ACTUALITATE
O nouă amânare pentru lansarea spre Lună a mega-rachetei SLS
NASA a anunţat marţi că lansarea spre Lună a mega-rachetei sale SLS, în cadrul misiunii Artemis 1, a fost din nou amânată, pentru cel mai devreme 16 noiembrie, din cauza furtunii Nicole care urmează să lovească statul Florida la mijlocul săptămânii, relatează AFP şi dpa.
Decolarea rachetei era programată pentru data de 14 noiembrie, însă NASA a afirmat că doreşte să la permită angajaţilor săi să răspundă „nevoilor familiilor lor” în faţa acestei furtuni, care se aşteaptă să se transforme în uragan în momentul în care va atinge uscatul. După trecerea furtunii, NASA va avea nevoie de „suficient timp logistic” pentru a readuce racheta la configuraţia de lansare, a adăugat agenţia spaţială americană.
Pe 16 noiembrie, fereastra de lansare se va deschide la ora locală 01:04 (06:04 GMT), însă această nouă dată este condiţionată de „condiţiile de siguranţă pentru revenirea angajaţilor la locul de muncă, precum şi de inspecţiile după trecerea furtunii”, a precizat NASA într-un comunicat.
O nouă amânare pentru lansarea spre Lună a mega-rachetei SLS: dată de rezervă
O dată de rezervă, 19 noiembrie, a fost de asemenea stabilită.
Furtuna Nicole, care se află în prezent deasupra Oceanului Atlantic, este aşteptată să devină uragan miercuri, lângă Bahamas, înainte de a ajunge în Florida miercuri noaptea sau joi dimineaţa, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.
O avertizare de uragan a fost emisă pe coastă, în zona Centrului Spaţial Kennedy, unde racheta se află pe rampa de lansare.
În dezvoltare de peste un deceniu, racheta SLS nu a zburat niciodată în spaţiu.
Artemis este noul program NASA care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.
La 50 de ani după ultima misiune din programul Apollo, misiunea Artemis 1 nu va avea la bordul ei un echipaj de astronauţi. Artemis 1 va trebui să verifice dacă Orion, o capsulă ce va fi montată în vârful rachetei SLS, este sigură pentru a transporta în spaţiu, în viitor, un echipaj uman.AGERPRES