Connect with us

ACTUALITATE

Nunțiul Apostolic al Vaticanului în România, Miguel Maury Buendía, vine la Blaj. Simpozion dedicat Centenarului

Publicat

Cel mai important simpozion organizat la Blaj cu ocazia Centenarului Unirii va avea loc luni și marți, 29 și 30 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Peste 30 de personalități ale lumii universitare, profesori, conferențiari și lectori, vor susține, timp de două zile, conferințe în cadrul simpozionului științific internațional „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie”.

Invitați speciali sunt Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, care vor participa la conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, ce se va desfășura luni seara.

Organizatorii întregii manifestări sunt Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.

La eveniment vor participa episcopii greco-catolici, care se vor afla în această perioadă la Blaj, cu ocazia sesiunii de toamnă a Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

afis

Simpozionul „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie” va începe luni, 29 octombrie, la ora 16.00, cu alocuțiuni de bun venit și prelegeri pe marginea temei propuse de organizatori. Tot luni, dar de la ora 18:30, va avea loc conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, în cadrul căreia vor susține  alocuțiuni ambasadorii prezenți la Blaj, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, dar și reprezentanții instituțiilor care organizează evenimentul.

Marți, 30 octombrie, prelegerile se vor desfășura între orele 9.30-12.45 și 15.15-18.30, de la această oră fiind programată și conferința care va închide evenimentul, „70 de ani de interzicere abuzivă a Bisericii Române Unite”, care îi are ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”.

Tot marți vor fi lansate și prezentate cărțile „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, de Mauro Orsatti și „In Honorem Renzo Lavatori”, un volum omagial dedicat unuia dintre cei mai însemnați teologi contemporani ai Bisericii Catolice din Italia.

Pe parcursul celor două zile accesul în Palatul Cultural este liber, organizatorii exprimându-și speranța că la acest eveniment va participa un număr cât mai mare de blăjeni pasionați și dornici să afle lucruri interesante din istoria blăjeană și românească.

PROGRAM „România 100. Biserica, Statul şi Binele Comun. Istorie şi Teologie” – simpozion ştiințific internațional

Blaj, Palatul Cultural, Piața 1848, 29-30 octombrie 2018

Luni, 29 octombrie

Ora 16.00 Alocuțiuni de deschidere a Simpozionului.

Moderator: Lect. univ. dr. pr. Anton Rus

Pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, Vicar General, Decan al Facultății de Teologie

Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Decan al Facultății de Istorie și Filosofie

Conf. univ. dr. Sorin Marțian, Prodecan Facultatea de Teologie

Lect. univ. dr. Pr. Anton Rus, Director Departament Blaj

Ora 16.15  Prelegeri

16.15-16.35 – Conf. univ. dr. Ion Cârja, Între separație confesională și unitate națională.  Bisericile românești din Transilvania și Marea Unire de la 1918

16.35-16.55 – Lect. univ. dr. Lucian Turcu, Relaţia Stat – Biserică greco-catolică din perspectiva Legii pentru regimul general al cultelor adoptată acum 90 de ani

16.55-17.15 – Lect. univ. dr. Ciprian Ghișa, Certitudini, constante și ezitări în constituirea identității greco-catolice.

17.15-17.35 – Conf. univ. dr. Lucian Dîncă, Pr. Berinde Ștefan, „superiorul clandestin” al Asumpționiștilor, în dosarele Securității comuniste.

17.35-17.55 – Conf. univ. dr. Sorin Marțian, Controversa Dumnezeu sau Cezarul – un punct de vedere exegetic.

Ora 18.30. Conferința Internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”

Moderator: Prof. univ. dr. pr. Cristian Barta

Preasfințitul Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhieparhiale Majore Blaj

Gheorghe Valentin Rotar, Primarul Municipiului Blaj

Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova;

Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Republica Italiană, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino.

Marţi, 30 octombrie

Ora 9.30  Prelegeri

Moderator: Cercet. șt. I dr. Remus Câmpeanu

9.30-9.45 – Conf. univ. dr. Daniel Dumitran, Românii din Transilvania, între identitatea eclezială și comunitatea națională: o abordare istoriografică.

9.45-10.00 – Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Elita greco-catolică a secolului al XIX-lea și nașterea națiunii române.

10.00-10.15 – Conf. univ. dr. pr. Pop Horea Ovidiu, Biserica Română Unită și Unirea de la 1918.

10.15-10.30 – Prof. univ. dr. Alberto Castaldini, La Chiesa che “trattiene” il potere degli iniqui: attualità di 2 Ts 2, 7.

10.30-10.45 – Lect. univ. dr. Ionuț Popescu, Binele public și amurgul datoriei.

10.45-11.00 – Prof. univ. dr. diac. Ion Buzași, Poeți ardeleni, profeți ai Marii Uniri.

Moderator: Conf. univ. dr. pr. William Alexandru Bleiziffer

11.15-11.30 – Cerc. șt. I dr. Remus Câmpeanu, Istoriografia română în deceniile de după Marea Unire. Tendințe de actualizare a cercetărilor.

11.30-11.45 – Dr. pr. Sergiu Soica, Cardinalul Iuliu Hossu la Marea Unirea, după 30 de ani de la Marea Unire, la semicentenarul Unirii si la centenarul Unirii.

11.45-12.00 – Dr. Silviu Sana, Preparandia diecezană orădeană în atenția Ministerului de Culte și Instrucțiune publică din Budapesta (1918). Cercetarea disciplinară a profesorului dr. Vasile Chirvariu.

12.00-12.15 – Prof. univ. dr. Maria Țenchea, Acad. Alexandru Borza, o viață consacrată binelui comun.

12.15-12.30 – Pr. dr. Sabin Făgăraș, Originea puterii Bisericii și Statului.

12.30-12.45 – Lect. univ. dr. pr. Călin Pațulea, Comunitatea creștină, exemplu de echilibru dialectic în contextul procesului educațional actual.

Ora 12.45  Lansare de carte – Mauro Orsatti, „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, trad. Călin-Daniel Pațulea, Adriana Zaharia, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2018. Prezintă: Lect. univ. dr. pr. Călin Daniel Pațulea.

Ora 15.15 – Prelegeri.

Moderator: Conf. univ. dr. pr. Ovidiu Horea Pop

15.15-15.30 – Conf. univ. dr. pr. Mihai Ștefănescu, Biserica greco-catolică din Miercurea-Ciuc, simbol al  credinţei şi rezistenţei neamului românesc.

15.30-15.45 – Prof. univ. dr. pr. Cristian Barta, Titlu rezervat.

15.45-16.00 – Conf. univ. dr. pr. William Alexandru Bleiziffer, Binele comun ca realitate eclezială: o posibilă abordare canonică.

16.00-16.15 – Pr. dr. univ. asoc. Sorin Valer Russu, Cât de mare e România Mare? După 100 de ani.

16.15-16.30 – Pr. dr. Mihai Gherghel, Biserica Greco-Catolică română în spațiul ex-iugoslav.

16.30-16.45 – Lect. univ. dr. pr. Anton Rus, Evocările Marii Uniri din 1918 în diaspora românească greco-catolică reflectate în revista „Bună Vestire” din Roma (1962-1975).

Ora 18.30 Conferință – „70 de ani de la interzicerea abuzivă a Bisericii Române Unite”

Moderator: Ion Moldovan

Invitați:

– Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române.

– Marius Oprea, istoric, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist.

Ora 19.15  Prezentarea volumului „In Honorem Renzo Lavatori, a cura di Anton Rus e Alberto Castaldini”, Cluj-Napoca, 2018. Prezentare: Prof. univ. dr. Alberto Castaldini

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe