Connect with us

ACTUALITATE

Nume importante ale teatrului autohton sunt așteptate la Gala Premiilor UNITER 2019

Publicat

uniter

În seara zilei de 13 mai, Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca găzduieşte Gala Premiilor UNITER 2019.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XXVII-a ediţie, „străbate, anul acesta, 444 km şi ajunge” într-un „oraş tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei teatrale” – Cluj-Napoca. „Acum, în 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric şi cultural deosebit – 100 de ani de la naşterea Teatrului Naţional Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea, în Piaţa Avram Iancu, a celei mai importante instituţii teatrale din Transilvania”, potrivit www.uniter.ro.

Peste 300 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară sunt aşteptaţi la spectacolul-eveniment ce se va desfăşura cu începere de la ora 22.00 şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro, şi va fi preluat de pagina de Facebook a UNITER.

Regizorii Alexandru Darie şi Victor Ioan Frunză, actorii Adrian Huţuleac, Emilian Oprea şi Ana Ularu se regăsesc printre cei 33 de nominalizaţi ai ediţiei cu numărul XXVII a Premiilor Galei UNITER.

Criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu au format juriul de nominalizări pentru ediţia din acest an a Galei, iar spectacolele care au intrat în atenţia acestui juriu au avut premiera în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018.

Actorul Vlad Ivanov, criticul de teatru Doina Modola, actriţa Maia Morgenstern, regizorul Cristian Pepino şi scenograful Viorica Petrovici – personalităţi ale lumii teatrale – alcătuiesc juriul final, care, până în data de 13 mai, trebuie să vizioneze toate spectacolele nominalizate, iar în seara Galei va decide, prin vot secret, câştigătorii celor 11 categorii de premii pentru anul teatral 2018.

La categoria „Debut”, au primit nominalizări Florin Aioane, pentru rolul Euphemos din spectacolul „Medea’s Boys”, dramaturgia Ionuţ Sociu şi fragmente din „Medeea” de Euripide, regia Andrei Măjeri la Apollo111, Bucureşti; Blanca Doba, pentru rolul Teo din spectacolul „Fata Morgana” de Dumitru Solomon, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Dramaturgilor Români, Bucureşti; Andreea Tecla şi Mădălina Niculae, pentru scenografia spectacolului R.U.R de Karel Capek, regia Vlad Cristache la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, secţia germană.

La „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” au intrat în competiţie „Lupoaica” de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Ţundrea, regia artistică Vasile Manta; „Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Gavriil Pinte; „UNDEva în ’28” de Ilinca Stihi (ep. 1-11), regia artistică Ilinca Stihi, toate producţii ale Societăţii Române de Radiodifuziune.

„Cel mai bun spectacol de teatru TV” va fi ales dintre „Apostolul Bologa”, adaptarea după „Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, regia Dominic Dembinski; „Circul Matteo”, scenariul şi regia artistică Alexandru Lustig; „Dezertorul”, după Mihail Sorbul, adaptarea pentru televiziune şi regia Silviu Jicman. Toate spectacolele sunt producţii ale Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR).

„Premiul pentru critică de teatru” este disputat de Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Cristina Modreanu.

La secţiunea „Cea mai bună scenografie” nominalizaţi au fost Dragoş Buhagiar, pentru scenografia spectacolului „Povestea prinţesei deocheate”, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu; Adriana Grand, pentru scenografia spectacolului „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, Bucureşti; Cosmin Florea, pentru scenografia spectacolului „Pădurea spânzuraţilor”, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

„Cea mai bună actriţă în rol secundar” va fi desemnată dintre Natalia Călin, Sabrina Iaşchievici şi Mirela Oprişor, pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” fiind propuşi Richard Balint, Alexandru Jitea şi Ionuţ Vişan.

Claudia Ieremia, Ofelia Popii şi Ana Ularu concurează pentru titlul de „Cea mai bună actriţă în rol principal”, în timp ce Andrei Huţuleac, Emilian Oprea şi Alexandru Potocean se vor întrece pentru cel de „Cel mai bun actor în rol principal”.

La categoria „Cea mai bună regie”, au fost nominalizaţi Alexandru Darie, pentru regia spectacolului „Coriolanus” de William Shakespeare la Teatrul Bulandra, Bucureşti; Victor Ioan Frunză, pentru regia spectacolului „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman la Teatrul Metropolis, Bucureşti; Tompa Gábor, pentru regia spectacolului „Neguţătorul din Veneţia” de William Shakespeare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

„Cel mai bun spectacol” va fi stabilit dintre „Pădurea spânzuraţilor”, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti; „Pescăruşul” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban la UNTEATRU, Bucureşti; „Povestea prinţesei deocheate”, scenariul de Silviu Purcărete, inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa sa din data de 21 februarie 2019, Senatul a acordat Teatrului UNTEATRU Premiul de Excelenţă, în timp ce actriţa Maia Morgenstern, actorul Florin Piersic, regizorul Cristian Pepino, scenograful Nina Brumuşilă şi criticul de teatru Doina Papp au fost recompensaţi cu premii pentru întreaga activitate.

De asemenea, „Premii speciale” vor fi oferite regizorului Decebal Marin pentru teatrul de păpuşi şi marionete; muzicianului Marius Mihalache pentru proiectul „Săftiţa”; actriţei şi coregrafei Andrea Gavriliu pentru mişcare scenică; criticului şi istoricului de teatru Florica Ichim pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”; Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

* * *

Uniunea Teatrală din România – UNITER este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului. Principiile înfiinţării acestei organizaţii profesionale au fost libertatea de expresie, de creaţie, de asociere, dreptul la autonomie, o voce liberă în concertul cultural naţional şi internaţional, o deschidere lipsită de complexe faţă de cultura mondială şi apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. UNITER, al cărei preşedinte este actorul Ion Caramitru, a luat fiinţă în 1990 şi de atunci are o activitatea neîntreruptă, se arată pe site-ul www.uniter.ro.

Actorul Dorel Vişan, la Gala Premiilor UNITER. (Bucureşti, 1999)

Foto: (c) SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES

Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România, iniţiat şi coordonat de Ion Caramitru. Se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat.

An după an, Gala Premiilor UNITER, prin amploare şi prin modul în care a fost gândită şi realizată, a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii teatrale româneşti.

Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu hotărăşte, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.

Gala premiilor UNITER. (Bucureşti, 2005)

Foto: (c) ALEX MICSIK/Arhiva AGERPRES

Premiile UNITER se acordă pentru: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenograf, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Critică teatrală, Teatru radiofonic, Teatru TV, Debut.

Gala Premiilor UNITER, ediţia a XIV-a. În imagine: Mihai Fotino (stg.), Premiul UNITER pentru întreaga activitate, şi Radu Beligan (dr.). (Bucureşti, 2006)

Foto: (c) ALEX MICSIK/Arhiva AGERPRES

Gala Premiilor UNITER. (Sibiu, 2007)

Foto: (c) ISABELA PAULESCU/Arhiva AGERPRES

Gala Premiilor UNITER; premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit producţiei Teatrului Bulandra „Elizaveta Bam”, după Daniil Harms, regia Alexandru Tocilescu. (Sibiu, 2007)

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/Arhiva AGERPRES

Totodată, Senatul UNITER decernează: Premiul pentru întreaga activitate – actriţă, actor, scenografie, critică şi istorie teatrală, regie; Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie în arta spectacolului, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, pentru teatrul de revistă, pentru muzică de teatru, pentru performanţă în domeniul nonverbal; Premiul de Excelenţă.

În cadrul Galei, sunt decernate, de asemenea: Premiul MECENA, Premiul special al Preşedintelui UNITER, Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului”, Premiul Consiliul Britanic.

Sala Majestic a Teatrului Odeon, din Bucureşti, a fost gazda celei de-a XX-a ediţii a Galei Premiilor UNITER. (2012)

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/Arhiva AGERPRES

Trofeul care însoţeşte premiile ce răsplătesc excelenţa în teatrul românesc este creaţia artistului plastic Ion Bitzan (n. 23 august 1924-m. 15 sept. 1997) şi reprezintă o carte „parcă salvată de la un incendiu, legată bine”, în cruce, „să nu se piardă nicio filă”, „un model tras în bronz”, după cum l-a prezentat chiar Ion…

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Noi posturi scoase la CONCURS de Spitalul de Urgență Cluj. Caută personal MEDICAL, auxilar și TESA, pe perioadă determinată

Publicat

spital urgenta facebook.jpg

După ce a scos la concurs zeci de posturi pe perioadă nedeterminată, Spitalul Județean de Urgență Cluj anunță concurs și pentru mai multe posturi vacante temporar.

Astfel, spitalul organizează concurs pentru ocuparea de posturi de personal medical, personal auxiliar și TESA.

Posturi scoase la concurs de Spitalul de Urgență Cluj

Înscrierile se fac în perioada 29 iunie – 5 iulie, iar concursul va fi organizat pentru posturi vacante temporar.

  • asistent medical generalist principal – 8 posturi – diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, grad principal, 5 ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bani pentru profesori și elevi la Alba Iulia, din bugetul local. Cum se acordă granturile pentru stimularea performanței școlare

Publicat

taxe tva bani impozite sursa alba24 1000x600.jpg

Consiliul Local Alba Iulia are de aprobat, în ședința din iunie, metodologia prin care profesori din municipiu și elevi cu rezultate deosebite vor primi bani, ca stimulent pentru performanță școlară și în procesul educațional.

Inițiatorii proiectului precizează că în municipiu ”există un număr relativ important de unități de învățământ preuniversitar care au nevoie de o finanțare corespunzătoare pentru a garanta un serviciu public de învățământ de calitate”.

Prin urmare, sunt stabilite criterii de acordare a unor granturi pentru unitățile de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

TIFF vine din nou la Oradea. Când va avea loc festivalul

Publicat

tiff cluj 28062022.jpg

După încheierea unei noi ediții, cea de-a 21-a, a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Cluj-Napoca, organizatorii au anunțat că s-a înregistrat un record în istoria evenimentului, mai precis au fost 102.000 de plătitori de bilete. De asemenea, aceștia au precizat că filmele TIFF vor ajunge și-n alte orașe din țară, printre care și Oradea.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sfaturile experților pentru a te proteja pe timp de caniculă: Ce să faci ca să nu ajungi victimă a temperaturilor ridicate

Publicat

caldura canicula e1566549203305.jpg

Următoarele trei zile vor fi arzătoare. Meteorologii au anunțat trei zile cu temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade. Județul Alba, alături de marte parte a județelor din țară se află sub un cod galben de caniculă. 

În acest context, experții în temperaturi ridicate și pompierii de la ISU Alba transmit populației o serie de sfaturi pentru ca cetățenii să treacă cu bine de perioada cu temperaturi ridicate.

Pe platforma fiipregătit.ro au fost exemplificate mai multe măsuri pe care populația le poate pune în practică.

CITEȘTE ȘI: Urmează trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe