Connect with us

EVENIMENT

O lună de când a fost descoperit PACIENTUL ZERO infectat cu coronavirus. ISU Gorj povestește cum a început coșmarul în România

Publicatsiu gorj

Astăzi, 25 martie 2020, se împlinește o lună de când a fost descoprit primul pacient infectat cu coronavirus în România. ISU Gorj a postat pe pagina de Facebook cum a început coșmarul de la momentul când s-a aflat că un cetățean italian care fusese diagnosticat cu COVID-19 și-a petrecut câteva zile în România, mai exact în zone din județul Gorj.

”O lună de când a început…

coronavirus

Acum fix o lună am primit o informație prin care ni se spunea că un cetățean italian, care își petrecuse câteva zile prin diferite locații din județul Gorj, fusese diagnosticat cu COVID-19.

Inevitabilul începuse…
Era 25 februarie, puțin trecut de ora 17:00…

Reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu ne-am pus la aceeași masă într-un birou și, în câteva minute, ne-am stabilit fiecare sarcini concrete.

Pe scurt, pompieri, polițiști, jandarmi, medici, asistenți medicali, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Instituției Prefectului-Județul Gorj și ai Consiliului Județean Gorj aveam misiunea de a identifica, în cel mai scurt timp, toate persoanele care intraseră în contact apropiat direct sau indirect cu cetățeanul italian și de a lua toate măsurile ca virusul să fie stopat.

După câteva telefoane, am realizat că exista posibilitatea ca lista să fie una interminabilă.

Deja toată presa națională se îndrepta către Tg-Jiu, toată presa locală și corespondenții locali ai presei naționale începuseră să sune sau să vină în fața Instituției Prefectului pentru a afla cât mai multe detalii.

N-aveam timp pentru a face lucrurile ordonat, frumos așezați la calculator, cu situații frumos aranjate în pagină…NU!

Fiecare avea un teanc de coli, un pix și 1-2 telefoane care sunau sau de pe care se suna încontinuu, iar în urma datelor pe care le adunam făceam scheme logice pentru a afla cât mai multe detalii.
Echipajele noastre, echipajele SAJ și angajați ai DSP plecaseră deja în teren să recolteze probe celor pe care noi îi identificam ca fiind contacți apropiați, direcți sau indirecți, ai cetățeanului italian.

Nimeni în țară nu se confruntase cu situația asta până atunci!

Avusesem multe discuții , luasem în calcul că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să gestionăm o astfel de situație, ne făcusem un plan de acțiune, fiecare știa ce are de făcut, dar situația era reală acum.
Acum adrenalina era la maxim!
Se făcuse târziu deja.
Era 1:00-2:00 noaptea și noi continuam să-i sunăm pe oameni. Îi trezeam din somn și îi interogat despre când și cum au întrat în contact cu X sau cu Y.
Încercam să vorbim cât se putea de calm, dar în același timp să-i facem să înțeleagă cât de importante erau informațiilor lor pentru noi și cât de important era ca ei să nu mai intre în contact cu nimeni.
Unii nu ne credeau și trebuia să le aducem dovezi că sunăm din partea unor instituții. Își făceau fel și fel de probleme, firești până la urmă: “Voi îmi spuneți să nu mă mai duc la dimineață la serviciu , dar dacă șeful meu mă dă afară?”, “M-ați sunat pentru că sunt bolnav, nu?” etc. Unii o luau ca pe o glumă nesărată: “Lasă-mă domne’ cu prostiile!”, “Mâine nu puteați să mă sunați!”, “Bă eu am copii mici! Voi nu vedeți cât e ceasul!” etc.
Pentru fiecare locație în care identificam persoane care intraseră, direct sau indirect, în contact cu italianul, echipaje ale poliției și jandarmeriei se deplasau de urgență pentru a asigura paza, astfel încât oamenii să nu plece de acasă și să nu mai intre în contact cu nimeni.

Nu se comunicase, încă, public nimic!

Câteva știri pe surse apăruseră deja! La scara Instituției Prefectului erau deja toate televiziunile locale și naționale.
Presiunea media creștea.
Ne-am schițat câteva idei pe care să le comunicăm oamenilor!


Trebuia ca oamenii să știe, aveam datoria de a le spune!

Am așteptat zorii zilei pentru a nu instala panica!
De dimineață am organizat o conferință de presă. Câteva zeci de jurnaliști erau în sală, drept urmare, toată țara era cu ochii pe noi.
Prefectul, Subprefecții, Președintele Consiliului Județean, Vicepreședintele Consiliului Județean, Inspectorii Șefi ai ISU Gorj, Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi și reprezentanți ai DSP Gorj s-au aliniat la o masă.

Camerele erau pornite și o țară întreagă era ațintită în fața televizoarelor.

Prefectul a prezentat situația exact așa cum era în acel moment. A prezentat tot ce muncisem în noaptea aia, toate probele pe care le luasem de la oameni, ce măsuri luasem cu ei și ce avem de gând să facem în continuare.
Am încercat să-i îndemnăm pe oameni la calm și să-i facem să realizeze că, indiferent de cum vor evolua lucrurile, nu sunt singuri! Că noi vom face tot ce este omenește posibil pentru a-i ajuta!

După conferință, presiunea media nu mai era atât de mare, dar munca noastră trebuia să continue.
Până în după-amiaza zilei de 26 februarie am făcut în continuare scheme logice de contact și am recoltat probe.
Începuseră să vină și primele rezultate la teste. Primele 19 teste erau negative.
Asta ne-a dat putere!

Erau mai bine de 24 de ore de când eram cu toții la muncă.
Nimeni nu se odihnise!
Nu era timp de asta!

Am organizat iar o conferință de presă pentru a-i liniști pe oameni.
Așa cum primele 19 rezultate negative ne dăduseră nouă aripi și ne dăduseră speranțe, aveam convingerea că vor avea același rezultat și pentru oamenii care erau cu ochii pe ce se întâmplă cu virusul în județul nostru.

Următorul lot de teste trimis la Institututul Matei Balș din București era de 33.

Speram să fie bine!

Eram adunați în aceeași formație, când Prefectul primește un telefon. Ne uitam cu toții la el când purta o discuție telefonică cu cineva din Apararul Central!
Speram să închidă și să ne spună că e bine!
A închis!

A făcut o pauză de câteva secunde, ne-a privit pe toți și a spus: Domnilor avem un confirmat!
Munca noastră o lua, în momentul ăla, de la zero. Făcusem mai bine de 36 de ore scheme logice ale persoanelor care intraseră în contact cu italianul, iar acum făceam scheme pentru persoanele care intraseră în contact cu omul nostru confirmat pozitiv.

După vreo 40-50 de ore am început să ne odihnim, pe rând, câte 2-3 ore.
Făcusem peste 150 de teste și așteptam rezultatele pentru că, în funcție de ele, știam ce aveam de făcut în continuare.
Izolasem la domiciliu sute de persoane pentru a ne asigura că virusul nu va scăpa de sub control.

În zilele următoare a început valul de oameni care veneau din străinătate de frica virusului.
Au început să fie persoane confirmate ca purtătoare a COVID-19 și în alte județe.

A trecut o lună…noi suntem tot aici!

Lucrăm în schimburi!
Ne completăm, ne suplinim! 16, 18, 20 ore pe zi! 24! Oricât e nevoie! Și vom rămâne aici până când se va termina și oamenii vor fi în siguranță!
Ajungem acasă doar ca să facem un duș, să ne schimbăm și să mâncăm o masă caldă! Atât!
Familiile noastre ne-au înțeles! Trebuie să ne înțeleagă! Cei care au copii i-au lăsat în grija bunicilor, fraților…

Acum, la nivelul județului nostru, avem câteva mii de oameni autoizolați și câteva sute în carantină. Fiecare are nevoile lui și, prin autoritățile publice locale, de fiecare în parte trebuie să ne îngrijim.

Unii ne mulțumesc, alții nu înțeleg situația și ne critică, ne înjură.

Nu știm cât va mai dura situația sau cum vor evolua lucrurile, dar îi asigurăm pe oameni că nu ne vom da bătuți și vom face tot ce este omenește posibil ca lucrurile să revină la normal.

Tu, omule de rând, trebuie doar să înțelegi că trebuie să rămâi acasă și să respecți regulile!
Nu ne ajuți pe noi, îi ajuți pe cei dragi ție!
Uită-te la ce se întâmplă în Italia, Franța, Spania, Germania și multe alte țări ale lumii!
Fiecare dintre noi poate contribui la stoparea extinderii infecție cu COVID-19.
Ajută și tu!
Respectă regulile și măsurile impuse!”

EVENIMENT

România ia în calcul să impună teste pentru cei ce vin din state cu indice mai mare de infectare

Publicat

test covid

România ar putea solicita teste pentru depistarea noului coronavirus sau ar putea impune testarea la intrarea în ţară a cetăţenilor care vin din state cu indice mai mare de infectare, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, precizând că această propunere este “în studiu”.

Potrivit ministrului, această situaţie este discutată la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), urmând a fi făcută o propunere Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) şi Guvernului.

Întrebat dacă România ia în calcul să introducă testarea celor care vin din străinătate, Nelu Tătaru a răspuns: “Avem în studiu şi avem în discuţie la nivelul INSP, urmând să propunem CNSU şi Guvernului pe această temă astfel de decizie. (…) Noi evaluăm în fiecare săptămână şi am şi luat decizia de a putea propune către CNSU şi către Guvern acele decizii vizavi de testare”.

Tătaru a spus că vor suporta costul testului cei care vin în ţară.

“În acest moment avem în plină discuţie prima variantă, în care să avem un test nu mai vechi de 72 de ore, dar avem şi varianta în care se pot testa ajungând aici, rămânând în carantină până află rezultatul. Doar cele (ţările – n.r.) pe care le avem pe listă şi care au un indice mai mare decât al ţării noastre”, a arătat ministrul Sănătăţii, prezent la Institutul Clinic Fundeni. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei cadre medicale de la Spitalul Elias din București, infectate cu noul coronavirus. Ministrul Sănătății a solicitat o anchetă

Publicat

Reprezentanţii Spitalului Elias au informat miercuri că în clinica de Obstetrică-Ginecologie a unităţii medicale au fost confirmate două infecţii cu SARS-CoV-2 în rândul medicilor rezidenţi, independentă una de cealaltă, prin testări efectuate la cerere, în laboratoare din afara spitalului, iar o a treia persoană a fost depistată pozitiv în urma anchetei epidemiologice.

“Cazurile pacienţilor testaţi ca urmare a definiţiilor de caz sau a indicaţiilor de screening nu sunt informaţii de interes public şi sunt cuprinse în comunicările profesionale dintre unităţile sanitare şi autorităţile de sănătate publică. Cazurile apărute în rândul personalului sunt comunicate Direcţiei de Sănătate Publică de către laboratorul care a efectuat testarea. Ulterior primirii rezultatelor pozitive, în spital se derulează ancheta epidemiologică, care, după finalizare, este comunicată de asemenea către DSP. În clinica de Obstetrică-Ginecologie a SUU Elias, au fost confirmate două infecţii SARS-CoV-2 în rândul medicilor rezidenţi, independentă una de cealaltă, prin testări efectuate la cerere, în laboratoare din afara spitalului”, se arată într-un comunicat al unităţii medicale.

Potrivit sursei citate, a fost declanşată ancheta epidemiologică şi au fost efectuate testări, ocazie cu care a fost descoperit “încă un caz asimptomatic de infecţie cu SARS-CoV-2”.

Reprezentanţii instituţiei medicale susţin că ancheta, derulată în “etape succesive dictate de secvenţialitatea” diagnosticării infecţiei, urmează să fie finalizată în cursul zilei de miercuri şi în funcţie de rezultatele acesteia se vor decide măsurile de izolare şi carantinare, dacă acestea sunt necesare.

“În acest moment, activitatea clinicii de Obstetrică-Ginecologie se desfăşoară în condiţii normale, nefiind în curs o anchetă a DSP Bucureşti”, precizează sursa citată.

Ministrul Sănătății a solicitat o anchetă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că a solicitat o anchetă în cazul de la Spitalul Elias, unde cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19.

“În perioada 16 – 22 septembrie au fost trei cazuri confirmate pozitiv la rezidenţi de la o secţie de ginecologie, au fost investigaţi. Astăzi am solicitat, ei neanunţând DSP-ul, să înceapă acea anchetă. Sunt în curs de desfăşurare anchetele, sunt şi şapte contacţi care sunt negativi la testare şi sunt în carantină. Legislaţia noi o ştim foarte bine. Ar trebui să o recapituleze mulţi dintre noi. Un caz confirmat pozitiv anunţă DSP-ul, se prezintă la unitatea spitalicească. Este asimptomatic, are cele până la 48 de ore în care este investigat, medicul curant decide dacă se continuă izolarea în spital pentru care trebuie să obţină un aviz de la DSP . Acelaşi medic curant, dacă consideră izolarea la domiciliu, va solicita un alt aviz de la DSP care la fel indică izolarea la domiciliu. Nerespectând aceşti paşi, nerespectând legea ajungem la astfel de cazuri. Astăzi a fost anunţat DSP-ul şi astăzi vom vedea şi anchetele”, a spus ministrul.

Tătaru a afirmat că unitatea medicală a făcut ancheta epidemiologică cu medicul epidemiolog al spitalului.

“Au făcut anchetă epidemiologică cu epidemiologul din spital şi au luat deciziile. O decizie se ia şi prin aducerea la cunoştinţă a direcţiei de sănătate publică, care începe nişte anchete şi avem şi o raportare a numărului de cazuri, precum şi urmarea acelui traseu stabilit de lege. Este foarte clar din punctul meu de vedere”, a mai arătat Tătaru.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat din Argeș care și-a agresat copiii și a abuzat sexual de una din fiicele minore, arestat preventiv

Publicat

abuz pornografie

Un bărbat din comuna argeşeană Poiana Lacului, suspectat că şi-a agresat cei şapte copii şi a abuzat sexual de una dintre fiicele minore, a fost arestat preventiv.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, faptele au fost comise în perioada februarie 2018 – noiembrie 2019.

“Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de viol şi rele tratamente aplicate minorului şi au reţinut un bărbat de 47 de ani, din Poiana Lacului.

Din cercetări s-a stabilit că (…) bărbatul şi-ar fi agresat fizic toţi cei şapte copii şi ar fi întreţinut relaţii sexuale cu fiica sa minoră”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, poliţiştii au efectuat marţi o percheziţie domiciliară la locuinţa suspectului, care ulterior a fost reţinut pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă.

Bărbatul a fost prezentat miercuri la Judecătoria Piteşti, care a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Locomotiva unui tren marfar a deraiat, pe Magistrala 900, între stațiile Gura Motrului – Filiași, în județul Mehedinți

Publicat

Locomotiva unui tren marfar a deraiat, pe Magistrala 900, între stațiile Gura Motrului – Filiași. Nu au fost constatate sustrageri de componente de la infrastructura căi ferate și nu au fost înregistrate pagube.

Potrivit IPJ Mehedinți, polițiștii Postului de Poliție Transporturi Feroviare Strehaia au fost sesizați cu privire la faptul că la km. feroviar 290+900 amplasat pe magistrala C.F. 900, între stațiile Gura Motrului – Filiași, a deraiat locomotiva unui tren de marfă.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care în urma verificărilor efectuate au stabilit că aspectele sesizate se confirmă, o locomotivă care tracta un tren se află deraiată de pe șina de cale ferată.

De asemenea, nu au fost constatate sustrageri de componente de la infrastructura căii ferate și nu au fost înregistrate pagube la locomotiva trenului sau a infrastructurii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate