peste 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum arată reprezentanţii instituţiei.

* Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi-a redeschis porţile pentru public la sfârşitul lunii mai.

În iunie muzeul a înregistrat 39,2% din numărul vizitatorilor lunii iunie 2019, iar în luna iulie – 36,2% din numărul
vizitatorilor din aceeaşi lună a anului trecut.

* Scăderea numărului de vizitatori se vede în cifre şi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Conform reprezentanţilor instituţiei, dacă în perioada 20 mai – 30 iunie anul trecut au fost 303.152 de vizitatori, în acest an, în aceeaşi perioadă, au trecut pragul muzeului doar 23.838 de vizitatori.

* La Muzeul Naţional de Istorie a României, după redeschiderea din 20 mai, numărul vizitatorilor, format în proporţie de 70% din străini, s-a redus semnificativ, la un sfert, faţă de anul 2019 sau 2018, respectiv aproximativ 1.300 de persoane în luna iunie şi 1.100 în iulie.

Grupurile de elevi, care erau printre vizitatorii constanţi ai muzeului, nu au mai ajuns la MNIR şi nici nu par să revină în viitorul apropiat, afirmă reprezentanţii instituţiei.

* Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi-a reluat activitatea cu publicul de la 1 iunie.

În perioada 1 iunie – 15 august, expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare ale instituţiei muzeale au fost vizitate de 23.431 de persoane, faţă de 86.541 persoane în aceeaşi perioadă a anului 2019.

* Muzeul Naţional Cotroceni şi-a redeschis porţile pe 29 mai.

În condiţiile limitării drastice a numărului de persoane din cadrul unui grup şi măririi intervalului orar dintre grupurile programate, interesul publicului a fost impresionant, spun reprezentanţii instituţiei, numărul vizitatorilor depăşind pragul de 1.000 de persoane, români şi străini.

* La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în perioada 15 mai – 15 august au fost înregistraţi 8.605 vizitatori la expoziţii, târguri şi filme, faţă circa 27.000 în perioada similară a anului 2019.

* De la redeschiderea sa în data de 16 mai şi până la sfârşitul lunii august, circa 400 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Naţional al Literaturii Române, cifra reprezentând o scădere dramatică, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, muzeul înregistra 450 de vizitatori pe săptămână.

* Şi Muzeul „George Enescu” a fost redeschis în luna mai, reducând numărul de vizitatori la maximum trei pe sală, la fel şi programul de vizitare – de miercuri până duminică, în loc de marţi până duminică, cum era până la apariţia crizei sanitare.

În perioada mai – august, instituţia a înregistrat o scădere a numărului de vizitatori de aproximativ 25% faţă de cât avea în urmă cu un an, respectiv 3.662 în spaţiul fizic. În spaţiul virtual, Muzeul Enescu a totalizat, în aceeaşi perioadă a acestui an, aproape 25.000 de vizitatori pe site, la care se adaugă cei de pe pagina de Facebook a instituţiei muzeale.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe