Connect with us

EVENIMENT

O bacterie ce produce alcool în intestine, răspunzătoare de boala ficatului gras la persoane care nu consumă alcool (studiu)

Publicat

laborator

O echipă de oameni de ştiinţă din China a descoperit că o anumită bacterie poate produce cantităţi importante de alcool în intestine, suficient de mari pentru a provoca o afecţiune hepatică la persoane care nu consumă alcool, relatează miercuri Xinhua.

Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA), care constă în acumularea grăsimii în ficat din cauza altor factori decât consumul de alcool, afectează circa un sfert din populaţia adultă la nivel mondial. Cauzele sale sunt necunoscute.

Specialişti din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan şi de la alte instituţii de cercetare din China au descoperit un anumit tip de bacterie în timp ce tratau un pacient cu BFGNA, al cărui ficat era grav afectat şi care prezenta sindrom de auto-fermentaţie – o problemă rară din cauza căreia unele persoane se îmbată după ce consumă alimente ce conţin zahăr sau amidon.

Studii anterioare au concluzionat că acest sindrom poate fi asociat cu o infecţie provocată de anumite ciuperci, numită candidoză. Drojdiile pot fermenta şi produce alcool în intestine, la fel ca în cazul berii produse într-un butoi.

În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest caz al pacientului cu sindrom de auto-fermentaţie era provocat de o bacterie. În fecalele sale au fost descoperite mai multe tulpini de Klebsiella pneumonia (K. pneumonia) – un tip comun de bacterie comensală – care produceau cantităţi de alcool de patru până la şase ori mai mari decât tulpinile prezente la persoane sănătoase.

Cercetătorii au analizat ulterior mostre de bacterii intestinale de la 43 de pacienţi cu BFGNA şi de la 48 de persoane sănătoase. Rezultatele au relevat că circa 60% dintre pacienţii cu BFGNA prezentau niveluri medii sau mari de K. pneumonia în intestine.

Într-o etapă ulterioară a studiului, şoareci de laborator au fost hrăniţi cu K. pneumonia izolată de la pacientul cu sindrom de auto-fermentaţie timp de trei luni. După prima lună grăsimea a început să se acumuleze în ficat. După două luni, şoarecii au prezentat semne de fibroză, cicatrici care indică leziuni hepatice pe termen lung.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că progresia bolii ficatului gras la şoareci a fost comparabilă cu cea de la şoareci cărora li s-a administrat alcool.

După ce şoarecilor care au primit bacteria li s-au administrat antibiotice care distrug K. pneumonia starea de sănătate a ficatului lor s-a îmbunătăţit.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Cell Metabolism.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Întreruperi în furnizarea apei potabile la Alba Iulia. Străzile vizate și perioada pentru lucrări la rețea

Publicat

se ia apa pe mai multe străzi din alba iulia,

Întreruperi de furnizarea apei potabile la Alba Iulia. Apa CTTA SA Alba Iulia anunță întreruperea furnizării apei potabile, marți, 8 aprilie 2025, începând cu ora 05.00. Se fac lucrări de cuplare a rețelei de apă potabilă pe strada Emil Racoviță, din municipiul Alba Iulia. Este vorba despre lucrări amânate de săptămâna trecută.

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe următoarele străzi:

  • Emil Racoviță,
  • Alexandru Odobescu,
  • Petre Ispirescu,
  • Grigore…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, Capitala medicinei școlare. Emil Boc: Primăria investește constant în cabinete școlare și servicii medicale de calitate

Publicat

sanatate boc 5.jpg

Cluj-Napoca este gazda Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară, în acest sfârșit de săptămână. Primarul Emil Boc a adresat medicilor un mesaj de bun venit, reiterând angajamentul ferm al administrației locale pentru investițiile în sănătate.

Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri organizează ediția a XIV-a a Congresului Național de Medicină Școlară și Universitară, la Cluj-Napoca, în perioada 4-6 aprilie 2025, la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Opt medalii pentru elevii Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia, la etapa regională a Campionatului Național de Înot

Publicat

foto: opt medalii pentru elevii liceului cu program sportiv din

Etapa regională a Campionatului Național Înot – Cadeți, concurs de calificare pentru etapa finală, a avut loc în perioada 29-30 martie, la Oradea. De la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia au participat 13 înotători. Aceștia au reușit să obțină 8 medalii (3 aur, 3 argint, 2 bronz), iar 11 dintre sportivi s-au calificat la etapa finală. 

Potrivit reprezentanților instituției de învățământ, au obținut medalii:

  • Matei Turuș – două medalii de aur la 100m spate și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Forțe noi la Poliția Alba. 14 polițiști, angajați din sursă externă, au depus jurământul de credință. Mesajul IPJ

Publicat

foto: forțe noi la poliția alba. 14 polițiști, angajați din

Forțe noi la Poliția Alba. 14 polițiști, angajați din sursă externă, au depus, vineri, jurământul de credință. Festivitatea s-a desfășurat în prezența conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

Cei 14 polițiști vor activa la serviciile/birourile ordine publică, cercetare și prevenirea criminalității, logistică și cazier.

Aceștia au câștigat concursurile organizate de IPJ Alba cu încadrare din sursă externă.

”Ne bucurăm că v-ați alăturat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe