ACTUALITATE
O nouă prelevare multi-organ şi multi-ţesut la Spitalul Militar Central
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a realizat vineri o prelevare multi-organ şi multi-ţesut de la o pacientă declarată în moarte cerebrală, transferată la SUUMC la sfârşitul anului trecut de la Institutul de Boli Cerebrovasculare cu diagnosticul de anevrism de arteră cerebeloasă posteroinferioară rupt, hemoragie subarahnoidiană, status post-stop cardiorespirator resuscitat.
„La ora 7,00 a fost momentul la care s-a demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant, de către echipe medicale specializate de la Institutul Clinic Fundeni – pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), Spitalul Clinic Colentina – pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, SUUMC/ Secţia Clinică de Oftalmologie şi Secţia Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă – pentru recoltarea de cornee şi de piele. Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de dr. Bogdan Sorel Petre”, informează un comunicat transmis AGERPRES de SUUMC.
Conform sursei citate, după prelevare, rinichii şi ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, în timp ce pentru cornee se iau în calcul două cazuri medicale, aflate de aproximativ doi – trei ani pe lista de aşteptare a specialiştilor Secţiei Clinice Oftalmologie din Spitalul Militar, pacienţi nevăzători, cu distrofie corneeană.
În situaţia în care corneea se va dovedi viabilă pentru transplant (nu prezintă leziuni sau afecţiuni din sfera oftalmologică), ambele operaţii vor fi realizate de dr. Laura Macovei, coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat de SUUMC.
„Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ a obţinut încă din februarie 2014 acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţii de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind până la acest moment singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri. Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, a avut loc în data de 8 decembrie 2015”, precizează comunicatul citat. AGERPRES