Connect with us

ACTUALITATE

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, detectată în Africa de Sud

Publicat

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă, potrivit AFP şi Reuters.

”Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţă de presă online.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ”extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.

Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept ”preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Noua variantă a virusului s-a răspândit extrem de rapid

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.

”Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii”, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă.

În acest moment, specialiştii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei forme de virus.

Apariţia noii variante este fără îndoială la originea creşterii ”exponenţiale” a contaminărilor din ultimele săptămâni, potrivit ministrul Sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla, prezent la conferinţa de presă.

Alte cazuri au fost semnalate în ţara vecină Botswana şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud.

Africa de Sud, care se teme de izbucnirea unui nou val de infectări cu noul coronavirus până la sfârşitul anului, este în mod oficial ţara cea mai afectată de pandemie de pe continentul african, înregistrând peste 2,9 milioane de cazuri şi peste 89.600 de decese.

La nivel global, pandemia este dominată în prezent de propagarea variantei Delta, extrem de contagioasă, detectată iniţial în India. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Lupta împotriva HIV, afectată sever de pandemia de COVID-19

Publicat

Pandemia de COVID-19 a avut consecinţe dramatice asupra luptei împotriva HIV din cauza deturnării resurselor umane şi financiare, compromiterii programelor de prevenţie şi întreruperii lanţului de aprovizionare, informează DPA.

Cu toate acestea, chiar şi înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, lupta împotriva HIV/SIDA progresa prea încet la nivel global, au avertizat vineri, cu prilejul unei conferinţe de presă, Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) şi alte organizaţii de asistenţă.

Potrivit UNAIDS, persoanele infectate cu HIV prezintă un risc dublu de deces din cauza COVID-19, în comparaţie cu populaţia generală. Cu toate acestea, cele mai multe persoane diagnosticate cu HIV nu au în continuare acces la vaccinuri împotriva COVID-19.

Două treimi din totalul persoanele diagnosticate cu HIV trăiesc în Africa subsahariană, unde doar 3% din populaţie a primit cel puţin o doză dintr-un vaccin anti-COVID-19 până la jumătatea anului.

”COVID-19 a reprezentat cel mai semnificativ regres în lupta împotriva HIV”, a spus directorul executiv al Fondului global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, Peter Sands.

Potrivit reprezentanţilor acestui fond, testarea pentru HIV a scăzut cu 22%, reducând numărul persoanelor care au început tratamentul anti-HIV în cele mai multe dintre ţări, în timp ce numărul persoanelor incluse în programe şi servicii de prevenţie a HIV a scăzut cu 11%.

Pandemia de coronavirus a avut totodată un ”impact devastator” asupra luptei împotriva tuberculozei. În 2020, numărul persoanelor care au făcut tratament pentru tuberculoză rezistentă la medicamente în ţările monitorizate de Global Fund a scăzut cu 19%.

Potrivit cifrelor ONU, circa 80 de milioane de persoane din lumea întreagă au fost infectate cu HIV de la depistarea primelor cazuri de SIDA, în 1981, iar 36,3 milioane de persoane au decedat din cauza acestei boli. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

CNSU a aprobat repatrierea cetăţenilor români aflaţi în Maroc

Publicat

avion 400x240

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, aprobarea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în Regatul Maroc.

Conform Hotărârii 109, aceasta se va face inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecţie Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinaţie.

Pentru punerea în executare a acestor prevederi, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM, să întreprindă măsurile din competenţă, se menţionează în document.

Totodată, costurile vor fi asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin bugetele ministerelor implicate şi prin Mecanismul European pentru Protecţie Civilă, precizează CNSU.

Marţi, Ministerul Afacerilor Externe informa că, în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează situaţia a 72 de turişti români ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi în prezent.

„De asemenea, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19”, mai preciza ministerul. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autoritățile italiene amendează Google și Apple cu câte 10 milioane euro pentru utilizarea datelor

Publicat

Autoritatea pentru concurență din Italia a amendat Google și Apple cu câte 10 milioane de euro, pentru „practici agresive” legate de utilizarea comercială a datelor utilizatorilor, anunță Reuters.

Autoritatea a precizat în comunicat că cele firmele nu au furnizat „informații clare și imediate” cu privire la modul în care colectează și utilizează datele celor care le accesează serviciile.

Atât Google, cât și Apple au declarat că nu sunt de acord cu decizia autorității antitrust și că vor face apel.

Organismul de supraveghere a declarat că, atunci când utilizatorii își creează un cont la Google, sistemul a fost conceput astfel încât termenii și condițiile privind utilizarea datelor să fie configurate astfel încât să fie acceptate.

În cazul Apple, utilizatorii nu au posibilitatea de a alege în această privință, a adăugat autoritatea de reglementare antitrust.

„Oferim transparență și control de top tuturor utilizatorilor, astfel încât aceștia pot alege ce informații să împărtășească sau nu și cum sunt folosite”, a declarat Apple într-un comunicat, calificând drept „greșită” opinia autorității de reglementare.

Google a precizat într-un comunicat că a urmat „practici corecte și transparente pentru a oferi utilizatorilor servicii utile, precum și informații clare privind utilizarea acestora”.

Amenda este suma maximă pe care autoritatea de supraveghere o poate aplica în aceste cazuri.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Directorul Moderna: Vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente împotriva Omicron

Publicat

Directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a prezis că vaccinurile existente vor fi mult mai puțin eficiente în combaterea Omicron și a avertizat că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei, scrie Financial Times.

Stéphane Bancel a declarat că numărul mare de mutații Omicron la nivelul proteinei spike, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane, și răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud sugerează că este posibil ca actuala serie de vaccinuri să trebuiască să fie modificată anul viitor.

Comentariile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care experții în domeniul sănătății publice și politicienii au încercat să adopte un ton mai optimist cu privire la capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecție împotriva Omicron.

Luni, Scott Gottlieb, un director al Pfizer și fost comisar al Administrației americane pentru alimente și medicamente, a declarat pentru CNBC: „Există un grad rezonabil de încredere în cercurile de vaccinuri că trei doze vor asigura pacientului o protecție destul de bună împotriva acestei variante”.

Omicron este „un motiv de îngrijorare, nu un motiv de panică”

Joe Biden, președintele SUA, a declarat ulterior că Omicron este „un motiv de îngrijorare, nu un motiv de panică”, adăugând că experții medicali guvernamentali „consideră că vaccinurile vor continua să ofere un anumit grad de protecție împotriva cazurilor grave”.

Cu toate acestea, Bancel a declarat că oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman să lupte împotriva Covid.

Majoritatea experților credeau că o astfel de variantă cu un grad ridicat de mutație nu va apărea decât peste un an sau doi, a adăugat Bancel.

Predicțiile șefului Moderna au zdruncinat marți investitorii din Asia

Predicțiile șefului Moderna au zdruncinat marți investitorii din Asia, acțiunile și contractele futures pe acțiuni scăzând, iar prețul țițeiului pierzând teren.

În Japonia, indicele de referință Nikkei 225 a înregistrat o pierdere de până la 1,1% în urma raportului FT. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,3 procente. Contractele futures S&P 500 au pierdut câștigurile inițiale pentru ca acțiunile americane să scadă cu aproape 1%, în timp ce indicele FTSE 100 urma să piardă 1,2% la deschiderea ședinței de la Londra.

Îngrijorările legate de variantă au determinat traderii să caute siguranță în obligațiuni, împingând randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani în scădere cu 0,05 puncte procentuale, în timp ce pe piețele de mărfuri, țițeiul Brent, referința internațională a petrolului, a scăzut cu aproape 2 procente, la 72,04 dolari pe baril.

O reînnoire a incertitudinii

„Având în vedere că [Bancel] a spus că vaccinurile ar putea să nu fie la fel de eficiente, acest lucru a provocat o reînnoire a incertitudinii – de aici și mișcările de pe piețele externe pe care le vedeți acum”, a declarat Mansoor Mohi-uddin, economist șef la Bank of Singapore.

În luna august, Moderna a anunțat că persoanele vaccinate cu două doze din vaccinul său „au păstrat anticorpi timp de șase luni, inclusiv împotriva variantelor îngrijorătoare, cum ar fi varianta Delta”.

Dar studiile au sugerat că vaccinul companiei a fost mai puțin eficient în prevenirea focarelor de Delta decât tulpinile anterioare ale virusului.

Moderna și Pfizer lucrează în prezent la noi vaccinuri care să vizeze varianta Omicron, despre care Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că prezintă un „risc foarte ridicat”.

Bancel a precizat că datele care indică modul în care vaccinurile existente s-au comportat împotriva variantei Omicron și dacă aceasta a provocat boli grave ar trebui să fie disponibile în termen de două săptămâni.

Dar el a spus că ar fi nevoie de câteva luni înainte ca un vaccin specific Omicron să poată fi produs

Dar el a spus că ar fi nevoie de câteva luni înainte ca un vaccin specific Omicron să poată fi produs la scară largă și a sugerat că ar putea exista un motiv pentru a oferi între timp rapeluri mai puternice persoanelor în vârstă sau persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

„[Moderna] și Pfizer nu pot obține un miliard de doze săptămâna viitoare. Matematica nu funcționează. Dar am putea obține miliardul de doze până la vară? Sigur”, a declarat Bancel, care a prezis că Moderna ar putea produce un total de 2 miliarde-3 miliarde de doze în 2022.

Dar el a spus că ar fi riscant să mute întreaga capacitate de producție a Moderna către un vaccin pentru Omicron într-o perioadă în care alte variante sunt încă în circulație.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe