EVENIMENT
O bacterie ce produce alcool în intestine, răspunzătoare de boala ficatului gras la persoane care nu consumă alcool (studiu)

O echipă de oameni de ştiinţă din China a descoperit că o anumită bacterie poate produce cantităţi importante de alcool în intestine, suficient de mari pentru a provoca o afecţiune hepatică la persoane care nu consumă alcool, relatează miercuri Xinhua.
Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA), care constă în acumularea grăsimii în ficat din cauza altor factori decât consumul de alcool, afectează circa un sfert din populaţia adultă la nivel mondial. Cauzele sale sunt necunoscute.
Specialişti din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan şi de la alte instituţii de cercetare din China au descoperit un anumit tip de bacterie în timp ce tratau un pacient cu BFGNA, al cărui ficat era grav afectat şi care prezenta sindrom de auto-fermentaţie – o problemă rară din cauza căreia unele persoane se îmbată după ce consumă alimente ce conţin zahăr sau amidon.
Studii anterioare au concluzionat că acest sindrom poate fi asociat cu o infecţie provocată de anumite ciuperci, numită candidoză. Drojdiile pot fermenta şi produce alcool în intestine, la fel ca în cazul berii produse într-un butoi.
În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest caz al pacientului cu sindrom de auto-fermentaţie era provocat de o bacterie. În fecalele sale au fost descoperite mai multe tulpini de Klebsiella pneumonia (K. pneumonia) – un tip comun de bacterie comensală – care produceau cantităţi de alcool de patru până la şase ori mai mari decât tulpinile prezente la persoane sănătoase.
Cercetătorii au analizat ulterior mostre de bacterii intestinale de la 43 de pacienţi cu BFGNA şi de la 48 de persoane sănătoase. Rezultatele au relevat că circa 60% dintre pacienţii cu BFGNA prezentau niveluri medii sau mari de K. pneumonia în intestine.
Într-o etapă ulterioară a studiului, şoareci de laborator au fost hrăniţi cu K. pneumonia izolată de la pacientul cu sindrom de auto-fermentaţie timp de trei luni. După prima lună grăsimea a început să se acumuleze în ficat. După două luni, şoarecii au prezentat semne de fibroză, cicatrici care indică leziuni hepatice pe termen lung.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că progresia bolii ficatului gras la şoareci a fost comparabilă cu cea de la şoareci cărora li s-a administrat alcool.
După ce şoarecilor care au primit bacteria li s-au administrat antibiotice care distrug K. pneumonia starea de sănătate a ficatului lor s-a îmbunătăţit.
Descoperirea a fost publicată în jurnalul Cell Metabolism.AGERPRES
EVENIMENT
AEP și BEC refuză transparența și BLOCHEAZĂ accesul specialiștilor AUR la verificarea corectitudinii alegerilor

Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă refuză să permită accesul informaticianului desemnat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în sistemul informatic de gestionare a procesului electoral, blocând astfel orice posibilitate de verificare independentă a corectitudinii votului.
„Cererea oficială, transmisă către ambele instituții, vizează participarea specialistului IT desemnat de partid în procesul de supraveghere tehnică a sistemului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Validarea mandatului noului președinte a adus aprecierea în linie a leului. Care este cursul euro

Validarea de către CCR a mandatului de președinte a candidatului independent Nicușor Dan a indus un sentiment de optimism în piața valutară, arată economistul clujean Radu Georgescu.
Astfel, leul s-a apreciat în linie față de principalele valute.
Care este cursul euro
Cursul euro a scăzut de 5,0730 la 5,0564 lei, iar tranzacțiile se realizau în culoarul 5,056 – 5,074 lei. Atenția pe care o arată BNR cursului euro/leu a menținut un nivel scăzut al lichidității…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Manifestul de la Cluj: AUR se îndepărtează de valorile fondatoare. Îngrijorare față de direcția în care se îndreaptă partidul

Consilierul local din Consiliul Local Cluj-Napoca, Călin Cozma, a lansat, noi, Manifestul de la Cluj, în care alături de mai mulți semnatari, membri și susținători ai valorilor autentice care au stat la baza înființării partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își exprimă cu fermitate ”îngrijorarea față de direcția actuală în care se îndreaptă această formațiune politică”.
”Ne simțim datori să tragem un semnal de alarmă: AUR se…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
S-a SEMNAT contractul pentru noul sediu al Poliției Locale din Turda. Valoarea investiției depășește 2,1 milioane lei

Primarul Turzii, Cristian Matei, a anunțat, joi, printr-o postare pe pagina sa de Facebook că a semnat contractul pentru noul sediu al Poliției Locale din oraș. Valoarea investiției depășește 2,1 milioane de lei, bani proveniți din PNRR.
„Din seria investițiilor care construiesc viitorul:
Astăzi am semnat contractul pentru începerea lucrărilor de renovare energetică aprofundată a clădirii Poliției Locale a Municipiului Turda, situată pe strada Dr. Ioan Rațiu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro