EDUCATIE
O elevă din Alba Iulia, eliminată de la bacalaureat pentru că i-a sunat telefonul, a câștigat în instanță dreptul de examen

O elevă de la un liceu din Alba Iulia, care a fost eliminată de la examenul de Bacaluareat pentru că i-a sunat telefonul mobil în timpul unei probei orale, a câștigat în instanță suspendarea executării procesului verbal de sancţionare.
Prin suspendarea procesului verbal, tânăra a avut posibilitatea să se înscrie la examenul de Bacalaureat sesiunea august – septembrie, chiar dacă procesul de anulare a actului administrativ se află pe rolul Tribunalului Alba și va avea un prim termen la sfârșitul lunii septembrie.
Eleva a fost eliminată din sală în data de 13 iunie, de la proba orală la limba engleză, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019.
CITEȘTE ȘI: O elevă din Alba Iulia contestă în instanță eliminarea de la o probă de BAC. I-a sunat telefonul în timpul examenului în ziarul Alba24.ro
Atunci, tinerei, i-a sunat telefonul în timpul verificării competențelor la limba engleză. În acel moment, comisia de examinare a procedat conform metodologiei și a eliminat-o pentru tentativă de fraudă.
Fata a deschis o acțiune în contencios adimistrativ împotriva Inspectoratului Județean Școlar Alba, acțiune înregistrată pe rolul Tribunlalului Alba.
În timpul procesului, tânăra a precizat că ”datorită organizării defectuoase și a neprezentării altor candidați, nu a fost respectată repartizarea pe ore, așa cum a fost aceasta prestabilită, reclamanta primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susțină proba de engleză, întrucât nu sunt candidați și „comisia stă degeaba și profesorii sunt nervoși”.
Desigur, în aceste condiții, reclamanta s-a precipitat, s-a grăbit să plece de acasă și să ajungă cât mai repede, deși nu era încă ora la care a fost programată. (…)
În graba mare reclamanta și-a lăsat lucrurile (geanta) într-o altă sală unde erau depozitate și alte obiecte personale ale altor candidați, uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.
Reclamanta a recunoscut acest fapt și în continuare, respectiv faptul că telefonul mobil a fost asupra sa la intrarea în sala de examen, însă a susținut că acest fapt s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispozițiile cuprinse în Metodologia organizării examenului național -(…), și mai ales, din cauza grabei și a emoțiilor, fără să existe nici un moment intenția de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral”, se arată în motivarea magistraților.
Poziția Inspectoratului Școlar Județean Alba, în timpul procesului
Reprezentanții ISJ au motivat în timpul procesului că susținerile fetei sunt nefondate și că aceasta nu a fost obligată să vină la altă oră diferită, decât cea la care a fost programată.
”Nu a sunat-o nici unul din membrii comisiei de examen cu privire la decalarea orelor de examinare. Așa cum rezultă din înscrisurile depuse în probațiune, a fost chemată de colegele sale, care au apreciat că proba se derulează repede, spunându-i ”dacă vii termini mai repede”.
Din dialogul purtat între colegi nu rezultă nici presiune, nici faptul că aceasta a fost inițiativa comisiei de examinare. Aceste susțineri sunt nefondate. Comisia nu a forțat nici un candidat(…)
Candidații sunt majori și hotărăsc singuri cum și când se prezintă în examen. De altfel, din dialogul lor rezultă că nu sunt dispuși vreunui compromis în fața comisiei: ”că nu pot să zbor de acasă așa cum vor ei”.
Susținerile reclamantei cu privire la nervozitatea membrilor comisiei sunt nefondate. În primul rând, din comisie fac parte cadre didactice cu experiență în multe examene de bacalaureat, cunosc emoțiile inerente ale unui astfel de examen și sunt pregătiți și responsabili cu misiunea pe care o au în aceste comisii.
Dincolo de aceste susțineri, înregistrările video ale examenului dovedesc că membrii comisiei nu sunt nervoși, ci dimpotrivă, reclamanta este puțin agitată, cum de altfel susțin și colegele în declarațiile olografe date în fața membrilor comisiei de bacalaureat.
Prin urmare, susținerea privind justificarea emoțiilor prin decalarea orei de examinare este nedovedită și nefondată”, se arată în motivarea instanței.
Decizia magistraților
În privința unei posibile tentative de fraudă, ”din înregistrarea pusă la dispoziția instanței de către pârât, rezultă că reclamanta avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, iar mai mult de atât telefonul a și sunat în timpul examenului deci nu a fost comutat pe modul silențios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului.”
Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Alba, au studiat actele depuse la dosar, procesele verbale, declarațiile reclamantei și pârâtei și ajuns la concluzia că ”există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat”, prin care tânăra a cerut anularea.
De asemenea, judecătorii au luat în calcul și perioada de timp în care tânăra are interdicție de a participa la examenul de Bacalaureat, interdicție care i-ar afecta viața și cariera.
Din aceste motive, instanța a ”dispus suspendarea executării procesului verbal de sancţionare a candidatului nr.1660/13.06.2019, a anexei acestuia şi a adresei nr.3415/25.06.2019 emisă de pârât până la soluţionarea definitivă a acţiunii în contencios administrativ care face obiectul dosarului nr.1410/107/2019 al Tribunalului Alba”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Alba.
sursa: ziarul Alba24.ro
EDUCATIE
În 20 martie începe Simularea la Evaluarea Națională 2023. Calendarul examenelor. Modele de Subiecte

Luni, 20 martie 2023, elevii din clasa a VIII-a încep Simularea la Evaluarea Națională 2023. Probele scrise la simularea examenului de Evaluare Națională din acest an se încheie în 22 martie.
Din programa de examen, au fost eliminate unele conținuturi. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci doar, prin excepție, la cererea elevului.
Disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2022—2023 sunt:
- limba și literatura română
- limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
- matematică.
Rezultatele obținute de elevi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Notele obținute la Simulare Evaluare Națională 2023 nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
Simulare Evaluare Națională 2023 – CALENDAR
- 20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
- 21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
- 22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
- 29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor
Simulare Evaluare Națională 2023 – clasa a a VIII-a – subiect Limba și literatura română – județul Alba
Evaluare Națională 2023. Modele de subiecte publicate de minister pentru elevii de clasa a VIII-a
Evaluare Națională 2023 – modele de subiecte: Ministerul Educației a publicat modele de subiecte pentru examenul de Evaluare Națională, clasa a VIII-a, 2023. Probele se vor desfășura în perioada 19-22 iunie, iar primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie.
Cursurile se vor încheia pentru elevii de clasa a VIII-a în 9 iunie, iar înscrierile se fac automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie.
CALENDAR Evaluare Națională 2023
- 6-9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională
- 9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
- 21 iunie 2023: Matematică – probă scrisă
- 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
- 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
- 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
EDUCATIE
Un număr de 40 de universităţi din 10 ţări îşi prezintă oferta educațională la Bucureşti, în cadrul The International University Fair

Un număr de 40 de universităţi din 10 ţări îşi vor prezenta oferta educaţională sâmbătă şi duminică, la Bucureşti, în cadrul celei de-a XXX-a ediţii The International University Fair.
Vizitatorii vor avea ocazia să afle mai multe informaţii despre programele de studiu, bursele, sursele de finanţare şi oportunităţile pe care le pot accesa în ţară sau în străinătate.
„The International University Fair este singurul eveniment din România care reuşeşte să ofere tinerilor oportunitatea să discute direct cu studenţi internaţionali, reprezentanţii instituţiilor educaţionale din ţară şi din alte peste 9 ţări, printre care şi Grecia, Olanda, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda sau România.
Cei care aleg să vină la IUF -The International University Fair – pot afla informaţii despre peste 5.000 de programe de studiu (licenţă, masterat, doctorat) şi facilităţi din domenii precum IT, Inginerie, Management, Business şi Economie, Antreprenoriat, Marketing, Medicină sau Psihologie”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Olanda, în topul țărilor preferate de tinerii români pentru studiu în străinătate
Potrivit acestora, în anul academic 2021 – 2022, 5.600 de elevi şi studenţi români au ales programele de studii olandeze, transformând Olanda în destinaţia preferată de studiu a tinerilor de la noi.
În cele două zile la The International University Fair vor fi prezente cele mai importante universităţi olandeze. Printre acestea se numără şi Fontys University of Applied Sciences, care se află în topul celor mai mari universităţi din Olanda şi oferă programe variate de studiu: de la Inginerie Electrică, Marketing, IT şi până la Muzică sau Design.
Pe toată durata evenimentului tinerii pot participa şi la conferinţa YouForum unde vor avea ocazia să discute cu peste 40 de invitaţi, profesionişti cu experienţă în domeniile în care activează.
Evenimentul va fi organizat şi la Timişoara pe 21 martie şi la Iaşi pe 23 martie.
Agerpres
EDUCATIE
Aur obținut de studenții de la Universitatea din București la concursul internațional de matematică SEEMOUS 2023

Pentru al cincilea an consecutiv, studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti au obţinut rezultate de excepţie în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a South Eastern European Mathematical Competition for University Students – SEEMOUS 2023.
„Pentru al cincilea an consecutiv, studenţii UB au cucerit podiumul concursului internaţional SEEMOUS. Cel mai mare punctaj din competiţie, obţinut de un student al FMI”, informează UB pe site-ul instituţiei.
Organizată sub patronajul Mathematical Society of South Eastern Europe, a Uniunii Matematicienilor din Macedonia şi a Facultăţii de Ştiinţe Naturale şi Matematică din cadrul Universităţii din Skopje, ediţia din 2023 a Concursului Internaţional de Matematică pentru Studenţi a avut loc în Struga, Macedonia de Nord, în perioada 7-12 martie 2023.
Universitatea din Bucureşti a fost reprezentată la concurs de trei studenţi ai Facultăţii de Matematică şi Informatică. Toţi cei trei studenţi ai Universităţii din Bucureşti au cucerit podiumul competiţiei SEEMOUS: aur – Mario-Cosmin Drăguţ şi Octavian-Ionut Joiţa, şi argint – Divia-Petra Negoescu.
„Remarcabilă este performanţa studentului Mario-Cosmin Drăguţ care a obţinut cel mai mare punctaj din concurs. Toţi trei premianţii sunt studenţi în anul I la specializarea Matematică”, afirmă sursa citată.
Echipa a fost coordonată de Dan Dumitrescu, fost medaliat la această competiţie, actualmente masterand în anul I la programul Probabilităţi şi Statistică în Finanţe şi Ştiinţe din cadrul FMI. La pregătirea lotului a contribuit şi Andrei Bâra, de asemenea, fost medaliat la SEEMOUS, masterand în anul II la programul de master Matematică Didactică al FMI.
Şi la ediţiile din 2018, 2019, 2020, 2021 şi 2022 studenţii UB au fost pe podiumul competiţiei.
Agerpres
* Sursa foto: unibuc.ro

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat vineri, 10 martie 2023, ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024. Ordinul prevede că vacanţa de primăvară va include Paştele ortodox.
„Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului școlar 2023-2024.
A fost integrată propunerea de modificare a proiectului, astfel încât vacanța de primăvară din anul 2024 să includă perioada sărbătorilor pascale”, se arată pe pagina Facebook a Ministerului Educației.
Ordinul prevede:
– durata cursurilor: 36 de săptămâni
– data începerii cursurilor: 11 septembrie 2023
– data încheierii cursurilor: 21 iunie 2024
– săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.
– desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Programele se vor desfășura în intervale de cursuri diferite.
Vacanța de primăvară era prevăzută inițial pentru 13-21 aprilie şi a fost mutată în intervalul 27 aprilie – 7 mai 2024.
Ordinul va fi disponibil, în formă integrală, pe site-ul Ministerului Educației, după publicarea în Monitorul Oficial.
(sursa: Mediafax)