Connect with us

ACTUALITATE

Nume importante ale teatrului autohton sunt așteptate la Gala Premiilor UNITER 2019

Publicat

uniter

În seara zilei de 13 mai, Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca găzduieşte Gala Premiilor UNITER 2019.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XXVII-a ediţie, „străbate, anul acesta, 444 km şi ajunge” într-un „oraş tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei teatrale” – Cluj-Napoca. „Acum, în 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric şi cultural deosebit – 100 de ani de la naşterea Teatrului Naţional Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea, în Piaţa Avram Iancu, a celei mai importante instituţii teatrale din Transilvania”, potrivit www.uniter.ro.

Peste 300 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară sunt aşteptaţi la spectacolul-eveniment ce se va desfăşura cu începere de la ora 22.00 şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro, şi va fi preluat de pagina de Facebook a UNITER.

Regizorii Alexandru Darie şi Victor Ioan Frunză, actorii Adrian Huţuleac, Emilian Oprea şi Ana Ularu se regăsesc printre cei 33 de nominalizaţi ai ediţiei cu numărul XXVII a Premiilor Galei UNITER.

Criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu au format juriul de nominalizări pentru ediţia din acest an a Galei, iar spectacolele care au intrat în atenţia acestui juriu au avut premiera în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018.

Actorul Vlad Ivanov, criticul de teatru Doina Modola, actriţa Maia Morgenstern, regizorul Cristian Pepino şi scenograful Viorica Petrovici – personalităţi ale lumii teatrale – alcătuiesc juriul final, care, până în data de 13 mai, trebuie să vizioneze toate spectacolele nominalizate, iar în seara Galei va decide, prin vot secret, câştigătorii celor 11 categorii de premii pentru anul teatral 2018.

La categoria „Debut”, au primit nominalizări Florin Aioane, pentru rolul Euphemos din spectacolul „Medea’s Boys”, dramaturgia Ionuţ Sociu şi fragmente din „Medeea” de Euripide, regia Andrei Măjeri la Apollo111, Bucureşti; Blanca Doba, pentru rolul Teo din spectacolul „Fata Morgana” de Dumitru Solomon, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Dramaturgilor Români, Bucureşti; Andreea Tecla şi Mădălina Niculae, pentru scenografia spectacolului R.U.R de Karel Capek, regia Vlad Cristache la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, secţia germană.

La „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” au intrat în competiţie „Lupoaica” de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Ţundrea, regia artistică Vasile Manta; „Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Gavriil Pinte; „UNDEva în ’28” de Ilinca Stihi (ep. 1-11), regia artistică Ilinca Stihi, toate producţii ale Societăţii Române de Radiodifuziune.

„Cel mai bun spectacol de teatru TV” va fi ales dintre „Apostolul Bologa”, adaptarea după „Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, regia Dominic Dembinski; „Circul Matteo”, scenariul şi regia artistică Alexandru Lustig; „Dezertorul”, după Mihail Sorbul, adaptarea pentru televiziune şi regia Silviu Jicman. Toate spectacolele sunt producţii ale Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR).

„Premiul pentru critică de teatru” este disputat de Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Cristina Modreanu.

La secţiunea „Cea mai bună scenografie” nominalizaţi au fost Dragoş Buhagiar, pentru scenografia spectacolului „Povestea prinţesei deocheate”, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu; Adriana Grand, pentru scenografia spectacolului „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, Bucureşti; Cosmin Florea, pentru scenografia spectacolului „Pădurea spânzuraţilor”, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

„Cea mai bună actriţă în rol secundar” va fi desemnată dintre Natalia Călin, Sabrina Iaşchievici şi Mirela Oprişor, pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” fiind propuşi Richard Balint, Alexandru Jitea şi Ionuţ Vişan.

Claudia Ieremia, Ofelia Popii şi Ana Ularu concurează pentru titlul de „Cea mai bună actriţă în rol principal”, în timp ce Andrei Huţuleac, Emilian Oprea şi Alexandru Potocean se vor întrece pentru cel de „Cel mai bun actor în rol principal”.

La categoria „Cea mai bună regie”, au fost nominalizaţi Alexandru Darie, pentru regia spectacolului „Coriolanus” de William Shakespeare la Teatrul Bulandra, Bucureşti; Victor Ioan Frunză, pentru regia spectacolului „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman la Teatrul Metropolis, Bucureşti; Tompa Gábor, pentru regia spectacolului „Neguţătorul din Veneţia” de William Shakespeare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

„Cel mai bun spectacol” va fi stabilit dintre „Pădurea spânzuraţilor”, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti; „Pescăruşul” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban la UNTEATRU, Bucureşti; „Povestea prinţesei deocheate”, scenariul de Silviu Purcărete, inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa sa din data de 21 februarie 2019, Senatul a acordat Teatrului UNTEATRU Premiul de Excelenţă, în timp ce actriţa Maia Morgenstern, actorul Florin Piersic, regizorul Cristian Pepino, scenograful Nina Brumuşilă şi criticul de teatru Doina Papp au fost recompensaţi cu premii pentru întreaga activitate.

De asemenea, „Premii speciale” vor fi oferite regizorului Decebal Marin pentru teatrul de păpuşi şi marionete; muzicianului Marius Mihalache pentru proiectul „Săftiţa”; actriţei şi coregrafei Andrea Gavriliu pentru mişcare scenică; criticului şi istoricului de teatru Florica Ichim pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”; Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

* * *

Uniunea Teatrală din România – UNITER este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului. Principiile înfiinţării acestei organizaţii profesionale au fost libertatea de expresie, de creaţie, de asociere, dreptul la autonomie, o voce liberă în concertul cultural naţional şi internaţional, o deschidere lipsită de complexe faţă de cultura mondială şi apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. UNITER, al cărei preşedinte este actorul Ion Caramitru, a luat fiinţă în 1990 şi de atunci are o activitatea neîntreruptă, se arată pe site-ul www.uniter.ro.

Actorul Dorel Vişan, la Gala Premiilor UNITER. (Bucureşti, 1999)

Foto: (c) SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES

Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România, iniţiat şi coordonat de Ion Caramitru. Se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat.

An după an, Gala Premiilor UNITER, prin amploare şi prin modul în care a fost gândită şi realizată, a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii teatrale româneşti.

Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu hotărăşte, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.

Gala premiilor UNITER. (Bucureşti, 2005)

Foto: (c) ALEX MICSIK/Arhiva AGERPRES

Premiile UNITER se acordă pentru: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenograf, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Critică teatrală, Teatru radiofonic, Teatru TV, Debut.

Gala Premiilor UNITER, ediţia a XIV-a. În imagine: Mihai Fotino (stg.), Premiul UNITER pentru întreaga activitate, şi Radu Beligan (dr.). (Bucureşti, 2006)

Foto: (c) ALEX MICSIK/Arhiva AGERPRES

Gala Premiilor UNITER. (Sibiu, 2007)

Foto: (c) ISABELA PAULESCU/Arhiva AGERPRES

Gala Premiilor UNITER; premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit producţiei Teatrului Bulandra „Elizaveta Bam”, după Daniil Harms, regia Alexandru Tocilescu. (Sibiu, 2007)

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/Arhiva AGERPRES

Totodată, Senatul UNITER decernează: Premiul pentru întreaga activitate – actriţă, actor, scenografie, critică şi istorie teatrală, regie; Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie în arta spectacolului, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, pentru teatrul de revistă, pentru muzică de teatru, pentru performanţă în domeniul nonverbal; Premiul de Excelenţă.

În cadrul Galei, sunt decernate, de asemenea: Premiul MECENA, Premiul special al Preşedintelui UNITER, Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului”, Premiul Consiliul Britanic.

Sala Majestic a Teatrului Odeon, din Bucureşti, a fost gazda celei de-a XX-a ediţii a Galei Premiilor UNITER. (2012)

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/Arhiva AGERPRES

Trofeul care însoţeşte premiile ce răsplătesc excelenţa în teatrul românesc este creaţia artistului plastic Ion Bitzan (n. 23 august 1924-m. 15 sept. 1997) şi reprezintă o carte „parcă salvată de la un incendiu, legată bine”, în cruce, „să nu se piardă nicio filă”, „un model tras în bronz”, după cum l-a prezentat chiar Ion…

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (338)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (338)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

O PREUMBLARE LABIRINTICĂ A EULUI

Victor Tanasă este înainte de toate şi poet. Primul volum, “Melancolii juvenile”, a reprezentat strădania sa ca poet de a-şi pune ideile sub forma unor poeme. Acestea, spuneam la timpul respectiv (2017), “sunt rezultatul unor efecte de multiplicare pe două direcţii impuse de orizontul temporal al autorului”. Este un volum în care puseurile de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: „Fiecare om contează”! Sute de botoșăneni au participat la „Marșul pentru viață” de anul acesta

Publicat

video: „fiecare om contează”! sute de botoșăneni au participat la

Publicitate

Sute de botoșăneni au luat parte duminică, 30 martie, începând cu ora 14:00, la un eveniment emoționant prin mesajul transmis și prin participarea deosebită. A cincisprezecea ediție a „Marșului pentru Viață”, care se desfășoară în sute de localități din România și Republica Moldova, a avut și  anul acesta o deviză care îndeamnă la conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lângă noi: Doi bărbați suspectați că ar fi furat peste un milion de euro dintr-o locuință, reținuți de polițiști la Suceava

Publicat

un bărbat din dorohoi a ajuns din control judiciar în

Publicitate

Doi bărbați din județul Suceava au fost reținuți de polițiști, fiind suspectați de furtul a peste un milion de euro dintr-o locuință de pe raza localității Milișăuți, au anunțat, duminică, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), relatează agerpres.ro.

Potrivit acestora, cei doi indivizi, de 35 și 36 de ani, din municipiul Rădăuți, ar fi pătruns, cu fețele acoperite și cu mănuși, în locuința unui bărbat de 67 de ani…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 30 martie 2025

Publicat

rezultatele tragerilor la loto de duminică, 30 martie 2025

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 30 martie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 martie 2025:

Loto 6/49: 37, 42, 14, 10, 5, 45

Loto 5/40: 9, 13, 36, 15, 27, 5

Joker: 35, 5, 22, 4, 16 + 1

Noroc: 1 4 6 2 3 9 3

Publicitate

Noroc Plus: 1 3 6 7 2 7

Super Noroc: 7 8 9 3 2 0


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe