EVENIMENT
O clădire veche din centrul istoric al municipiului Bistriţa s-a prăbuşit

O clădire veche din centrul istoric al municipiului Bistriţa s-a prăbuşit, miercuri dimineaţa, din cauza stării de degradare avansate.
Incidentul a avut loc pe strada Nicolae Titulescu, situată la cinci minute de mers pe jos de sediul primăriei.
Clădirea aparţine Primăriei Bistriţa, dar a fost revendicată.
În partea de imobil care s-a prăbuşit nu mai locuia nimeni, dar, în cădere, unul dintre pereţi a blocat uşa de acces într-o locuinţă în care stau cu chirie un bărbat şi o femeie, încă din anul 1986.
Bărbatul se afla în interior în momentul prăbuşirii şi a fost nevoit să iasă pe un geam.
Acesta a spus că a sesizat în repetate rânduri primăria asupra stării de degradare a imobilului, însă cei din administraţie i-ar fi spus că, până când nu se soluţionează cazul de revendicare, nu pot interveni.
„S-a rupt colţul casei. Eram în casă. S-a auzit ca două bubuituri, una după alta. Nu am fost rănit. Situaţia este mai de mult, casa e revendicată, partea care s-a surpat, şi nu este a primăriei. Nu mai locuia nimeni acolo”, a declarat bărbatul.
La locul incidentului s-au deplasat echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Locală şi Jandarmerie, care au interzis accesul pe strada Nicolae Titulescu, în zona în care se află clădirea prăbuşită.
De asemenea, primăria s-a oferit să le pună la dispoziţia celor două persoane care locuiau în imobil un spaţiu de cazare, având în vedere că nici locuinţa lor nu mai este sigură în acest moment.
În plus, se va face o expertizare a întregii clădiri, unde mai sunt spaţii închiriate atât unor persoane fizice, cât şi unor firme. AGERPRES
EVENIMENT
În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni.
Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile. În perioada 21-23 mai Primăria municipiului organizează, sub sloganul Carbon OFF. Future ON, evenimentul care reunește reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.
„Summitul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Studenții propun soluții reale pentru un Cluj mai inteligent. 15 echipe, în finala BitStone AI Contest 2025

BitStone a încheiat cu succes prima ediție a BitStone AI Contest, o competiție de inteligență artificială desfășurată în perioada aprilie-mai 2025, dedicată studenților pasionați de tehnologie și implicare civică. Scopul competiției a fost acela de a genera soluții concrete pentru problemele urbane, folosind algoritmi de inteligență artificială.
Finala a avut loc duminică, 18 mai, la sediul BitStone din Cluj-Napoca, unde cele mai bune 15 echipe, selectate din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

De ce nu e bine să dăm lapte la pisică, chiar dacă îi place mult: Studiile recente demonstrează că majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză, devenind incapabile să digere acest zahăr după vârsta de 6-12 săptămâni.
Laptele de vacă, plin de lactoză, provoacă la pisici simptome precum diaree, balonare şi dureri abdominale, avertizează specialiştii.
„Diareea cronică poate duce la deshidratare severă şi chiar la deces în cazurile grave”, explică…
Citește mai mult pe Alba24.ro