Connect with us

EVENIMENT

O femeie din Caracal a aflat, după ce a votat, că în evidenţele populaţiei figura ca decedată

Publicat


O femeie din municipiul Caracal care a votat duminică la o secţie din localitate a aflat că în evidenţe figurează ca decedată în urma unei erori la întocmirea unui certificat de deces înregistrat într-o localitate din judeţul Alba, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Cristian Grigorescu.

Acesta a precizat că femeia din Caracal a mers duminică să voteze la secţia la care ştia că ar fi arondată şi ar trebui să fie pe listele permanente, însă, cum nu a fost găsită pe aceste liste, a votat pe lista suplimentară şi apoi s-a descoperit că în evidenţe ea figura ca decedată.

Încurcătura ar fi fost provocată de o greşeală la întocmirea unui certificat de deces emis de o primărie din judeţul Alba, care pentru a remedia greşeala s-a adresat instanţei în vederea anulării certificatului de deces cu erori.

“Poliţiştii au întocmit dosar penal, conform procedurii. CNP femeii din Caracal figurează pe un certificat de deces emis de o primărie din judeţul Alba, iar respectiva primărie a înaintat şi acţiune în instanţă pentru a anula documentul”, a spus Grigorescu. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Înclinaţia orbitală neobișnuită a planetei Uranus, cauzată de impactul cu un corp de dimensiunea Pământului

Publicat

Conform unui nou studiu realizat pe seama unor simulări computerizate, transmite marţi Live Science, o planetă înghețată, de dimensiuni similare Pământului, a lovit planeta Uranus în trecutul îndepărtat, imprimându-i neobişnuita înclinaţie orbitală faţă de planul întregului Sistem Solar.

Uranus este răsturnată la peste 90 de grade relativ la planul Sistemului Solar, situaţie în care se află şi sistemul de inele al acestei planete gazoase precum şi orbitele celor 27 de sateliţi cunoscuţi ai săi. Astronomii sunt de părere că această configuraţie unică este dovada unei coliziuni violente suferită de Uranus la puţin timp după ce s-a format, impact care, aparent, a avut şi efectul accelerării rotaţiei acestei planete în jurul propriei axe. Uranus încheie o rotaţie completă în jurul propriei axe o dată la 17 ore, semnificativ mai rapid decât cele 24 de ore necesare Pământului pentru o rotaţie similară.

Detaliile posibile ale unei astfel de coliziuni au rămas până în prezent necunoscute pentru că sistemul lui Uranus este foarte complex şi dificil de simulat pe calculator. Spre exemplu, masa discurilor de fragmente rezultate după impact tinde să fie foarte mare în aceste modele, cu mult mai mare decât ar trebui să fie, ţinând cont de masa totală a lunilor lui Uranus din prezent.

O echipă de cercetători a anunţat că a avut succes cu o nouă strategie de simulare concepută pentru a investiga modul de formare al sateliţilor naturali în jurul planetelor îngheţate. Accentul trebuie pus pe “îngheţate”. Impacturile colosale produse în zona rece şi întunecată de la marginea Sistemului Solar au consecinţe diferite decât ciocnirile produse la distanţe mult mai mici faţă de Soare – aşa cum a fost coliziunea care a dus la formarea Lunii.

Astfel, în cazul sistemului Pământ-Lună, acesta a apărut în urma coliziunii dintre proto-Pământ şi un alt planetoid de dimensiunea lui Marte, denumit Theia. Ambele corpuri implicate au fost compuse din roci (telurice şi nu din gaze îngheţate, cum este cazul lui Uranus). Materialul aruncat în spaţiu de impact s-a solidificat apoi relativ rapid, permiţându-i Lunii nou formate să atragă gravitaţional câte ceva din el, restul ajungând înapoi pe Pământ.

Însă materialul ejectat în spaţiu de coliziunea suportată de Uranus a fost mult mai volatil – substanţe precum apa sau amoniacul – şi a rămas în stare gazoasă perioade mai mari. Protoplaneta Uranus, aflată pe atunci încă în perioada de “creştere” a înghiţit o mare parte din aceste gaze, rămânând mai puţin material din care s-au format lunile, conform studiului ce a fost publicat săptămâna trecută în revista Nature Astronomy.

Noua simulare computerizată, ce ţine cont de toate aceste variabile, sugerează că Uranus s-a ciocnit cu un corp mare şi îngheţat, cu o masă de până la trei ori cea a Pământului din prezent (sau cel puţin egală cu cea terestră).

“Acest model este primul care explică configuraţia sistemului sateliţilor lui Uranus şi ne poate ajuta să explicăm şi configuraţia altor planete îngheţate din Sistemul Solar, aşa cum este Neptun”, a precizat coordonatorul acestui studiu, Shigeru Ida, de la Earth-Life Science Institute din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.

“Dincolo de aceasta, astronomii au descoperit recent mii de planete pe orbita altor stele, aşa-numitele exoplanete, iar observaţiile sugerează că numeroase dintre noile planete descoperite, cunoscute drept super-Terre, din sistemele exoplanetare, ar putea fi formate în mare parte din gheaţă de diferite tipuri. Iar acest model poate fi aplicat şi în cazul acestor planete”, a mai adăugat Shigeru Ida. AGERPRES

FOTO: livescience.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Un copil de 1 an şi 7 luni din Craiova a murit după ce a căzut de la etajul şapte al unui bloc

Publicat

accident

Un copil de 1 an şi 7 luni din Craiova a murit, marți seară, după ce a căzut de la etajul şapte al unui bloc de pe bulevardul Decebal din municipiu, unde locuia împreună cu familia.

“Echipajul SMURD a fost solicitat să intervină pentru acordarea primului ajutor medical calificat unei persoane căzute de la înălţime. Ajuns la faţa locului, echipajul medical a constatat că e vorba de un copil de circa 2 ani căzut în gol de la înălţime, căruia a încercat să-i acorde ajutor medical, dar cu toate eforturile depuse, medicii şi paramedicii nu au mai putut face nimic”, au informat reprezentanții ISU Dolj.

Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit că micuțul s-ar fi aflat într-o cameră împreună cu fratele său de 9 ani, în timp ce într-o altă cameră a apartamentului se aflau mama şi bunica acestuia.

„În această seară, polițiștii Secției 5 Poliție Craiova au fost sesizați cu privire la faptul că un copil de 1 an și 7 luni a căzut de la etajul 7 al blocului unde locuia împreuna cu familia. Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat faptul că acesta s-ar fi aflat într-o cameră împreună cu fratele său de 9 ani, în timp ce, într-o altă cameră a apartamentului se aflau mama și bunica acestuia”, au informat reprezentanții IPJ Dolj.

Aceștia au precizat că în cauză a fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă, fiind efectuate cercetări în vederea lămuririi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Coronavirus/ S-a înregistrat primul deces din rândul personalului medical infectat: un ambulanțier de 53 de ani, din Suceava

Publicat

coronavirus sursa isu timis

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seară, primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical, fiind vorba despre un ambulanțier în vârstă de 53 de ani, din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Potrivit autorităților, bărbatul a prezentat simptomatologie COVID 19 în data de 24 martie 2020. A fost testat și a primit rezultatul pozitiv in data de 30 martie 2020. Acesta a fost internat la domiciliu și nu a acceptat internarea. A decedat la domiciliu astazi, 7 aprilie 2020.

”Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru își exprimă regretul față de această pierdere și transmite condoleanțe familiei. Ministrul Sănătății este alaturi de personalul medical din cadrul SAJ Suceava”, transmit reprezentanții ministerului.

În prezent, conform raportărilor din teritoriu la INSP, un număr de 699 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus.

Citește mai departe

EVENIMENT

Coronavirus/ Germania a făcut peste 330.000 de teste în ultima săptămână. Bilanțul pandemiei: 104.199 de cazuri de infectare și 1.842 de decese

Publicat

Laboratoarele germane au prelucrat săptămâna trecută 332.414 teste pentru depistarea cazurilor de infectare cu coronavirus, cu 5,9% mai multe faţă de săptămâna anterioară, a anunţat un grup comercial implicat în această activitate, relatează marţi agenţia Reuters.

Asociaţia ALM din care fac parte laboratoarele certificate din Germania a mai precizat că în prezent nu ar fi probleme dacă s-ar pune în practică politica de testare la nivel naţional, aşa cum a fost ea definită de Institutul Robert Koch pentru boli infecţioase.

În condiţii ideale, adică dispunând de materiale şi produse chimice suficiente pentru activitatea de testare, în Germania ar putea fi efectuate, teoretic, circa 100.000 de teste de coronavirus zilnic, menţionează acest grup comercial.

”Nu am primit o cerere pentru mai multe teste, în cadrul actualei politici de testare”, a precizat un membru al conducerii ALM, Evangelos Kotsopoulos, adăugând însă că nu este clar cât va putea fi susţinută aprovizionarea cu kituri de testare şi reactivi dacă laboratoarele germane vor fi împinse până la limita potenţialului lor.

Germania avea confirmate până marţi 104.199 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, din care 1.842 de decese, conform worldometers.info. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate