Connect with us

ACTUALITATE

O cască militară elenă din perioada războaielor greco-persane, descoperită în Israel

Publicat

O cască militară antică, foarte bine conservată, ce a fost purtată probabil de un soldat grec în timpul războaielor cu persanii, a fost descoperită în portul Haifa din Israel, transmite luni Live Science.

Casca, cu o vechime estimată la 2.700 de ani, a fost descoperită de un vas olandez în 2007 şi a fost predată unităţii de arheologie marină din cadrul Autorităţii israeliene pentru Antichităţi (IAA).

„Casca este de tip corintian, după numele oraşului Corint din Grecia, unde astfel de căşti au fost produse în secolul VI î.Hr”, după care acest model de cască a ajuns să fie foarte popular în întregul spaţiu mediteranean. conform comunicatului arheologilor israelieni. „Casca a fost fabricată cu foarte multă pricepere, dintr-o singură foaie de bronz, prin încălzire şi lovire cu ciocanul, Această tehnică făcea posibilă reducerea greutăţii căştii, fără a pierde din capacitatea de protecţie pentru războinici”, se mai precizează în comunicatul emis de IAA.

„Această cască i-a aparţinut probabil unui războinic elen de pe una dintre corăbiile de război greceşti ce au participat la confruntările navale împotriva persanilor”, conform lui Kobi Sharvit, directorul unităţii de arheologie marină din cadrul IAA.

În perioada din care provine această cască, Persia controla un imperiu ce cuprindea întregul Orient Mijlociu. Persanii au încercat de două ori să invadeze Grecia. Prima dintre invazii a fost stopată în anul 490 B.C., când persanii au fost învinşi în apropierea Atenei, în cadrul Bătăliei de la Maraton. Cursele de maraton îşi trag originile de la fapta unui soldat elen, pe nume Pheidippides, care a fugit până la Atena, aflată la aproximativ 40 de kilometri distanţă, pentru a anunţa victoria. După ce a spus că grecii au ieşit învingători, soldatul s-ar fi prăbuşit şi a murit de epuizare.

În cursul celei de-a doua invazii, înaintarea persană a fost încetinită de trupele spartane la Termopile în 480 î.Hr. şi apoi persanii au fost învinşi şi alungaţi de pe teritoriul elen în 479 î.Hr.

În anii ce au urmat, elenii au trecut în ofensivă şi au lansat multiple atacuri împotriva persanilor în Mediterana de Est. Această cască ar fi putut fi purtată de unul dintre războinicii eleni care au participat la aceste confruntări. Ostilităţile dintre greci şi persani au continuat până când Alexandru cel Mare a cucerit Imperiul Persan în 330 î.Hr.AGERPRES

Sursa foto: www.livescience.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Calendarul celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a s-a modificat

Publicat

calendarul celei de a doua simulări județene a examenului de

Publicitate

În vederea evitării suprapunerii cu perioada de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, care va avea loc la Botoșani, vă comunicăm calendarul modificat al celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru elevii cl. a VIII-a, în anul școlar 2024-2025, după cum urmează:

  • Limba și literatura română – miercuri, 16 aprilie 2025;
  • Matematică – joi, 17 aprilie 2025.

Menționăm că, în calendarul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: „Orașul geniilor” din România și concursul suprem al minților luminate

Publicat

botoșani: „orașul geniilor” din românia și concursul suprem al minților

Publicitate

Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL

Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios nichita mărturisitorul

Publicitate

Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.

A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe