ACTUALITATE
O femeie ar putea deveni, în premieră, președinta Sloveniei

O fostă prezentatoare TV ar putea deveni prima femeie care câștigă alegerile prezidențiale din Slovenia. Turul doi al scrutinului se desfășoară duminică.
Slovenii votează duminică în turul doi al alegerilor prezidențiale. Fosta prezentatoare TV Natasa Pirc Musar speră să-l învingă pe politicianul de dreapta Andze Logar și să devină prima femeie care ajunge în fruntea țării.
Deși Logar s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor, sondajele de opinie o dau câștigătoare, la limită, pe Pirc Musar, o candidată independentă care și-a asigurat sprijinul coaliției de guvernare pentru turul doi. Un sondaj de opinie realizat de agenția Ninamedia, publicat vineri în cotidianul Dnevnik, arată că Pirc Musar ar putea obține 51,2% din voturi.
Secțiile de votare se închid la ora 19.00 (18.00 GMT), iar primele rezultate sunt așteptate aproximativ două ore mai târziu.
O femeie ar putea deveni, în premieră, președinta Sloveniei: 54 de ani
Pirc Musar, în vârstă de 54 de ani, a fost prezentatoare de televiziune și ulterior a devenit o avocată influentă.
Andze Logar, în vârstă de 46 de ani, este membru al Partidului Democrat Sloven (SDS), de dreapta, al fostului prim-ministru Janez Jansa, care a pierdut alegerile generale din aprilie în fața Mișcării pentru Libertate, ecologistă, a actualului premier Robert Golob.
Deși rolul său este în mare parte ceremonial, președintele Sloveniei conduce armata și numește mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv guvernatorul băncii centrale. Totuși, cele mai multe dintre nominalizări trebuie să fie confirmate de parlament.
O femeie ar putea deveni, în premieră, președinta Sloveniei: Borut Pahor
Viitorul președinte al Sloveniei, stat membru al UE și NATO, îl va înlocui pe Borut Pahor, un fost fotomodel care a avut două mandate și care este adesea numit în public „președintele Instagram” pentru că folosește frecvent rețeaua de socializare. MEDIAFAX
ACTUALITATE
VIDEO FOTO DRONĂ. Focuri de artificii tricolore SUPERBE de Ziua Unirii Principatelor la Cluj-Napoca

Mii de persoane au asistat, marți seară, la evenimentele organizate de Primăria Cluj-Napoca în Piața Unirii pentru marcarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, printre care și focuri de articificii tricolore.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Caz de furt închis de polițiștii din Alba Iulia: Un bărbat a băgat mai multe ciocolate în pantaloni și a ieșit din magazin

În luna mai a anului 2018, polițiștii din Alba Iulia deschideau un dosar penal după ce reprezentanții unui magazin Agras din oraș au reclamat că un bărbat le-a furat mai multă ciocolată.
După patru ani de cercetări, anchetatorii au cerut să se renunțe la urmărirea penală deoarece bărbatul în cauză nu a fost găsit. În data de 17 ianuarie 2023, magistrații judecătoriei Alba Iulia au dat o decizie în urma cererii de confirmare a renunțării la urmărirea penală.
La un moment dat, prin 2019 polițiștii au avut și un suspect, dar din câte se pare nu era…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ACTUALITATE
FOTO. Găini ouătoare și câte un cocoș pentru 50 de familii nevoiașe din Munții Apuseni. Campanie CERT Transilvania

Asociatia CERT Transilvania din Cluj-Napoca si Fundatia Orange au pornit pe crestele Apusenilor pentru a face fapte bune și au lansat campanai ”Oul sau găina”.
”Cel mai bun ajutor acordat este educatia si oferirea de resurse necesare pentru a face mai mult. De la 5 gaini ouatoare se poate ajunge la o sursa de hrana si o sursa de venit. Credem cu tarie ca beneficiarii nostri vor reusi, iar noi vrem sa le fim alaturi. Ajutorul adevarat consta in a arata unui om cum sa reuseasca singur.
In cadrul proiectului inceput in Martie 2022, impreuna cu Fundatia Orange vizam educatia si dezvoltarea sustenabila prin…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
FOTO. Picturi de 700 de ani şi cea mai veche şarpantă de lemn din România, descoperite într-o biserică din Cluj

În biserica reformată din localitatea clujeană Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319, considerată cea mai veche şarpantă datată din România.
„Biserica reformată din Viștea a fost construită în intervalul sec XIII-XV. Sub biserica actuală s-a descoperit o rotundă mai veche. Picturile murale din nava și arcul triumfal al bisericii sunt din două perioade distincte, dar ambele au fost realizate în intervalul secolelor XIII-XIV. Până în prezent s-au realizat operațiuni de decapare, conservare a picturilor”, a declarat, pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro