Connect with us

ACTUALITATE

O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel

Publicat

O cască militară antică, foarte bine conservată, ce a fost purtată probabil de un soldat grec în timpul războaielor cu persanii, a fost descoperită în portul Haifa din Israel, transmite luni Live Science.

Casca, cu o vechime estimată la 2.700 de ani, a fost descoperită de un vas olandez în 2007 şi a fost predată unităţii de arheologie marină din cadrul Autorităţii israeliene pentru Antichităţi (IAA).

„Casca este de tip corintian, după numele oraşului Corint din Grecia, unde astfel de căşti au fost produse în secolul VI î.Hr”, după care acest model de cască a ajuns să fie foarte popular în întregul spaţiu mediteranean. conform comunicatului arheologilor israelieni. „Casca a fost fabricată cu foarte multă pricepere, dintr-o singură foaie de bronz, prin încălzire şi lovire cu ciocanul, Această tehnică făcea posibilă reducerea greutăţii căştii, fără a pierde din capacitatea de protecţie pentru războinici”, se mai precizează în comunicatul emis de IAA.

„Această cască i-a aparţinut probabil unui războinic elen de pe una dintre corăbiile de război greceşti ce au participat la confruntările navale împotriva persanilor”, conform lui Kobi Sharvit, directorul unităţii de arheologie marină din cadrul IAA.

În perioada din care provine această cască, Persia controla un imperiu ce cuprindea întregul Orient Mijlociu. Persanii au încercat de două ori să invadeze Grecia. Prima dintre invazii a fost stopată în anul 490 B.C., când persanii au fost învinşi în apropierea Atenei, în cadrul Bătăliei de la Maraton. Cursele de maraton îşi trag originile de la fapta unui soldat elen, pe nume Pheidippides, care a fugit până la Atena, aflată la aproximativ 40 de kilometri distanţă, pentru a anunţa victoria. După ce a spus că grecii au ieşit învingători, soldatul s-ar fi prăbuşit şi a murit de epuizare.

În cursul celei de-a doua invazii, înaintarea persană a fost încetinită de trupele spartane la Termopile în 480 î.Hr. şi apoi persanii au fost învinşi şi alungaţi de pe teritoriul elen în 479 î.Hr.

În anii ce au urmat, elenii au trecut în ofensivă şi au lansat multiple atacuri împotriva persanilor în Mediterana de Est. Această cască ar fi putut fi purtată de unul dintre războinicii eleni care au participat la aceste confruntări. Ostilităţile dintre greci şi persani au continuat până când Alexandru cel Mare a cucerit Imperiul Persan în 330 î.Hr.AGERPRES

Sursa foto: www.livescience.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Panică la Vlăsinești! O mașină a luat foc într-o gospodărie, în miez de noapte

Publicat

panică la vlăsinești! o mașină a luat foc într o gospodărie,

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești, cu o autospecială de stingere.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sub binecuvântarea sfinților ocrotitori, Parohia Vorona Centru își cinstește hramul cu rugăciune, recunoștință și bucurie frățească

Publicat

foto: sub binecuvântarea sfinților ocrotitori, parohia vorona centru își cinstește

Publicitate

În ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu Apostolii cinstiți și de Dumnezeu încununați, se sărbătorește și hramul parohiei Vorona Centru din Protopopiatul Botoșani.

Vorona Centru este una din cele zece parohii ale comunei și se află situată în centrul celei mai cunoscute și sonore comune ale județului nostru, Vorona.

Biserica a fost construită după Revoluție pe locul unde mai întâi a străjuit o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinţii Mari Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Publicat

calendar ortodox 2025: sfinţii mari Împăraţi, întocmai cu apostolii, constantin

Publicitate

Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este una dintre cele mai însemnate pentru creştini, întrucât împăratul Cons­tantin i-a eliberat pe aceştia de sub prigoana păgână prin Edictul de la Mediolanum din 313 şi toată activitatea sa, sub sfatul mamei sale, Elena, a fost una de protectorat faţă de noua religie. Împăratul Constantin cel Mare (272-337) a devenit nu doar eliberatorul creştinilor, ci şi protectorul lor.

Pri­mul împărat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Femeie de 43 de ani din Vârfu Câmpului, dată dispărută. Polițiștii cer sprijinul populației

Publicat

femeie de 43 de ani din vârfu câmpului, dată dispărută.

Publicitate

Notă: IJP Botoșani a anunțat că persoana a fost identificată în județul Dolj. Nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Știrea inițială:

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei în vârstă de 43 de ani, Cutic Daniela, din comuna Vârfu Câmpului, care a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă pe 13 mai pentru a se deplasa în județul Buzău.

După ce a ajuns la destinație, femeia nu a mai putut fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe