Connect with us

ACTUALITATE

O nouă meserie în România: expert în dezvoltare durabilă. Laszlo Borbely: suntem primii din Europa

Publicat

laszlo borbely sursa foto facebook
sursa foto: Facebook

România are o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – suntem primii în Europa, iar până în anul 2026 va avea 2.000 de astfel de experţi, a declarat, marţi, c, consilier de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

„Avem o rată de ocupare a forţei de muncă, care este cea mai mare din Uniunea Europeană – 21,4%, dar nu avem specialişti, ce am făcut cu educaţia timp de 32 de ani? Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – şi suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat.

O să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administraţia publică şi nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii. Haideţi să punem mână de la mână şi să avem experţi în dezvoltare durabilă pe linia agriculturii. Siguri vom fi parteneri (…) Parteneriatul este unul dintre cuvintele cheie”, a precizat Borbely, la Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”.

Consilierul de stat a menţionat că departamentul are o strategie de dezvoltare durabilă şi 17 obiective „de care ar trebui să ţinem cont”, iar cel puţin cinci dintre ele sunt în legătură directă cu agricultura şi cu dezvoltarea agriculturii.

„Obiectivul 2 este clar: fără foamete, obiectivul 9, care înseamnă cercetare-inovare, obiectivul 11 – comunităţi durabile, obiectivul 12 – producţie şi consum durabil şi obiectivul 15 – biodiversitatea, dar menţionez şi 14 cu viaţa acvatică. Ce înseamnă acest lucru? Fără agricultură nicio ţară nu este prosperă.

Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 – 3,5%, o rată de creştere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (…)

În 2005 -2006, 2010 – 2011 am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?”, a transmis el.

În opinia sa, mentalitatea societăţii este cel mai important lucru, respectiv cum putem avea acea masă critică în societate care să gândească” puţin altfel”. „Avem nevoie de o altă mentalitate în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, risipa, deşeurile, iar pentru acest lucru este nevoie de tineri”, a mai spus Laszlo Borbely.

Clubul Fermierilor Români a organizat marţi Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, primul program major european care îşi propune să adreseze în mod creativ nevoia de a creşte atractivitatea pentru agricultură a noii generaţii.

Programul îşi doreşte să asigure continuitatea fermelor, pe fondul îmbătrânirii populaţiei, şi să gestioneze riscurile asociate schimbărilor climatice, care necesită punerea la lucru a noilor tehnologii şi modele de afaceri.

Programul „Tineri Lideri pentru Agricultura” urmăreşte pregătirea generaţiei de tineri fermieri pentru: succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european şi naţional, asumarea rolului de lider în propria afacere şi comunitatea rurală, promovarea noilor tehnologii din Agricultura 4.0 şi crearea unei comunităţi de tineri promotori ai inovaţiei şi antreprenoriatului.

Agerpres

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Măsuri de ordine publică pentru meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Farul Constanța

Publicat

măsuri de ordine publică pentru meciul de fotbal dintre f.c.

Publicitate

Luni, 14 iulie 2025, începând cu ora 19:00, pe Stadionul Municipal Botoșani, se va disputa partida de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Farul Constanța, meci contând pentru prima etapă a sezonului regulat 2025–2026 al Superligii României.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentului sportiv, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor acționa în sistem…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune comună a polițiștilor de la Transporturi și Frontieră pe Lacul STÂNCA-COSTEȘTI  

Publicat

acțiune comună a polițiștilor de la transporturi și frontieră pe

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au desfășurat, o acțiune pe lacul de acumulare Stânca-Costești, în baza Planului de acțiune comun al Inspectoratului General al Poliției Române și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – SAFE WATERS 2025. Activitățile s-au desfășurat în cooperare cu polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, utilizând ambarcațiunea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Un microbuz în care se aflau opt călători a luat foc la ieșirea din localitatea Trușești spre Ștefănești

Publicat

foto: un microbuz în care se aflau opt călători a

Publicitate

Un microbuz a luat foc, astăzi, în timp ce se deplasa pe DN 29 D, la ieșirea din localitatea Trușești spre Ștefănești. Conducătorul auto a simțit miros de fum, a oprit autovehiculul și a ieșit din interior, împreună cu toți cei opt pasageri.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă. Aceștia au constatat faptul că microbuzul ardea în totalitate. Pompierii au acționat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un nou tratament injectabil cu administrare săptămânală, dezvoltat pentru bolnavii de Parkinson

Publicat

un nou tratament injectabil cu administrare săptămânală, dezvoltat pentru bolnavii

Publicitate

O echipă de oameni de știință din Australia a dezvoltat un medicament injectabil cu administrare săptămânală care ar putea transforma tratamentul pentru cele peste 8,5 milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu boala Parkinson, transmite luni agenția Xinhua.

Noul tratament injectabil săptămânal menține constant, timp de șapte zile, nivelul substanțelor medicamentoase esențiale pentru bolnavii de Parkinson, putând înlocui pastilele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe