Connect with us

EVENIMENT

O nouă platformă va ajuta la detectarea infectării cu COVID-19 prin analiza vocii şi tusei

Publicat

coronavirus

Un grup de investigatori din Luxemburg este pe cale să pună la punct un sistem de detectare a coronavirusului prin intermediul vocii şi tusei, ceea ce va permite un mai bun diagnostic de la distanţă şi va reduce riscul contagierii din cauza contactului fizic dintre medici şi pacienţi, informează EFE.

Proiectul, denumit CDCVA (Detectarea COVID-19 prin analizarea tusei şi vocii), are în vedere „o abordare inovatoare”, pe baza inteligenţei artificiale, pentru a detecta virusul în funcţie de parametrii vocii şi tusei persoanelor afectate, a explicat într-un interviu acordat EFE responsabilul iniţiativei, Muhannad Ismael.

„Afecţiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât şi dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienţilor să fie diferite, creând ‘semnături identificabile de voce’, care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru”, a explicat Ismael.

„Ideea noastră se inspiră din investigaţiile avansate (…) pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoaşterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincţia între tusea seacă şi cea productivă”, explică expertul.

Pentru a dezvolta sistemul trebuie colectate un număr mare de registre de voce şi înregistrări cu persoane care tuşesc, care ulterior sunt procesate printr-o serie de metode cu scopul de a elimina zgomotele şi a identifica parametrii tusei şi ai vocii.

„Capacitatea de a identifica cu succes pacienţii cu COVID-19 pornind de la vocile lor depinde în mare măsură de strângerea unui număr mare de date care să conţină timbrul vocii şi tusea pacienţilor cu coronavirus”, spune Ismael, care a explicat totodată că sunt colectate date inclusiv de la persoane sănătoase sau de la indivizi care se confruntă cu alte afecţiuni respiratorii.

Sistemul la care lucrează acest grup de cercetători nu are pretenţia să înlocuiască alte tipuri de teste, ci are ca scop să asigure complementaritatea, oferind „o evaluare suplimentară preliminară a stării de sănătate” a unor segmente mari de populaţie, fără a-i pune în pericol pe lucrătorii din sistemul sanitar. Potrivit lui Ismael, sistemul ar putea ajuta serviciile de urgenţă să gestioneze volumul apelurilor telefonice pentru a identifica cazurile critice şi care necesită o intervenţie rapidă.

Platforma va fi lansată în septembrie şi va fi disponibilă în opt limbi – engleză, franceză, germană, luxemburgheză, spaniolă, rusă, sârbă şi arabă – pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni din întreaga lume.

În afara parametrilor vocali, platforma va strânge informaţii despre vârstă, sex, ţară, obiceiul de a fuma, simptome, comorbidităţi (de exemplu: astm, alergii, maladie pulmonară obstructivă cronică etc.) şi stadiul testelor pentru coronavirus. Informaţia va fi anonimă pentru a proteja intimitatea şi pentru a evita ca participanţii să poată fi identificaţi.

La iniţiativă, finanţată de Fondul Naţional de Investigaţii din Luxemburg, participă cercetători de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie din Luxemburg şi de la Universitatea din Luxemburg, cu sprijinul Institutului de Sănătate din această ţară. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

LOCURI de MUNCĂ în ALBA: 455 de posturi la Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Câmpeni și alte localități din județ. Oferta prin AJOFM

Publicat

locuri de muncĂ în alba: 441 de posturi la alba

Locuri de muncă în Alba: Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 19 martie. Sunt vacante 455 de posturi în județul Alba, în mai multe domenii.

Se angajează și personal pentru partea tehnică, de teren a lucrărilor la un birou de cadastru din Alba Iulia. Detalii, AICI.

AICI: ADAUGĂ ANUNȚ ANGAJARE

Agenţia Locală…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. USR Cluj și-a stabilit CANDIDAȚII pentru Consiliul Județean Cluj. Adrian Oros e susținut pentru PREȘEDINȚIA instituției

Publicat

oros adi e1599654692390.jpg

USR Cluj și-a stabilit candidații pentru Consiliul Județean Cluj. Adrian Oros e susținut pentru președinția instituției.

„Filiala județeană a USR Cluj a decis duminică, 17 martie, susținerea senatorului și profesorului universitar Adrian-Nechita Oros drept candidat al Alianței Dreapta Unită pentru președinția Consiliului Județean Cluj. În cadrul aceleiași Conferințe a Filialei Județene a USR Cluj a fost desemnată și lista de candidați ai partidului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A început Rabla Plus și Rabla Clasic 2024. Din 19 martie, persoanele fizice și juridice se pot înscrie în programe. Condiții

Publicat

programul rabla 2024 va debuta pe 19 martie. anunțul făcut

A început Rabla Plus și Rabla Clasic 2024. De marți, 19 martie, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, pentru înscriere în programe. Persoanele juridice pot încărca în aplicația dedicată documentele de participare.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a comunicat că Programul Rabla Clasic se află la ediția a 20-a. Are un buget de 300 de milioane de lei

Programul Rabla Plus este în al 9-lea an și are buget de 1 miliard de lei.

Programul Rabla Clasic…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aplicaţie unică prin care românii își vor putea păstra în format digital permisul, paşaportul sau actele de studii

Publicat

aplicaţie unică prin care românii își vor putea păstra în

Românii vor avea o aplicaţie unică prin care își vor putea păstra în format digital permisul, paşaportul sau actele de studii.

Aceasta ar urma să fie asociată cu cardul bancar al utilizatorului. Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că va fi lansată până la sfârșitul anului.

„În momentul de faţă pregătim o schimbare radicală în paradigma administraţiei publice din România, pentru că ne-am săturat cu toţii de acea cerere care trebuie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe